Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O alegere de suflet

GALERIE
Ovidiu Minea
  • Ovidiu Minea
- +

Cel mai valoros produs al fotbalului local, Daniel Pancu, a făcut un pas riscant. Între postul cald, sigur, de preşedinte al clubului al cărui legendă este, Rapid, şi cel instabil, de antrenor al Politehnicii Iaşi, care se află într-un ocean de incertitudini, a ales a doua variantă, „Pancone” pierzând prin această mutare şi mulţi bani din publicitate.

A judeca oamenii în primul rând după locul naşterii reprezintă, de multe ori, o imensă eroare. În politică, în sport, în toate domeniile. Importante sunt acţiunile fiecăruia, nu doar localitatea scrisă în buletin. La Politehnica Iaşi, de pildă, ieşeni get-beget au stors clubul fără nicio remuşcare, ducându-l la sapă de lemn, în timp ce băcăuanul Andrei Cristea a dat o mulţime de exemple de ataşament faţă de echipa simbol a oraşului care l-a adoptat: a jucat accidentat, a împrumutat clubul cu bani, a acceptat reduceri salariale.

Din fericire pentru fotbalul ieşean, rămas mult timp în mediocritate mai ales din cauza ipocriţilor şi incompetenţilor care clamau că le curge sânge „alb-albastru” în vene, dar jupuiau clubul care i-a făcut oameni, în ultima perioadă au apărut raze de speranţă şi de la persoane cărora radicalii locali nu le pot pune eticheta de venetici.

Mai întâi, Ciprian Paraschiv a renunţat la un post foarte bunîn cadrul Federaţiei de Fotbal pentru a se întoarce acasă, unde a preluat preşedinţia unui club înglodat în datorii şi plin de sinecurişti. Şi chiar dacă nu a făcut decât un pas înspre mult aşteptata reformare a clubului şi nu a reuşit echilibrarea financiară, aspect greu de atins peste noapte, ţinând cont de dimensiunea dezastrului care era în Copou, Paraschiv a punctat puternic prin dedicare şi salvarea echipei de la retrogradare.

Acum a venit rândul celui mai mare fotbalist ieşean din toate timpurile, Daniel Pancu, să rişte enorm pentru a veni acasă. Pancu a lăsat postul de preşedinte al unui club de mare tradiţie, unde este legendă, Rapid Bucureşti, pentru a deveni antrenorul Politehnicii. A plecat de la un salariu mare, sigur, pe care-l încasa fără nicio bătaie de cap, de lângă o galerie care-l susţinea necondiţionat, pentru a veni la un club înglodat în datorii, fără jucători, pe cel mai instabil post din fotbal. În plus, mutarea i-a scos din buzunare şi mulţi bani din publicitate.

Descălecarea lui Pancu în Copou a stârnit reacţii aprinse, de la bucurie aprigă la contestări virulente. Cea mai importantă, că nu iubeşte Iaşul, pe care l-a trădat când a ales să joace la Vaslui. Acuzaţia nu stă în picioare. Pe lângă aproape 500 000 de euro pe care i-a băgat în fotbalul ieşean prin vânzările sale la Rapid, Cesena şi Beşiktaş, Pancu a dat, periodic, bani Politehnicii, din buzunarul lui. Deşi era departe de casă, a plătit prime pentru jucători, a cumpărat echipamente, materiale sportive. Iar la Vaslui a ajuns după ce a fost refuzat de Poli, care i-a închis de două ori uşa în nas atunci când şi-a exprimat dorinţa de a reveni în Copou, fără a cere favoruri financiare deosebite! Orgolios, rănit, „Diamantul din Nicolina” nu a ştiut să gestioneze episoadele din punct de vedere al comunicării. A plecat pe drumul lui, spunând abia miercuri de ce a ales o cale în care nu s-a regăsit, drept dovadă şi divorţul de trupa lui Porumboiu, după doar cinci meciuri. Mai mult, şi-a cerut şi scuze pentru alegerea de acum un deceniu. În paranteză fie spus, ultraşii locali ar trebui să nu uite, de exemplu, că aprigii olteni l-au iertat rapid pe idolul lor, Ilie Balaci, că a jucat două sezoane la Dinamo, iar dinamoviştii îl apreciază mult şi acum pe fostul stelist Dănciulescu.

Contestatarii îi mai reproşează lui Pancu şi rezultatele obţinute la Rapid. Uitând că giuleştenii au fost lăsaţi de ieşean la un punct de elită înaintea play-off-ului Ligii a II-a şi au ratat accederea în Liga I din cauza sprintului foarte slab de final al „specialistului promovărilor” Dan Alexa, propus insistent apoi la Poli.

Apoi, într-un moment în care Juventus i-a dat pe Buffon ori Cristiano Ronaldo pe mâna lui Pirlo, care nu are licenţa PRO, frâiele lui Chelsea au fost preluate de un alt fost mare jucător, Lampard, căruia nu i s-a uscat cerneala pe carnetul de antrenor, iar FC Botoşani a fost dus în Europa de un tehnician aflat la debut, Marius Croitoru, există destule persoane care pun pe tapet lipsa de experienţă a lui Pancu.

Acesta se bucură însă de sprijinul multor oameni, inclusiv din garda veche a fotbalului ieşean, care au pus pe tapet multiplele atuuri ale „Diamantului din Nicolina”: faptul că a furat meserie de la nume uriaşe precum Lucescu ori del Bosque, pasiunea dusă la extrem, aproape de nebunie, foamea imensă de rezultate, prestanţa pe care o va avea în vestiar datorită pedigree-ului de fotbalist, capacitatea de mobilizare etc.

Dacă Pancu va reuşi la Poli rămâne de văzut. Pentru tot ceea ce a făcut pentru Iaşi, pentru toţi banii daţi Politehnicii, pentru faptul că a renunţat la multe şi îşi riscă, probabil, chiar şi cariera de antrenor prin venirea în Copou, el trebuie apreciat, sprijinit. Inclusiv de primarul Chirica, cel care, preferând să rămână cuplat cu trecutul ceţos, a ratat posibilitatea de a scoate maximum din „baia media” fără precedent avută în Copou, în an electoral, ca urmare a sosirii lui Pancu.

Şi chiar dacă răbdarea nu este o virtute a plinului de trofee fotbal ieşean (sic!), actualul antrenor merită şi să fie cauţionat un timp, până va reuşi să închege o echipă din foarte subţirica materie primă pe care o are la dispoziţie la un club cu datorii de circa 1,4 milioane euro, fără surse clare de finanţare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri