anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

O amendă Covid a pus pe chituci barul sătesc din Domniţa. Judecătorii i-au luat apărarea crâşmarului

GALERIE
judecator_sentinta
 • judecator_sentinta
- +

Un bar sătesc din Ţibana a fost adus aproape în pragul falimentului de o amendă severă aplicată de poliţiştii din comuna vecină, Ţibăneşti. Amenda, aplicată în contextul normelor legale impuse pentru controlul epidemiei de coronavirus, representa o cincime din cifra de afaceri anuală a barului. Cazul a ajuns în instanţă.

 

În ianuarie, Roalean Bar Coffee SRL din satul Domniţa a atacat la Judecătorie procesul-verbal prin care fusese amendată cu 10.000 de lei. Poliţiştii din Ţibăneşti constataseră că pe 21 decembrie se desfăşuraseră „activităţi de top bar”, încălcându-se astfel normele de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS COV-2. Legea prevedea o amendă minimă de 2.000 de lei, dar poliţiştii preferaseră să aplice direct nivelul maxim al sancţiunii. În plângerea depusă la Judecătorie, reprezentanţii firmei au menţionat că niciun poliţist nu venise la bar pe 21 decembrie pentru a putea constata vreo neregulă.

La data aplicării amenzii, normele legale în vigoare permiteau funcţionarea barurilor la capacitatea maximă în judeţele sau localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile era de maxim 2‰ sau dacă toţi clienţii erau vaccinaţi. Rata de incidenţă în judeţul Iaşi era de 0,44‰. Magistraţii Judecătoriei nu au ajuns însă să verifice aspectele de fond ale problemei. Ei au precizat că procesul-verbal de constatare a unei contravenţii trebuie să cuprindă în mod obligatoriu descrierea faptei pentru care este aplicată amenda. Or, poliţiştii precizaseră doar că barul funcţiona, fără a arăta în ce mod acest lucru ar fi reprezentat o încălcare a legii.

„Descrierea corespunzătoare a faptei este necesară pentru ca instanţa să verifice încadrarea corectă a faptei în textul normei care reglementează contravenţia, putând să verifice inclusiv dacă sancţiunea a fost dozată corespunzător. În consecinţă, reţinând că, din modalitatea de descriere a faptei, contravenientul a fost în imposibilitate de a-şi formula apărări, după cum nici instanţa nu a fost în măsură să procedeze la analizarea temeiniciei procesului verbal, instanţa va admite plângerea contravenţioală şi va dispune anularea Procesului verbal de contravenţie”, au explicat judecătorii decizia de admitere a plângerii înaintate de barul sătesc. Poliţia a atacat sentinţa cu apel, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.