Topul liceelor după mediile la Evaluarea Naţională. Performanţă deosebită la "Miron Costin"
Astfel, si în acest an primele trei licee din judet în functie de rezultatele de l (...)
citeste totmiercuri, 06.07.2022
Cel mai valoros produs al fotbalului local, Daniel Pancu, a făcut un pas riscant. Între postul cald, sigur, de preşedinte al clubului al cărui legendă este, Rapid, şi cel instabil, de antrenor al Politehnicii Iaşi, care se află într-un ocean de incertitudini, a ales a doua variantă, „Pancone” pierzând prin această mutare şi mulţi bani din publicitate.
A judeca oamenii în primul rând după locul naşterii reprezintă, de multe ori, o imensă eroare. În politică, în sport, în toate domeniile. Importante sunt acţiunile fiecăruia, nu doar localitatea scrisă în buletin. La Politehnica Iaşi, de pildă, ieşeni get-beget au stors clubul fără nicio remuşcare, ducându-l la sapă de lemn, în timp ce băcăuanul Andrei Cristea a dat o mulţime de exemple de ataşament faţă de echipa simbol a oraşului care l-a adoptat: a jucat accidentat, a împrumutat clubul cu bani, a acceptat reduceri salariale.
Din fericire pentru fotbalul ieşean, rămas mult timp în mediocritate mai ales din cauza ipocriţilor şi incompetenţilor care clamau că le curge sânge „alb-albastru” în vene, dar jupuiau clubul care i-a făcut oameni, în ultima perioadă au apărut raze de speranţă şi de la persoane cărora radicalii locali nu le pot pune eticheta de venetici.
Mai întâi, Ciprian Paraschiv a renunţat la un post foarte bunîn cadrul Federaţiei de Fotbal pentru a se întoarce acasă, unde a preluat preşedinţia unui club înglodat în datorii şi plin de sinecurişti. Şi chiar dacă nu a făcut decât un pas înspre mult aşteptata reformare a clubului şi nu a reuşit echilibrarea financiară, aspect greu de atins peste noapte, ţinând cont de dimensiunea dezastrului care era în Copou, Paraschiv a punctat puternic prin dedicare şi salvarea echipei de la retrogradare.
Acum a venit rândul celui mai mare fotbalist ieşean din toate timpurile, Daniel Pancu, să rişte enorm pentru a veni acasă. Pancu a lăsat postul de preşedinte al unui club de mare tradiţie, unde este legendă, Rapid Bucureşti, pentru a deveni antrenorul Politehnicii. A plecat de la un salariu mare, sigur, pe care-l încasa fără nicio bătaie de cap, de lângă o galerie care-l susţinea necondiţionat, pentru a veni la un club înglodat în datorii, fără jucători, pe cel mai instabil post din fotbal. În plus, mutarea i-a scos din buzunare şi mulţi bani din publicitate.
Descălecarea lui Pancu în Copou a stârnit reacţii aprinse, de la bucurie aprigă la contestări virulente. Cea mai importantă, că nu iubeşte Iaşul, pe care l-a trădat când a ales să joace la Vaslui. Acuzaţia nu stă în picioare. Pe lângă aproape 500 000 de euro pe care i-a băgat în fotbalul ieşean prin vânzările sale la Rapid, Cesena şi Beşiktaş, Pancu a dat, periodic, bani Politehnicii, din buzunarul lui. Deşi era departe de casă, a plătit prime pentru jucători, a cumpărat echipamente, materiale sportive. Iar la Vaslui a ajuns după ce a fost refuzat de Poli, care i-a închis de două ori uşa în nas atunci când şi-a exprimat dorinţa de a reveni în Copou, fără a cere favoruri financiare deosebite! Orgolios, rănit, „Diamantul din Nicolina” nu a ştiut să gestioneze episoadele din punct de vedere al comunicării. A plecat pe drumul lui, spunând abia miercuri de ce a ales o cale în care nu s-a regăsit, drept dovadă şi divorţul de trupa lui Porumboiu, după doar cinci meciuri. Mai mult, şi-a cerut şi scuze pentru alegerea de acum un deceniu. În paranteză fie spus, ultraşii locali ar trebui să nu uite, de exemplu, că aprigii olteni l-au iertat rapid pe idolul lor, Ilie Balaci, că a jucat două sezoane la Dinamo, iar dinamoviştii îl apreciază mult şi acum pe fostul stelist Dănciulescu.
Contestatarii îi mai reproşează lui Pancu şi rezultatele obţinute la Rapid. Uitând că giuleştenii au fost lăsaţi de ieşean la un punct de elită înaintea play-off-ului Ligii a II-a şi au ratat accederea în Liga I din cauza sprintului foarte slab de final al „specialistului promovărilor” Dan Alexa, propus insistent apoi la Poli.
Apoi, într-un moment în care Juventus i-a dat pe Buffon ori Cristiano Ronaldo pe mâna lui Pirlo, care nu are licenţa PRO, frâiele lui Chelsea au fost preluate de un alt fost mare jucător, Lampard, căruia nu i s-a uscat cerneala pe carnetul de antrenor, iar FC Botoşani a fost dus în Europa de un tehnician aflat la debut, Marius Croitoru, există destule persoane care pun pe tapet lipsa de experienţă a lui Pancu.
Acesta se bucură însă de sprijinul multor oameni, inclusiv din garda veche a fotbalului ieşean, care au pus pe tapet multiplele atuuri ale „Diamantului din Nicolina”: faptul că a furat meserie de la nume uriaşe precum Lucescu ori del Bosque, pasiunea dusă la extrem, aproape de nebunie, foamea imensă de rezultate, prestanţa pe care o va avea în vestiar datorită pedigree-ului de fotbalist, capacitatea de mobilizare etc.
Dacă Pancu va reuşi la Poli rămâne de văzut. Pentru tot ceea ce a făcut pentru Iaşi, pentru toţi banii daţi Politehnicii, pentru faptul că a renunţat la multe şi îşi riscă, probabil, chiar şi cariera de antrenor prin venirea în Copou, el trebuie apreciat, sprijinit. Inclusiv de primarul Chirica, cel care, preferând să rămână cuplat cu trecutul ceţos, a ratat posibilitatea de a scoate maximum din „baia media” fără precedent avută în Copou, în an electoral, ca urmare a sosirii lui Pancu.
Şi chiar dacă răbdarea nu este o virtute a plinului de trofee fotbal ieşean (sic!), actualul antrenor merită şi să fie cauţionat un timp, până va reuşi să închege o echipă din foarte subţirica materie primă pe care o are la dispoziţie la un club cu datorii de circa 1,4 milioane euro, fără surse clare de finanţare.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Partidul lui Dragnea critică greşelile gramaticale ale lui Marcel Ciolacu, şeful PSD
Ministrul Tanczos Barna, recunoaşte că programul pentru fotovoltaice merge prost, ritmul e lent
Tenismena Mihaela Buzărnescu, victorii la simplu şi la dublu la Bastad
12 tineri din Botoşani au provovat un scadal monstru. Ei au fost potoliţi doar cu focuri de armă
Ţiriac: Simona, pe hârtie, nu are adversar la Wimbledon. Nu mă duc la finală
Seceta în România a trecut la alt nivel. Râurile au început să dispară. Patru sunt din Moldova
Șeful de la Permise Auto Suceava, lăsat fără permis. Gonea cu peste 100 km/h
România, tot mai ”roșie”. Dar de la PSD, nu de la caniculă. Rezultate sondaj Avangarde
VIDEO Incendiu de la țigară la firma de curierat piese auto de pe strada Rampei
VIDEO Mașină lovită de fulger în timpul mersului. ”A fost prăjită complet”
David Popovici a mai cules un aur. A câștigat la 200 de metri
VIDEO Simona Halep, în semifinale la Wimbledon 2022. Va juca cu Elena Rybakina
Un ieșean s-a dat de gol că folosește apa pentru grădină după ce a făcut o reclamație la ApaVital
S-au dat primele amenzi pentru neparticiparea la recensământ. Sancțiunile ajung și la 3.000 de lei
Veste bună pentru elevii chiulangii și repetenți. Nu vor mai fi exmatriculați
Petre Daea, „inamicul cormoranilor”, revine. A fost propus iar ca ministru al Agriculturii
ANAF a recuperat de la Voiculescu, în ultimul an, 10.000 €. Prejudiciu rămas: 52.000.000 €
O nouă armă a armatei americane împotriva Chinei și Rusiei: baloanele cu aer cald
Bacău: Doi tineri, înecaţi după ce maşina în care se aflau a căzut într-un canal
Maria Zaharova le răspunde americanilor cu versuri din Britney Spears: „Hit Me Baby One More Time”
(FOTO-VIDEO) Impact puternic între două maşini lângă podul din Metalurgie
Ministrul Mediului: 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei
Inteligența artificială a identificat cea mai scurtă cale spre fericire
(FOTO-VIDEO) Elevii de nota 10 din Iaşi, premiaţi la Palatul Roznovanu
Ea este femeia omorâtă aseară de șoferul băut, la Movileni. A murit la câțiva metri de casă FOTO
Presa britanică se aşteaptă la căderea guvernului condus de Boris Johnson
Peste 20 de judeţe, inclusiv Iaşul, aşteaptă “potopul”. Cât va dura codul portocaliu de vijelii
România cere suspendarea Rusiei şi Belarusului din federaţiile internaţionale
Spații pentru birouri Core & Shell în zona Palas - Ready for business from 2022 (P)
A început votul pentru preşedinţia USR. Şase candidaţi s-au înscris în cursă
Accident mortal în Iaşi: Femeie, ucisă pe loc de un şofer beat, care a fugit de la locul impactului
Întâlnire cu Nichita Danilov la Librăria Cărturești Palas Iași: Simfonia mută
Un nou director asociat cu Gazprom, găsit împuşcat în propria casă
Legendarul chitarist american Carlos Santana a leşinat pe scenă în timpul unui concert
Accident grav, cu cinci victime, la Oituz. Manevre de resuscitare
Cât este darul la nuntă în 2022. Creştere uriaşă faţă de anul trecut
Experiment: Telefoanele mobile, mai pline de bacterii decât scaunele de toaletă
România este al doilea mare exportator de grâu din UE și lider incontestabil la porumb
Oprirea livrărilor de gaze din Rusia ar trimite o undă în Europa de Est. În România, nu prea
Florin CÎNTICNoaptea de Sânziene |
Radu PĂRPĂUȚĂVisez, scriu... (I) |
Alex VASILIUVacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.