Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Directorul de la „Socola“ merge din scandal în scandal

O asistentă spune că a fost schimbată abuziv din funcţie. Managerul își girează postul

GALERIE
spital-socola-iasi
  • spital-socola-iasi
- +

Un nou caz controversat a fost înregistrat de curând la Institutul de Psihiatrie „Socola“. O angajată a unităţii medicale susţine că a fost schimbată din postul de asistent coordonator fără un motiv concret, susţinând că cel mai probabil a contat faptul că a sesizat mai multe nereguli existente la nivelul unităţii medicale.

Asistenta povesteşte într-un memoriu înaintat de curând către Ministerul Să­nătăţii că cel mai recent episod a avut loc în luna iulie a acestui an, când a fost schimbată din funcţie după ce nu a fost de acord cu o modificare impusă de Corneliu Pre­peliţă, şeful biroului RUNOS.

„Am fost chemată în biroul lui şi informată de către acesta că voi primi o decizie de eliberare din funcţia de asistent coordonator. Citez: «a spus domnul manager să vă transmit că, luni, când va veni, prima decizie pe care o va face va fi de eliberare din func­ţia dumneavoastră de coordonator»“, precizează angajata în memoriu.

Mai exact, modificarea cu care nu a fost de acord consta în mutarea îngrijitorului din pavilionul unde aceasta era asistentă şefă, în alte locaţii, din cauza lipsei de personal.

„În dimineaţa zilei de 27 iulie, Cor­neliu Prepeliţă mi-a adus la cunoştinţă că singurul îngrijitor de pe palier va fi de­taşat zilnic în intervalul 7.00-12.00 la punc­tul de preluare a lenjeriei murdare. Evident, ca asistent coordonator al pavili­onului nu am fost de acord cu această modificare fiind în egală măsură răs­pun­zătoare de curăţenia şi buna desfăşurare a activităţii medicale în pavilionul respectiv. La informarea mea despre aceste aspecte, domnul Prepeliţă a avut o atitudine impulsivă, devenind agresiv verbal, urlând şi ameninţându-mă că voi vedea eu cine este el şi de ce este în stare. Citez: «eu fac politica de personal în acest spital şi voi face aşa cum vreau eu, legea eu o fac»“, mai povesteşte femeia.

Mai mult, au mai existat situaţii în care asistenta spune că a fost acuzată pe nedrept că ar fi lipsit de la locul de muncă, după ce nu a fost văzută maşina personală în faţa pavilionului în care lucra.

„Vă rog să aveţi în vedere că nu mi se asigură nici maşina de serviciu şi nici nu am obligaţia de a veni cu maşina personală la locul de muncă“.

Deşi ulterior asistenta a încercat să discute cu managerul unităţii în repetate rânduri pentru a-şi exprima punctul de vedere şi pentru a afla motivele exacte ale schim­bării sale din funcţie, apelând şi la sindicat pentru a intermedia întâlnirea, acesta nu a dorit să discute.

Manager: „Dacă există acest post în statul de funcţii, eu mâine îmi dau demisia“

Pe de altă parte, dr. Gabriel Oprişanu, managerul unităţii, susţine că spusele femeii sunt neadevărate şi că nu avea cum să fie schimbată dintr-o funcţie care nu există.

„Nu există funcţia de coordonator la ambulatoriul de specialitate unde era dumneaei şi mai sunt alte două situaţii în spital unde nu sunt coordonatori, ci doar persoane care fac graficul. Ea era asistenta care făcea graficul şi am pus altă asistentă să îl facă, atâta tot. Dumneaei este şi bolnavă, mai mult a lipsit, nu puteam să stau să aştept să vină ea la serviciu şi să las activitatea a nimănui. Dacă există acest post în statul de funcţii, eu mâine îmi dau demisia“, a precizat ma­nagerul Institutului de Psihiatrie „Socola“.

Femeia mai spune că, după preluarea conducerii de către dr. Gabriel Oprişanu, activitatea profesională a angajaţilor din tot spitalul a fost afectată de „mediul tensionat creat de noul manager care a dorit crearea unui cerc de interese menit să răspundă solicitărilor personale“.

„La nivelul institutului se iau decizii fără să fie motivate“

Angajata spune că lucrează de 30 de ani în cadrul unităţii medicale şi că până acum şi-a desfăşurat activitatea fără abateri sau sancţiuni disciplinare. Femeia a precizat că nu este singura aflată într-o astfel de situaţie, că la nivelul unităţii medicale se iau decizii fără să fie motivate, managerul având o atitudine şi un limbaj nepotrivit faţă de angajaţi. De asemenea susţine că schimbarea sa a fost făcută pe fondul mai multor aspecte pe care le-a sesizat către conducerea unităţii, aspecte ce ţineau de încălcarea normelor igienico-sanitare.

„Consider că am fost nedreptăţită prin luarea măsurilor abuzive, prin tratament înjositor şi discriminator faţă de alte persoane angajate în institut, am fost umilită fără a-mi putea susţine punctul de vedere şi de teama repercusiunilor din partea conducerii, culminând cu generarea unui mediu de lucru în care nu există siguranţă şi protecţie pentru pacienţi“.

Soţul acesteia a precizat că soţia sa se află încă de atunci în concediu medical, deoarece s-a îmbolnăvit pe fondul stresului şi al tensiunilor din cadrul institutului, iar săptămâna viitoare au solicitat şi o audiere la ministrul Sănătăţii pentru a sesiza aspectele menţionate în memoriu, dar şi altele din interiorul unităţii medicale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri