O agenţie din Iaşi – creatorul principalei reţele de conferinţe naţionale de arhitectură din Europa Centrală şi de Est!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O agenţie din Iaşi – creatorul principalei reţele de conferinţe naţionale de arhitectură din Europa Centrală şi de Est!

GALERIE
Ziar 5Ziar 1ziar 2ziar 423334065_1636997719655684_5514719633568796586_o
 • Ziar 5
 • Ziar 1
 • ziar 2
 • ziar 4
 • 23334065_1636997719655684_5514719633568796586_o
- +

O firmă din Iaşi a devenit exportator de servicii, organizând conferinţe naţionale de arhitectură în 10 ţări ale Europei. Conferinţele ”SHARE” organizate de  agenţia ieşeană ABplus, au devenit cele mai reprezentative evenimente în domeniul arhitecturii în Ungaria, Polonia, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Albania, Bulgaria, Grecia şi, bineînţeles, România. Practic, în aceste ţări, conferinţele anuale naţionale de arhitectură sunt organizate în prezent de agenţia ieşeană ABplus.

Cu o participare de peste 400 de specialişti la fiecare eveniment, indiferent de ţară, cu invitaţi recunoscuţi la nivel internaţional pentru proiecte deosebite în arhitectura urbană, conferinţele SHARE organizate de ieşeni au devenit leader pe partea de evenimente de arhitectură, design şi dezvoltare urbană. Cum a reuşit o firmă din Iaşi să devină creatorul unor conferinţe internaţionale de arhitectură şi exportator de servicii în 10 ţări ale Europei Centrale şi Est?

Personalităţi ale arhitecturii mondiale la conferinţele SHARE

Îţi trebuie mult know-how, cunoştinţe tehnice în acest domeniu şi capacitatea de a te adapta realităţilor din fiecare ţară. Una este să organizezi o conferinţă naţională în Polonia, alte probleme apar atunci când trebuie să organizezi evenimentul în Grecia sau Bulgaria. În fiecare locaţie ne concentrăm mereu pe crearea unui dialog între arhitecţii şi asociaţiile locale şi contextul regional / internaţional, astfel încât SHARE să devină ocazia perfectă de a discuta aspecte comune şi specifice legate de mediul construit din Europa Centrală şi de Est. Am îmbunătăţit calitatea şi complexitatea cu fiecare ediţie şi la fiecare eveniment SHARE am avut ca invitaţi arhitecţi cunoscuţi ai lumii contemporane, personalităţi internaţionale care prin proiectele lor au schimbat faţa marilor oraşe”, a explicat Florin Mindirigiu, CEO Abplus.

Concursuri de proiecte pentru a îmbunătăţi spaţiul urban construit- soluţie aplicată deja în unele oraşe ale României!

Există un decalaj vizibil de arhitectură şi design urbanistic între EST şi Vest. Arhitecţii au nevoie de un spaţiu comun de lucru unde să facă schimb de idei, de experienţă pentru a găsi cele mai bune soluţii de rezolvare a acestor decalaje. În toate aceste ţări unde am organizat conferinţe am descoperit că există arhitecţi foarte buni iar întâlnirile cu marii arhitecţii ai lumii oferă un cadru extraordinar pentru evoluţie. Probleme şi provocările arhitecturale cu care se confruntă oraşele contemporane sunt  în mare parte aceleaşi în toate ţările Europei Centrale şi Est. Iar cele mai bune soluţii pot apărea doar atunci când profesioniştii lucrează împreună. De altfel, dacă ne uităm cu atenţie vom observa că unele oraşe din România au înţeles acest lucru. Fac concursuri de proiecte pentru arhitectură şi design urban pe anumite teme, proiecte care sunt deschise tuturor. Iar soluţiile sunt extraordinare atunci când la un astfel de proiect lucrează împreună un arhitect de renume mondial şi arhitecţi din zonă care cunosc detaliile şi provocările specifice zonei. Acest lucru se întâmplă deja la Alba Iulia, Oradea, Cluj. Sperăm ca şi Iaşul să urmeze acest exemplu care aduce doar beneficii pentru arhitectura şi designul urban. Conferinţele SHARE s-au construit şi au avut succes tocmai pentru că au răspuns acestei necesităţi: de a aduce alături specialiştii de renume internaţional şi pe cei din fiecare ţară a Europei Centrale şi de EST”, a mai punctat Florin Mindirigiu.

