O avocată, pe cale să învingă Fiscul în instanţă: a obligat instituţia să explice contribuabilului prevederile legii fiscale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

O avocată, pe cale să învingă Fiscul în instanţă: a obligat instituţia să explice contribuabilului prevederile legii fiscale

GALERIE
proces, fisc, explicatii, lege
  • proces, fisc, explicatii, lege
- +

Procesul a fost deschis după ce Fiscul a informat-o pe petentă că nu e treaba lui să explice legea fiscală, fiind vorba de unele prevederi mai laborioase, ci doar să o aplice.

 

Pentru finanţiştii ieşeni, legislaţia fiscală nu este treaba Fiscului. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a refuzat să-i explice unei avocate cum să-şi înscrie în contabilitate cabinetul, motivând că solicitarea nu ţine de competenţa Fiscului. Acelaşi Fisc putea însă ulterior să o sancţioneze dacă ar fi avut înregistrări eronate în contabilitate. Problema a ajuns pe masa judecătorilor, chemaţi să decidă dacă Fiscul are şi datoria de a-i informa pe contribuabili, nu doar de a-i amenda.

În urmă cu doi ani, O.T. a solicitat AJFP informaţii cu privire la înscrierea corectă în contabilitate a cabinetului său de avocat, respectiv din ce clasă şi grupă din Catalogul mijloacelor fixe face parte acesta. În funcţie de modul de înscriere în contabilitate se calculează şi amortizarea unui mijloc fix, fapt ce influenţează bilanţul anual şi, implicit, calculul obligaţiilor la bugetul de stat. Răspunsul a fost stupefiant: informaţia respectivă nu intră în competenţa Fiscului. Aceasta, deşi Catalogul mijloacelor fixe a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern iniţiată tocmai de ministrul finanţelor publice din momentul respectiv. Culmea, chiar Ordinul preşedintelui ANAF invocat de reprezentanţii Fiscului în răspunsul negativ dat avocatei stabileşte „Procedura privind îndrumarea şi asistenţa contribuabililor de către organele fiscale” şi menţionează, în cadrul aceluiaşi articol obligaţia acestora de a furniza „informaţii cu caracter general în legătură cu modul în care contribuabilii trebuie să procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligaţii fiscale”. O nouă solicitare depusă de O.T. la Serviciul de asistenţă contribuabili din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice a primit tot un răspuns în doi peri: în hotărârea de guvern sunt precizate toate informaţiile necesare. În această situaţie, ieşeanca s-a adresat instanţei, chemând în judecată Biroul de Asistenţă Contribuabili din cadrul AJFP, serviciul echivalent din cadrul DGRFP, ca şi instituţiile în sine.

În faţa magistraţilor Tribunalului, reprezentanţii Fiscului au invocat lipsa calităţii procesuale a biroului de asistenţă, acesta neavând personalitate juridică, ca şi inadmisibilitatea acţiunii, întrucât nu s-ar fi putut spune că nu a răspuns la solicitarea avocatei. În întâmpinarea depusă la dosar, Fiscul a explicat pe larg care sunt prevederile legale generale de care trebuie ţinută seama la calculul amortizării, fără a răspunde însă la simpla întrebare cum trebuie înscris corect în contabilitate un cabinet. Excepţiile invocate de Fisc au fost respinse de judecători. Pe fond, judecătorii au remarcat că, atâta vreme cât Fiscul verifică dacă legea este corect aplicată, el are şi obligaţia de a explica contribuabililor cum să o aplice corect. „Răspunsul oferit de pârâte reprezintă o reală şi veritabilă derobare de responsabilitate, în ipoteza de speţă. Reclamanta a solicitat informaţiile de la organul fiscal, tocmai pentru ca organizarea contabilităţii să fie derulată cu aplicarea corectă a normelor de drept fiscal incidente. Atâta timp cât organele fiscale au competenţa de a analiza modalitatea de amortizare a cheltuielilor în cadrul controalelor/inspecţiilor de specialitate, în mod evident acestea au şi competenţa şi obligaţia de a oferi îndrumări cu privire la această procedură”, au apreciat magistraţii, care au obligat DGRFP să precizeze în ce subgrupă şi clasă se încadrează o construcţie nouă cu destinaţia de sediu profesional cabinet de avocat. Procesul este încă departe de final. Recursul Fiscului abia a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.