O altfel de sărbătoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Advertorial

O altfel de sărbătoare

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Pe data de 1 Mai se celebrează munca şi pe toţi cei implicaţi în acest proces. Este sărbătoarea vieţii în sine pentru că, “din păcate”, pentru majoritatea dintre noi a trăi este echivalent cu a munci. Mulţi dintre noi nu ne plângem pentru faptul că a munci înseamnă a ne pune în valoare propriul potenţial intelectual şi abilităţile fizice cu care suntem dotaţi, dar mai înseamnă şi a realiza ceva, a lăsa în urmă o amprentă a personalităţii noastre, a fi utili. Dar, din nefericire, sunt şi mulţi dintre semenii noştri care sărbătoresc pe 1 Mai, nemunca.
        

Cred că veţi spune că tot ce am scris până aici este adevărat, dar asta nu va determina pe nimeni să nu viseze la mai multe zile libere, sărbători naţionale şi alte ocazii, pentru a nu merge la serviciu. Poate ar trebui, însă, măcar cu acest prilej, să ne gândim mai serios la muncă şi prin muncă, la viitor, să ne gândim de două ori că pomenile sociale ori electorale nu ţin de foame decât o zi, două şi să ne mai gândim şi la faptul că drepturile căpatate de muncitorime au avut la bază munca, lupta şi sacrificiile.

Ziua muncii este sărbătoare naţională în cele mai multe dintre ţările globului, excepţie făcând Australia, Elveţia şi culmea, Statele Unite(de unde si provine), pentru ca la scurt timp, Federația Americană a Muncii să instituie serbarea zilei muncii (Labor Day) în prima zi de luni a lui septembrie. Poate că pentru mulţi dintre noi, 1 Mai, ne aminteşte de fastuoasele manifestaţii de până în ‘89. Acum prima zi din mai este un prilej de a ieşi cu familia la un grătar sau de a merge cu prietenii la mare, sărbătorind mai degraba vara ce va să vină şi ziua în care nu suntem obligaţi să mergem la serviciu.

Şi totuşi, ziua muncii ar trebui să fie un moment important, care să evidenţieze adevărata valoare a acesteia. Munca creatoare de valori materiale şi spirituale constituie condiţia indispensabilă şi permanentă a existenţei societăţii omeneşti, toate celelalte componente ale ei nefiind altfel posibile. Dar cu tristeţe constat că în contextul transformărilor ce au avut loc după ‘89, am asistat la continua depreciere a situaţiei economico-sociale si la depersonalizarea muncii, situaţii de care putem scăpa printr-un singur mijloc: colaborare şi armonie, implicare şi respect atât din partea angajaţilor, respectiv a forţei de muncă, cât şi din partea angajatorilor posesori ai mijloacelor de producţie pentru că interesul este comun, cel de a trăi mai bine, de a produce mai mult şi implicit de a progresa. Iar acest interes comun nici măcar nu ar necesita reglementări prin lege.

De 25 de ani încoace, schimbările structurale aduse în toate domeniile de activitate, schimbările legilor ţării în funcţie de guvernare şi interese au generat o criză profundă cu repercusiuni grave asupra calitătii muncii şi a nivelului de trai al întregii populaţii a ţării. Au condus la o scădere continuă a calităţii vieţii, la o adâncire a discrepanţei dintre paturile sociale şi scăderea veniturilor reale ale populaţiei.

Ĩn această zi eu cred că ar trebui să reflectăm mai mult la muncă şi la bucuria de a trăi … prin muncă. Aşa că vă doresc petrecere frumoasă  şi spor la muncă … după 1Mai!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.