anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O afacere în care se învârt banii cu lopata

GALERIE
amanet
 • amanet
- +

Cifrele de afaceri ale caselor de amanet din Iaşi au urcat spectaculos anul trecut faţă de anul 2011. Cea mai mare afacere din judeţ a rămas Express credit Amanet, ce a făcut un salt de 34%.

 

Bilanţurile contabile depuse de patronii caselor de amanet pentru anul 2012 arată acelaşi trend ascendent al cifrelor de afaceri şi al profiturilor realizate, dar oferă şi o supriză în vârful ierarhiei. De la începutul crizei economice numărul caselor de amanet s-a dublat, iar cea mai mare firmă de amanet din judeţ a fost vândută în acest an către cea mai importantă companie de profil din lume pentru câteva milioane de euro. În anul 2011, firmele de amanet au avut comisioane şi vânzări de bunuri de 10 milioane de euro, iar diferenţele pozitive din bilanţurile contabile pe anul 2012 arată o creştere semnificativă a acestei sume. Potrivit datelor existente de la sfârşitul anului 2012, în judeţul Iaşi erau 210 societăţi care aveau ca obiect de activitate „amanet“, însă doar 115 dintre acestea se ocupau exclusiv cu acest tip de activitate.
 

Afacerile cu urcat cu o treime

 
 În 2012, şef peste toate casele de amanet a rămas Express Credit Amanet, societate cumpărată de americanii de la Dollar Financial în acest an, pentru o sumă învăluită încă în mister. Cifrele vehiculate în mass-media au fost cuprinse între 5 şi 12 milioane euro, însă niciuna din sume nu a fost confirmată de fostul patron al companiei, Bogdan Gheorghiu. Cifra de afaceri a companiei a crescut constant de la 7,7 milioane lei în 2008 la 12,5 milioane un an mai târziu şi 15 milioane în 2010. În 2011, cifra de afaceri a urcat până la 23 de milioane lei, în timp ce profitul a ajuns la peste şase milioane lei, faţă de circa două milioane în 2010. Anul trecut, însă, societatea a înregistrat o scădere de peste 100.000 lei în ceea ce priveşte profitul obţinut, dar a derulat afaceri în valoare totală de 31 milioane lei, semn că a preferat să investească în dezvoltarea punctelor de vânzare. Acest lucru se reflectă în cele mai recente date financiare ale firmei: 30 puncte de lucru în judeţ, două în judeţul Vaslui, şi 94 de angajaţi, cu 22 în plus faţă de 2011. Simultan cu cifra de afaceri au crescut şi datoriile, de la aproximativ două milioane lei în 2011, la circa 2,9 milioane lei la finele anului trecut.
 
 

Schimbări în top

 

În ceea ce priveşte următoarele două clasate în topul caselor de amanet din Iaşi după cifra de afaceri, anul 2012 a adus schimbări importante. Astfel, ocupanta locului trei, Euro Gold & CO IFN, a surclasat firma Coriolan Aur Smarald IFN, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca profit net obţinut. Totuşi, între profilurile celor două companii există unele diferenţe. Astfel, ocupanta locului secund, Euro-Gold & Co IFN, a avut un bilanţ contabil mai bun din punct de vedere financiar anul trecut, dar fără a înregistra diferenţe majore. Cifra de afaceri a urcat de la 2,3 milioane lei în 2011 cu circa 100.000 lei anul trecut, în timp ce profitul a urcat cu 37.000 lei de la valoarea de 676.000 lei obţinută în 2011. Interesant este că patronul Cezar Aldea a reuşit aceste creşteri păstrându-şi acelaşi număr de angajaţi, respectiv şase persoane, ceea ce înseamnă un profit de circa 27.000 de euro/angajat. De partea cealaltă, firma Coriolan Aur Smarald IFN şi-a înjumătăţit cifra de afaceri din 2011, de la 3,5 milioane lei la puţin peste 1,7 milioane în 2012. Acelaşi traseu descendent l-a urmat şi profitul companiei, care de la circa 670.000 lei, la un număr mediu de 9 angajaţi, a scăzut până la 375.000 lei, cu un număr mediu de 8 angajaţi. „Este normală această scădere deoarece numărul caselor de amanet s-a mărit. În plus, din cei care au intrat pe piaţă, sunt unii care au venit cu nişte comisioane mai mici, iar piaţa te obligă să cobori nivelul pentru a-ţi păstra clienţii. Cu toate acestea, sunt mulţumit, cu doar două puncte de lucru, am obţinut profitul pe care alţii cu 30 de puncte, referindu-mă aici la nivel naţional, nu îl au”, ne-a declarat Aurel Mânzăteanu, patronul Coriolan. Trebuie specificat, însă, că activitatea de amanet a companiei Coriolan diferă faţă de a altor case de amanet deoarece aici se primesc doar bijuterii din aur, motiv pentru care publicul căruia i se adresează este destul de redus din punct de vedere numeric. Mai mult, activitatea de bază a companiei este desfăşurată în cadrul companiei Coriolan Aur Smarald, respectiv fabricarea de bijuterii, de aici provenind şi profitul cel mai consistent. Activitatea de amanet, ca şi cea de creaţie, care se realizează prin intermediul unei alte firme, este una conexă, ajutând la procurarea bijuteriilor necesare activităţii de fabricare. „Noi desfăşurăm activităţi de amanet doar pentru a cumpăra aur, pe care îl prelucrăm şi obţinem bijuterii pe care le vindem în toată ţara. Avem şi parte de creaţie, la amanet achiziţionăm aur, este ca un fel de circuit închis prin care ne dezvoltăm afacerea“, ne-a explicat Aurel Mânzăteanu, într-o discuţie anterioară. Potrivit Ministerului de Finanţe, în 2011, Coriolan Aur Smarald a avut o cifră de afaceri de 5,8 milioane lei şi profit de 1,1 milioane lei. Pentru anul trecut, firma a cunoscut o nouă creştere a cifrei de afaceri, ajungând la 8,2 milioane lei, în timp ce profitul companiei a urcat, de asemenea, până la 1,36 milioane lei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.