O baie turcească de secol XII, perfect conservată, a fost descoperită într-un bar din Sevilla
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O baie turcească de secol XII, perfect conservată, a fost descoperită într-un bar din Sevilla

GALERIE
Sevilla baie turceasca
  • Sevilla baie turceasca
- +

Un hamam (baie turcească) de secol XII, perfect conservat, a fost descoperit, în timpul lucrărilor de vara trecută, într-un bar din Sevilla, în sudul Spaniei. Clienţii vor putea să admire picturi şi ornamente islamice, potrivit AFP.

Lucarna în formă de stea a apărut după primele lovituri de ciocan. Alvaro Jimenez, arheologul numit să asiste la începutul lucrărilor în această zonă protejată din cauza proximităţii faţă de Catedrala din Sevilla, nu se aştepta la asta, a povestit el pentru AFP.  Au urmat alte 87 de luminatoare, de stele, de octogoane desenând un cer înstelat în acest bar în stil arab numit Girlada - precum vechiul minaret al moscheei din Sevilla. 

Muncitorii au descoperit numeroase picturi în localul de 202 metri pătraţi, un hamam cu o cameră rece, una caldă şi alta fierbinte. Băile termale, vechi de peste 800 de ani, cu picturi, sculpturi şi decoraţiuni murale, au fost păstrate în timp datorită unui arhitect de la începutul secolului XX, Vicente Traver, care a ascuns în 1928 aceste decoraţiuni şi lucarne pe când construia alte două etaje. 

Acest patrimoniu pe care "noi îl credeam distrus, trebuie să recunoaştem că l-a salvat", a continuat Alvaro Jimenez. "L-a găsit şi l-a conservat pentru viitor".  În secolul XII, Sevilla, cucerită de dinastia Almohadă (dinastie musulmană marocană) în 1147, era una dintre cele două capitale ale imperiului, împreună cu Marrakech.

"Catedrala din Sevilla a fost ridicată pe vestigiile moscheei almohade Aljima, construită între 1172 şi 1198" şi "aceste băi se găsesc din plin în această zonă a oraşului pe care almohazii au făcut-o monumentală şi pe care au transformat-o în centru politic, religios, economic", aminteşte Alvaro Jimenez. 

Deasupra mozaicurilor deja prezente înainte de renovare sunt acum vizibile ziduri cu ornamente, bolţi albe gravate. Barul, care ar urma să-şi deschidă porţile, a devenit un muzeu viu, pe de-a-ntregul refăcut într-un stil curat, care pune în valoare istoria locului şi unde clienţii vor putea să se relaxeze aşa cum se făcea în altă manieră acum opt secole. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.