anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

O altă faţă a decalajelor est-vest: fondul total de salarii din Cluj sau Timiş, dublu faţă de cel al Iaşului

GALERIE
salarii-regiuni
 • salarii-regiuni
- +

Firmele cu sediul social în Iaşi plătesc circa 1 miliard de lei lunar pe salarii. Deşi pare o sumă uriaşă, în realitate nu este: angajatorii din judeţe precum Cluj sau Timiş plătesc valori şi aproape duble faţă de judeţul nostru, fiind de altfel judeţele cu cel mai mare fond de salarii, după Bucureşti.

Mai exact, în luna octombrie a anului trecut, 17.755 de companii înregistrate în judeţul Iaşi au plătit salarii de 968 milioane de lei, pentru 200.634 de asiguraţi, aceştia primind un salariu mediu brut de 4.825 de lei, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), consultate de „Ziarul de Iaşi”.

Totuşi, în valoarea acestui fond de salarii nu sunt incluşi banii pentru o serie de angajaţi din Iaşi, cum ar fi cei din bănci, marile magazine ori o parte dintre multinaţionale, întrucât firmele în cauză au sediul social în alte judeţe (spre exemplu Continental, Lear Corporation sau Banca Transilvania).

În timp ce în luna octombrie 2022 companiile locale au plătit salarii care s-au apropiat de un miliard de lei, în Bucureşti fondul de salarii a fost de 10,6 miliarde de lei, bani plătiţi de 92.898 de angajatori pentru 1.576.431 de asiguraţi.

Ei au primit un salariu mediu brut de 6.724 de lei. Capitala este urmată de Cluj, dar la mare distanţă, cu un fond de salarii de 1,86 miliarde de lei, aproape dublu faţă de Iaşi, salarii plătite de 28.476 de angajatori pentru 312.193 de asiguraţi, care au primit un salariu mediu brut de 5.980 de lei.

Urmează Timiş, cu un fond de salarii de 1,6 miliarde de lei (21.642 angajatori/ 278.839 asiguraţi), Ilfov - 1,27 miliarde de lei (22.774 angajatori/ 248.086 asiguraţi) şi Braşov - 1,03 miliarde de lei (17.441 angajatori/ 199.047 asiguraţi).

La nivel naţional au fost 522.098 de angajatori care au plătit salarii pentru 6.218.745 de asiguraţi, aceştia primind o sumă medie brută de 5.082 de lei, conform datelor aferente lunii octombrie 2022, existente la CNPP.

La polul opus se află Mehedinţi, având cel mai mic fond de salarii, respectiv 133,7 milioane de lei (3.760 angajatori/ 33.738 asiguraţi). Fondul de salarii la nivelul Iaşului reprezintă 3% din fondul de salarii din ţară, de 31,6 miliarde de lei în luna octombrie 2022, după cum mai reiese din calcule. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.