anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Centrul de reparat elicoptere va sta la Aeroport lângă hangarul de reparat avioane. Un mare mister: cât se va plăti?

O afacere dubioasă din 2020 marca Popa-Rebegea la Aeroport, repusă pentru reparații pe masa CJ

GALERIE
heli-avia-aeroport-iasi
 • heli-avia-aeroport-iasi
- +

Concesiunea unui teren de două ori mai mare decât cel atribuit iniţial, lângă T3, se află pe lista proiectelor de hotărâre a şedinţei de azi a Consiliului Judeţean.

Cel mai interesant proiect de hotărâre pe de ordinea de zi a şedinţei CJ de azi e cel privind concesionarea unui teren aflat acum în incinta Aeroportului Iaşi pentru construirea unui hangar de mentenanţă a elicopterelor. Este, de fapt, reluarea unei proceduri iniţiate în mandatul trecut în condiţii dubioase - dar care a trecut prin Consiliul Judeţean ca prin brânză. Atunci, a fost vorba de închirierea unui teren în suprafaţă de 7.800 mp situat între drumul de acces la terminalele de pasageri şi platforma de staţionare a avioanelor, respectiv între T3 şi vechiul sediu al Aviaţiei Utilitare.

Contractul de concesiune încheiat în august 2020, cu doar o lună înainte de schimbarea culorii politice a conducerii CJ, atribuia contra 10.800 de euro/an suprafaţa respectivă tocmai firmei care propusese cu doi ani înainte o asemenea activitate la Aeroportul Iaşi. La data formulării propunerii, Heli Avia Service, firma care reprezintă în România interesele a două companii de peste Prut specializate în servicii de transport cu elicopterul, împlinea trei zile de când fusese înregistrată.

Scandalul a marcat mandatul PSD-ALDE prin impunerea concesionării pe baza unei simple hârtii semnate de fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al aerogării, care era şi reprezentantul CJ în CA, Mitică Rebegea. Hârtia respectivă menţiona o şedinţă a administraţiei, care însă nu a avut loc, unde s-ar fi aprobat concesionarea. Liberalii aflaţi azi la conducerea CJ au protestat vehement atunci contra concesionării.

Anul trecut, aşa cum era de aşteptat, contractul a fost reziliat unilateral pentru a face loc proiectului T4, viitorul terminal de pasageri. Însă documentul a fost conceput ca un cec în alb pentru firma menţionată, care a şi deschis acţiune în justiţie. Asta, cu toate că pe terenul respectiv nu s-a întreprins nimic pentru construirea unei facilităţi pentru elicoptere. Vechiul contract încheiat pe 25 de ani nu prevedea niciun termen până la care să înceapă ori să fie finalizată investiţia, dar menţiona că rezilierea lui înainte de împlinirea celor 25 de ani poate fi motiv de solicitare de despăgubiri.

Procesul dintre Heli Avia şi CJ a fost suspendat până săptămâna viitoare, termen până la care părţile trebuie să arate că s-au împăcat. Terenul propus acum pentru concesionare este lângă Centrul Aerostar de mentenanţă a avioanelor şi are o suprafaţă de două ori mai mare, aproape 15,4 mii mp. Vicepreşedintele CJ Marius Dangă ne-a explicat că în această suprafaţă intră şi căile de acces - spre vechea pistă, respectiv spre viitorul drum de acces spre Aeroport dinspre Tătăraşi. Vicele administraţiei judeţului a mai spus că va fi organizată o licitaţie pentru atribuirea concesiunii, dar rămâne de văzut dacă procedura va avea tot „circuit închis”, ca în vara lui 2020. Atunci, anunţul a fost afişat nu pe platforma de achiziţii publice, ci pe site-ul CJ şi, potrivit şefilor fostei administraţii, publicat în Monitorul Oficial şi în două cotidiene. De asemenea, rămâne de văzut cât va fi redevenţa CJ. Pentru hangarul de alături, construit pe 16 mii mp, Aerostar plăteşte anual către CJ 10,5 mii euro, similar concesiunii anulate.

VEDEȚI ȘI:

Cât va costa cecul în alb dat de Popa şi Rebegea unor basarabeni, la Aeroport? - AICI

Tun de tun la Aeroportul Iași? 7800 mp dați pe ascuns unei firme suspecte. Popa tace - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.