O apariție bruscă în planul de investiții: spital nou la Iași - Boli Respiratorii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

O apariție bruscă în planul de investiții: spital nou la Iași - Boli Respiratorii

GALERIE
spital clunet
  • spital clunet
- +

Va fi construit pe actualul amplasament al Secţiei "Dr. Clunet" din Bucium şi va avea mai multe specializări, unele inexistente până acum în România

 

Încă un mare proiect din domeniul medical a fost iniţiat ieri. Ideea, mai veche, a primit primul impuls în şedinţa de plen a Consiliului Judeţean: "Se aprobă realizarea obiectivului de investiţii «Construirea şi dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii laşi», în valoare totală estimată de 116,5 milioane de euro fără TVA prin programul Operaţional Sănătate 2021-2027, instrumentul de finanţare «Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă»".

Primul pas, făcut prin adoptarea unei hotărâri de către consilierii judeţeni, este alocarea a 9 milioane de lei pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice, pe faze de proiectare: Plan Urbanistic Zonal, Studiul de fezabilitate, avizele şi autorizaţia de construcţie, proiectarea, verificarea tehnică şi cercetarea arheologică.

În prezent, Spitalul de Pneumoftiziologie dispune de 347 de paturi, în 6 secţii. În 2019, 1014 bolnavi de tuberculoză au fost trataţi aici. Pe fondul pandemiei, 1273 de bolnavi de Covid-19 au primit îngrijiri la Spitalul de Pneumoftiziologie. Noul edificiu urmează să fie ridicat pe amplasamentul actualei Secţii IV, "Dr. Clunet", situată pe şoseaua Bucium nr. 106.

Pe baza faptului că spitalul deserveşte întreaga Regiune de Nord-Est, iar clădirile prezintă un grad ridicat de uzură, "se propune construirea unei clădiri medicale noi, care să includă în aceeaşi locaţie toate secţiile spitalului, în amplasamentul din şoseaua Bucium nr. 106 unde sunt disponibili 42.977 metri pătraţi, cu o structură de 3 corpuri de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcţioneze atât secţiile actuale, cât şi structuri noi a căror necesitate este inerentă datorită modificărilor nevoilor de îngrijiri medicale ale comunităţii", se arată în Raportul de specialitate al hotărârii.

Viitoarea clădire va avea amprenta la sol de 8.000 mp, suprafaţa desfăşurată fiind de aproximativ 26.000 mp. Suprafaţa utilă a celor două corpuri de clădire existente care vor rămâne este de 1.065 mp. Teoretic, la Secţia IV se află acum 55 de paturi.

Noul spital va avea o capacitate de 370 de paturi, la care se adaugă 30 din Secţia de îngrijiri paliative pneumologice. Spitalul de Boli Respiratorii va avea şi un centru de diagnostic al bolilor rare (premieră în România), un compartiment de pneumologie oncologică (tot o premieră), bloc operator cu trei săli de operaţie, dar şi un compartiment de diagnostic în tabacologie şi studierea efectelor noxelor repiratorii (de asemenea în premieră). De altfel, nota conceptuală a proiectului invocă inclusiv factorii de poluare, ale căror concentraţii au înregistrat în ultimii ani numeroase depăşiri ale limitei maxime admise.

Proiecte medicale mari în lucru

În Iaşi, au fost demarate până acum încă două proiecte de construire a unor spitale. Cel mai cunoscut este Spitalul Regional de Urgenţă (850 de paturi), cu un cost de aproximativ 500 de milioane de euro, aflat acum în faza premergătoare încheierii contractului pentru serviciile de proiectare. Proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (500 de paturi) este în licitaţia pentru avizele şi documentaţia tehnico-economică, necesare obţinerii finanţării prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Majoritatea spitalelor ieşene au beneficiat în ultimii ani de modernizări şi dotări, cel mai mare şantier deschis fiind cel de la Spitalul de Copii "Sf. Maria", a cărui renovare este finanţată din fonduri europene (27 de milioane de euro). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.