anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

O avocată din Iași atacă Legea electorală la Curtea Constituțională

GALERIE
curtea-constitutionala
 • curtea-constitutionala
- +

Este contestat numărul de semnături pe care trebuie să-l strângă un candidat independent: 1% din numărul total al alegătorilor din circumscripţie.

Legea electorală este adusă în faţa Curţii Constituţionale de o ieşeancă. Avocata Margareta Popica-Loghin, a cărei candidatură la Camera Deputaţilor ca independent a fost respinsă de Biroul Electoral Judeţean, a invocat discriminarea candidaţilor independenţi faţă de cei propuşi pe liste de partid. În cadrul unui proces ajuns în faţa Curţii de Apel, avocata a contestat respingerea candidaturii sale şi constituţionalitatea prevederilor legale referitoare la numărul de semnături necesare pentru candidatură.

Conform legii, candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor din circumscripţie, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000. Aceeaşi condiţie se aplică şi partidelor politice, ceea ce ar reprezenta o discriminare. „Formele de asociere cu scop electoral au dreptul de a propune cel puţin un număr de candidaţi egal cu numărul mandatelor aferente unei circumscripţii electorale şi au obligaţia de a prezenta liste de susţinători cuprinzând 1% din alegătorii înscrişi în respectiva circumscripţie. De cealaltă parte, cetăţenii care candidează independent au dreptul de a propune un singur candidat pentru un singur mandat şi au obligaţia de a prezenta liste de susţinători cuprinzând 1% din alegătorii înscrişi în respectiva circumscripţie. În concluzie, cetăţenii care candidează independent au o sarcină disproporţionată de a-şi proba reprezentativitatea, spre deosebire de cetăţenii care candidează pe listele unei forme de asociere cu scop electoral“, se menţionează în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. 

În judeţul Iaşi, numărul minim de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor este de 7.468. Atât un candidat independent, cât şi un partid cu structuri în toate localităţile judeţului şi care propune 20 de candidaţi trebuie să prezinte acelaşi număr de semnături. Conform Constituţiei, cetăţenii sunt egali în faţa legi, discriminarea din orice motiv fiind interzisă. În interpretarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, invocată în cererea avocatei, aplicarea aceluiaşi tratament unor persoane aflate în situaţii diferite constituie o discriminare indirectă. „Candidaţii înscrişi pe listele formelor de asociere cu scop electoral sunt privilegiaţi pentru simpla lor apartenenţă la aceste forme de asociere“, se precizează în sesizarea Curţii Constituţionale. Curtea de Apel a respins contestaţia depusă de avocată împotriva respingerii candidaturii sale. În schimb, a apreciat că cererea îndeplineşte condiţiile de admisibilitate pentru a fi supusă atenţiei Curţii Constituţionale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.