”Nu e uşor să ai acces la marii arhitecţi ai lumii care prin lucrările lor schimbă viaţa cotidiană a oraşelor!”

De precizat că la ultima ediţie a SHARE Bucureşti 2017 s-au pus bazele unei organizaţii regionale a arhitecţilor lideri ai asociaţiilor naţionale ale arhitecţilor şi ale celor mai reprezentative asociaţii profesionale din regiune, care ulterior s-a numit Consiliul Consultativ al Arhitecţilor din Europa Centrală şi de Est (CCA –CEE). Acest consiliu s-a întâlnit oficial cu ocazia primei ediţii a Forumului Internaţional de Arhitectură şi Inginerie SHARE din Belgrad, pe 23 aprilie 2018. Membrii fondatori ai acestui Consiliului sunt, în ordine alfabetică a ţării de provenienţă, Armand Vokshi, Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Albania, Borislav Ignatov, preşedinte al Camerei Arhitecţilor din Bulgaria, Evangelos Lyroudias, Reprezentant al Preşedintelui Camerei Tehnice din Grecia, Astrit Nixha, Preşedintele Asociaţiei Arhitecţilor din Kosovo, Martin Panovski, Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Macedonia, Fyrom, Filip Aleksic, Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Muntenegru, Şerban Ţigănaş, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Milan Djuric, Preşedintele Uniunii Arhitecţilor din Serbia, Dean Lah, Reprezentant al Preşedintelui Camerei de Arhitectură şi Planificare Urbană a Sloveniei şi Florin Mindirigiu, Preşedinte al Asociaţiei PRO event. ”Prin înfiinţarea acestui consiliu consultativ s-a dorit practic crearea unei asociaţii de lideri ai profesioniştilor în arhitectură din Europa Centrală şi de Est. Nu e uşor să ai acces la marii arhitecţi ai lumii care prin lucrările lor schimbă viaţa cotidiană a oraşelor. Conferinţele SHARE şi asociaţiile profesionale implicate sau create în urma conferinţelor, oferă tocmai această posibilitate de conectare şi colaborare între specialişti din Vest şi Est”, a mai adăugat Florin Mindirigiu. Dintre marile nume prezente la evenimentele SHARE amintim doar câteva: arh. Wolf Prix – Austria, arh. Massimiliano Fukas – Italia, arh. Manuelle Gautrand – Franţa, arch. Reineer de Graaf – Olanda,   arch. Ian Ritchie – UK, arch. Rainer Schmidt – Germania, arch. Carol Ross Barney – USA etc. De altfel, agenţia Abplus are în plan şi un proiect pentru tineri: realizarea de huburi de arhitectură pentru tinerii arhitecţi care vor avea astfel ocazia să lucreze cu arhitecţi experimentaţi din  diferite comunităţi de arhitectură. 

De adăugat şi un inedit proiect editorial ,,Designing the profile of the Future Architect” -  volum care cuprinde contribuţii personale, manifeste, interviuri şi discuţii cu personalitati ale arhitecturii culese în cadrul celor 10 locaţii unde ABplus organizează conferinţe. Volumul va fi lansat la începutul anului viitor.

Aceste proiecte derulate de ABplus au adus plus valoare Iaşului datorită invitaţilor, nume importante din arhitectură în cadrul evenimentelor culturale Exhibition of the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017, Conferinţele New Cities şi evenimentele de arhitectură organizate împreună cu partenerii ABplus, Ambasada Olandei şi Ambasada Poloniei.

De precizat că datorită ediţiei din 2016 a conferinţei organizată de ABplus, a fost prezent la Iaşi ca invitat de onoare  Dan Hanganu, unul dintre cei mai mari arhitecţi români, o personalitate a arhitecturii mondiale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.