O anomalie cum nu s-a mai văzut. Investiţiile din pieţele ieşene au reprezentat 20% din salariul directorului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

O anomalie cum nu s-a mai văzut. Investiţiile din pieţele ieşene au reprezentat 20% din salariul directorului

GALERIE
starica piata
 • starica piata
- +

Anul trecut, compania Ecopiaţa a investit de 46.000 lei, iar veniturile managerului Cristian Stărică au fost de 234.000 lei.

O societate de sub autoritatea Primăriei funcţionează de opt luni fără un buget aprobat pe anul în curs. Este vorba despre Ecopiaţa, condusă de mai bine de 10 ani de Cristinel Stărică, director care, anul trecut, a avut un venit mediu lunar de aproape 4.000 euro – una dintre cele mai mari remuneraţii din administraţia publică locală.

Veniturile mari ale unor şefi şi lipsa investiţiilor au fost două dintre reproşurile care au dus la respingerea bugetului în luna mai de către Consiliul Local (CL). Situaţia este unică în istoria societăţilor din subordinea CL. Şeful Ecopiaţa spune că „se descurcă”, dar numai în ceea ce priveşte plata salariilor şi cheltuielile curente.

Cheltuielile de personal reprezintă aproape jumătate (3,5 mil. lei) din bugetul anual la Ecopiaţa (7,1 mil. lei), în condiţiile în care sunt peste 70 de angajaţi. Societatea gestionează pieţele agroalimentare, bazarul, talciocul şi târgul de cherestea. Astăzi este şedinţă de CL, dar bugetul Ecopiaţa nu figurează pe ordinea de zi.

Surse din Primărie ne-au declarat că intenţia municipalităţii este de a prelua în subordine directă actuala activitate a Ecopiaţa.

„Nu mai are rost să aprobăm bugetul”, spune viceprimarul Cezar Baciu, edil care gestionează din partea Primăriei activitatea Ecopiaţa. El a confirmat că o variantă de lucru a Primăriei este ca activitatea societăţii să fie preluată de municipalitate, printr-o direcţie a instituţiei.

„Termenul limită este mai 2022 (atunci expiră contractul de delegare, n.r.) când se face ceva clar în privinţa acestei societăţi”, a mai spus Cezar Baciu.

Cum poate supravieţui o societate fără un buget aprobat

Un efect al neaprobării bugetului constă în faptul că Ecopiaţa nu poate face investiţii. În orice caz, bugetul propus în acest sens de şefii Ecopiaţa cuprindea cheltuieli minime: doar 140.000 lei, respectiv 2% din bugetul total al societăţii.

Anul trecut, Ecopiaţa a investit doar puţin 46.000 lei. Spre diferenţă, veniturile directorului Cristian Stărică în anul 2020 au fost de 234.819 lei. După cum se poate observa, investiţiile societăţii pe doi ani sunt mai mici decât venitul directorului într-un an.

„Este foarte greu să faci investiţii majore având în vedere veniturile existente. Nu pot împrumuta bani din bancă pentru că nu am patrimoniu, iar din fonduri europene nu există nicio posibilitate”, a comentat Stărică.

În ceea ce priveşte venitul său, Stărică a precizat că plenul CL poate decide alte criterii de performanţă şi poate depune amendamente la bugetul societăţii, dar aceste lucruri nu s-au întâmplat.

Una dintre cele mai mari cheltuieli de anul acesta a vizat serviciile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare (9.500 lei), iar una dintre cele mai mici - un kilogram de elastic pentru bani (25 lei). De la începutul anului, la Ecopiaţa se achită doar salarii şi unele cheltuieli curente (utilităţi, reparaţii, consumabile etc.).

„Putem cheltui lunar într-un raport de 1/12 faţă de ce am cheltuit anul trecut. La finalul anului, tragem linie şi nu putem avea cheltuieli mai mari anul acesta faţă de anul trecut. Ne descurcăm, noi avem încasări, dar nu avem buget validat. Banii pentru salarii ajung pentru că nu au mai fost mărite salariile. Dacă ar fi crescut salariul minim pe economie, aveam probleme din acest punct de vedere în sensul că depăşeam cota de anul trecut. Dacă vor creşte facturile la utilităţi, din nou e posibil să fie probleme. Dar cu încasările pe care le avem, putem funcţiona până în luna noiembrie”, a declarat ieri directorul Ecopiaţa, Cristinel Stărică.

Viceprimar: „Nu mai are rost să aprobăm bugetul”

Şeful Ecopiaţa a precizat că a trimis la Primărie lămuriri privind construcţia bugetului şi a solicitat introducerea pe ordinea de zi a plenului a documentului, dar, din luna mai încoace, bugetul nu a mai intrat spre dezbatere în plen.

„Bugetul pe care l-au propus din nou nu era cu nimic diferit faţă de cel respins. Pe viitor, urmărim ca prin această desfiinţare să luăm spaţiile şi pieţele şi să le aducem într-o direcţie din subordinea Primăriei, pentru că, într-adevăr, nu au cum să facă investiţii. Un calcul aproximativ arată că pentru modernizarea unei pieţe ar trebui un minim de 4 milioane lei. Situaţia pieţelor din Iaşi este nemulţumitoare pentru noi, nu arată bine deloc”, a declarat viceprimarul Cezar Baciu, el confirmând, astfel, faptul că intenţia municipalităţii este de a lăsa Ecopiaţa fără obiect de activitate.

„Activitatea va fi gestionată de o direcţie a Primăriei, cel mai probabil la Direcţia Exploatare Patrimoniu. Încă suntem în discuţii, nu e nimic concret, dar s-a conturat un plan în jurul acestei idei. Nu mai are rost să aprobăm (bugetul, n.r.), din punctul meu de vedere”, a mai spus viceprimarul.

În context, Cezar Baciu a precizat că, în mai 2022, contractul de delegare între Primărie şi Ecopiaţa, moment în care se va clarifica situaţia societăţii. În schimb, spune viceprimarul, este posibilă şi o decizie înainte de acest termen prin care activităţile Ecopiaţa să fie preluate de către municipalitate.

În anul 2020, Ecopiaţa a avut o cifră de afaceri de peste 6 milioane lei, profit zero şi un număr mediu de 71 de angajaţi. Societatea a fost înfiinţată în anul 2010, prin reorganizarea Direcţiei Pieţe, şi are ca unic acţionar Consiliul Local Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X