anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

O altă ciudăţenie în traficul ieşean: permis lituanian fals la o şoferiţă de BMW

GALERIE
permis
 • permis
- +

Femeia a condus cu acesta fără probleme în mai multe ţări europene. A declarat că a dat în Germania un test online în engleză şi o taxă, spunându-i-se că aşa se obţin permisele lituaniene.

Prin buzunarele şoferilor ieşeni au început să apară permise din toate colţurile Europei. Multe dintre ele, false. Atunci când automobilul BMW i-a fost oprit de poliţişti pe un drum comunal din satul Broşteni, o ieşeancă a prezentat spre control un „Vairuotojo Pazymejimas”, respectiv un permis de conducere lituanian. Când poliţiştii au verificat starea de lucruri reală, au constatat că permisul era fals, actul cu seria şi numărul respective fiind eliberat de fapt pe numele unei lituanience.

Pe parcursul anchetei penale, Roxana Băetu s-a prevalat de dreptul la tăcere. Ea şi-a recunoscut însă fapta în faţa magistraţilor Judecătoriei. Aceştia au condamnat-o pe şoferiţă la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru conducere fără permis şi uz de fals şi la prestarea a 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Vlădeni. În plus, au dispus suspendarea dreptului de a conduce timp de 2 ani. Judecătorii au hotărât însă ca aplicarea pedepsei să fie amânată timp de doi ani, lăsându-i astfel cazierul curat. Ei au reţinut în favoarea femeii lipsa antecedentelor penale, faptul că avea în îngrijire trei copii, fiind stabilită în Germania, dar şi faptul că între timp obţinuse un permis de conducere valabil.

Sentinţa a fost atacată de Băetu în faţa Curţii de Apel, femeia cerând reducerea pedepsei, ca şi acordarea permisiunii de a presta munca pentru comunitate în august, luna de concediu. Ea a afirmat că situaţia în care s-a aflat s-a datorat unei persoane din Germania, care o indusese în eroare cu privire la modul de obţinere a permisului. Aceasta i-ar fi spus că Lituania eliberează permise în schimbul plăţii unei taxe şi după susţinerea probei teoretice în limba engleză. Dăduse bani persoanei respective şi primise permisul pe care îl mai prezentase la control în Germania şi la trecerea frontierei spre România, fără ca vreun poliţist să fi observat falsul. Argumentele femeii au fost respinse de judecători, care au apreciat că prima sentinţă fusese destul de uşoară şi aşa. Modul de prestare a muncii neremunerate nu putea fi stabilit de magistraţi, el ţinând de consilierul de probaţiune. Suspendarea dreptului de a conduce urmează să se aplice doar în situaţia în care pedeapsa iniţială devine executabilă. Sentinţa iniţială a fost menţinută.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.