Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O analiză bulversantă: România ar trebui să reintre în sfera de influenţă a Turciei

GALERIE
Friedman
  • Friedman
- +

Fondatorul şi preşedintele companiei Stratfor (Strategic Forecasting), George Friedman, a publicat o analiză despre România şi viitorul acesteia, declarându-se sceptic în legătură cu apartenenţa ţării noastre la UE.

Potrivit hotnews.ro, Friedman sugerează că o posibilă alternativă pentru România ar fi orientarea către un sistem de relaţii care să includă NATO, UE dar şi Turcia, pe care o consideră o putere regională în expansiune.
În primul rând, Friedman lasă de înţeles că regulile stricte ale Uniunii Europene dezavantajează mediul de afaceri românesc: "Un antreprenor român care respectă cu stricteţe regulile UE va ieşi rapid din business. Poate că România este coruptă, dar structura regulilor impuse de UE asupra unei economii în dezvoltare face din evaziune singura strategie raţională". În continuare, el face apologia unei relaţii economice mai strânse cu Turcia, una dintre puţinele ţări mari cu care România are un schimb comercial excedentar. "Marea Neagră este zona critică a realităţilor româneşti, iar ridicarea Turciei face sistemul de relaţii interesant. Turcia este a patra destinaţie de export a României, şi unul dintre puţinii parteneri majori de comerţ, care importă din România mai mult decât exportă. Am subliniat în România că este marele noroc al Turciei că nu a fost admisă în UE. Economia Turciei a crescut cu o rata anuală de 12% în primul trimiestru din 2010 şi a continuat să crească ani la rând", a subliniat Friedman.
 

Epoca post-război rece s-ar fi încheiat

 
Iar avantajele unei apropieri de Turcia nu sunt doar de ordin economic, ci şi militar, susţine expertul american, născut la Budapesta. "Turcia devine un motor economic regional şi, spre deosebire de Germania, Franţa sau Italia, oferă compatibilităţi şi sinergii cu România. În plus, Turcia este o mare forţă militară şi, cînd nu caută confruntarea cu Rusia, nu îi este servilă. Turcia a adoptat strategia de interacţiune la "360 de grade" cu toate ţările. De când Turcia a devenit membru NATO, cum sunt Ungaria, Slovacia şi Polonia, nu există incompatibilitate cu dublă strategie (Intermarium şi Black Sea). Până cum, a mers. Ce nu a mers în cazul României a fost sistemul NATO/ UE singur. Poate că acesta este parte a unui mix raţional, dar nu poate fi totul. Pentru România, problema este să depăşească comfortul psihologic oferit de apartenenţa la Europa şi să se deplaseze către o abordare strategică şi economică care acceptă faptul că epoca post-război rece s-a încheiat. Mai important, ar fi un pas înainte acceptarea faptului că România este liberă, responsabilă de viitorul ei şi capabilă să-l managerizeze", scrie Friedman.
 

Singura certitudine în această parte a Europei este războiul

 
Iar finalul analizei este apoteotic, cu românii încurajaţi să iasă cât mai repede din sfera unică de influenţă a Europei occidentale, "o putere slabă, înconjurată de altele mai mari". "Românii au ieşit dintr-o lume a groazei, creată de ei înşişi. Probabil că românii se tem de ei mai mult decât de alţii. Pentru ei, a deveni parte a Europei este atât o formă de terapie cât şi ceva care va ţine în frâu demonii dinlăuntru şi dinafară. Când trăieşti cu amintiri urâte, trăieşti cu umbrele realităţii. Pentru romăni, a găsi soluţii iluzorii la aceste amintiri obsedante are mult sens. Şi are sens până când începe războiul, iar în această parte a lumii, venirea războiului rămâne singură certitudine de la romani încoace. Se pune doar întrebarea când, cu cine şi care va fi propria ta soarta atunci când începe. Românii cred cu fervoare religioasă că aceste lucruri vor rămâne în urmă dacă sunt parte a Europei. Sunt mai sceptic. Mă gândesc că problema României este tocmai faptul că este parte a Europei, o putere slabă înconjurată de altele mai mari", arată Friedman. "Am plecat din România confuz. Românii aud lucruri la care sunt surd. Nici măcar partea maghiară din mine nu le poate auzi. Plec spre o altă ţară, Moldova, care a fost mult mai expusă istoriei, chiar mai straniu şi mai brutal decât a fost România", concluzionează cunoscutul strateg american.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri