Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O asistenta maternala a fost condamnata la 14 ani de inchisoare pentru maltratarea a doi copii

GALERIE
Fanica Gradinaru
  • Fanica Gradinaru
- +

Fanica Gradinaru, o fosta asistenta maternala din judetul Ilfov, a fost condamnata definitiv de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la 14 ani si 10 luni de inchisoare, pentru tentativa la omor calificat si deosebit de grav, rele tratamente aplicate minorului si uz de fals, ea fiind acuzata ca a maltratat doi copii pe care ii avea in grija, anunta Agerpres. Din aceasta pedeapsa se va scadea perioada in care asistenta s-a aflat in arest preventiv - 5 octombrie 2011 - 11 iunie 2014.

In acelasi dosar au mai fost condamnati Mitica Gradinaru (sotul asistentei) - 3 ani inchisoare, Marinela Constantin (asistenta sociala) - 3 ani cu suspendare, Ana Moise (asistenta sociala) - 2 ani cu suspendare, Viorica Pandele (asistenta sociala) - 3 ani cu suspendare, Maria Popescu (psiholog) - 3 ani cu suspendare, iar medicul de familie Ana Cristina Mitisor trebuie sa plateasca o amenda penala de 5.000 lei.

Instanta suprema a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti din noiembrie 2013 prin care inculpatii trebuie sa plateasca in solidar cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Ilfov suma de 100.000 de euro catre partea civila Pavel Cerasela Andreea si 25.000 euro catre partea civila Manole Marian, reprezentand daune morale.

Judecatorii au mai dispus inlaturarea sechestrului asigurator aplicat asupra bunurilor mobile si imobile apartinand Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ilfov.

Decizia instantei este definitiva.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada octombrie 2007 - 11 decembrie 2009, asistenta maternala Fanica Gradinaru a exercitat acte de violenta si cruzimi asupra a doi minori, cu varste de 4 si 8 ani: i-a bagat cu capul in vasul de toaleta, tragand apa, i-a lovit cu capul de diferite obiecte, i-a scufundat in cada, tinandu-le capul sub apa, i-a expus noaptea la temperaturi scazute, tinandu-i dezbracati afara.

De asemenea, pe unul dintre copii l-a lovit pe tot corpul cu o bata de lemn, l-a oparit, l-a taiat la buze si la bratul stang, leziuni pe care le-a tratat intr-un mod superficial, provocand infectarea acestora.

Procurorii o mai acuza pe asistenta ca nu i-a alimentat corespunzator pe copii, i-a obligat sa raspunda la un alt nume si sa relateze aspecte nereale privind vatamarile suferite si a depus acte false la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ilfov pentru a justifica absenta unuia dintre copii de la gradinita.

Practic, asistenta a pus in pericol viata celor doi minori si le-a afectat dezvoltarea fizica, intelectuala si morala.

Pe de alta parte, asistentele sociale Marinela Constantin, Ana Moise si Viorica Pandele, incadrate la DGASPC Ilfov, au intocmit rapoartele de vizita si de evaluare false, consemnand in mod nereal ca au vizitat amandoi copiii la domiciliul asistentei maternale si ca starea de sanatate a acestora era buna, rapoartele fiind intocmite fara a vedea minorii.

Totodata, Maria Popescu, psiholog in cadrul DGASPC Ilfov, nu si-a indeplinit in mod corespunzator atributiile de serviciu privind evaluarea psihologica a copiilor si a asistentei Fanica Gradinaru.

Procurorii arata ca in octombrie 2011, profitand de rolul sau de psiholog, de tehnicile de manipulare pe care le cunostea si de faptul ca datorita atributiilor sale a intrat in contact cu minorii, Maria Popescu l-a intimidat pe unul dintre copii, pentru ca acesta sa declare in fata angajatilor de la DGASPC Ilfov ca nu au fost supusi la acte de violenta si cruzimi, oferind astfel un ajutor asistentei maternale prin ingreunarea exercitarii urmaririi penale.

Medicul de familie Ana Cristina Mitisor este acuzata de procurori ca a facut mentiuni necorespunzatoare adevarului in scrisorile medicale adresate DGASPC Ilfov si inregistrate la aceasta institutie, referitoare la examinarea minorei si lipsa semnelor de rele tratamente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri