anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O bandă de minori a tâlhărit prin violenţă o femeie în trenul Iaşi - Suceava

GALERIE
furt_tren
  • furt_tren
- +

Când trenul a oprit la Paşcani, cei patru au atacat cu violenţă o femeie şi i-au furat geanta. Deşi le ghicise intenţiile mai înainte, anunţând şi conductorul, femeia nu s-a putut apăra. Doi dintre ei au fost internaţi într-un centru educativ pentru o perioadă de un an.

O femeie de 70 de ani a fost jefuită în tren de un grup de puşti. Îşi dăduse seama de intenţiile băieţilor şi a atras chiar atenţia conductorului. Intervenţia verbală a acestuia nu a ajutat însă la nimic, tinerii profitând de prima ocazie pentru a o jefui pe femeie. Fiind în majoritate minori, ei au fost trataţi cu relativă blândeţe.

Un grup de patru tineri, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani a venit pe 4 ianuarie la Iaşi, în plimbare. A doua zi, la ora 3.38, ei s-au urcat în trenul Iaşi – Suceava Nord pentru a se întoarce acasă, la Lespezi. În primul vagon, băiatul de 13 ani şi altul de 16 ani au văzut pe o banchetă, singură, o femeie de 70 de ani care îşi verifica telefonul mobil.

Lângă ea se afla o poşetă. Unul dintre băieţi a întrebat-o pe călătoare dacă a văzut o femeie cu un copil. Aceasta a răspuns că nu, dar întrebarea i-a ridicat suspiciuni. Şi-a pus imediat telefonul în poşetă, pe care a luat-o în braţe. Când l-a văzut pe conductor, i-a atras atenţia că un grup de tineri umblă prin tren şi ceva nu este în regulă cu ei. La rândul său, conductorul le-a atras atenţia tinerilor că au speriat-o pe femeie şi le-a cerut să se mute în ultimul vagon din tren. De asemenea, le-a interzis să mai umble prin tren şi le-a cerut să coboare imediat ce trenul ajunge la Paşcani.

Avertismentul conductorului nu i-a impresionat pe băieţi, care după un scurt sfat s-au hotărât „să o facă” pe femeie, presupunând că are mulţi bani asupra ei. Când trenul a oprit la Paşcani, unde staţionează două minute, au acţionat rapid.

Doi au ţinut deschisă uşa vagonului, iar ceilalţi au început să tragă de poşeta femeii. Aceasta a opus rezistenţă şi a strigat după ajutor. Unul dintre tineri a împins-o şi a lovit-o în ceafă cu pumnul, permiţându-i celuilalt să-i smulgă poşeta. Cei patru au fugit, oprindu-se pe strada 22 Decembrie, din apropierea gării, lângă nişte tomberoane. Au găsit în poşetă 150 din cei 380 de lei pe care femeia îi avea asupra sa şi cardul. Cu acesta au apucat să facă cumpărături în valoare de 795 lei până să fie depistaţi.

Unul dintre tâlhari avea doar 13 ani, aşa că nu răspundea penal, dar ceilalţi trei au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată. În aprecierea pedepsei, magistraţii Judecătoriei Paşcani au avut de pus în balanţă pe de o parte lipsa antecedentelor penale, iar pe de altă parte agresivitatea manifestată de tineri. Paradoxal, cel mai ieftin a scăpat Marcu Păduraru, care era major. Lipsa antecedentelor penale i-a atras acestuia o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pentru Daniel C. şi Felix C., ambii în vârstă de 16 ani, judecătorii păşcăneni au apreciat că o simplă măsură de supraveghere ar fi ineficientă.

„Cei doi minori nu beneficiază de o supraveghere corespunzătoare în cadrul familiilor, au abandonat cursurile şcolare şi au un anturaj cu comportament antisocial şi predispoziţie spre comitere de fapte penale”, au justificat magistraţii luarea măsurii de internare a celor doi într-un centru educativ timp de 1 an şi jumătate. De altfel, cei doi fuseseră principalii artizani ai jafului, Păduraru ţinând doar uşa deschisă, fiind deci complice.

Raţionamentul judecătorilor din Paşcani a fost acceptat de magistraţii Curţii de Apel, care au respins contestaţia înaintată de cei doi. „Apărarea nu a putut identifica niciun argument veritabil în afara încercării de persuadare a instanţei cu privire la stabilirea unei măsuri educative neprivative de libertate, apărarea apelând la argumentul clemenţei, în esenţă, doar un sofism de argumentare. Faţă de amplitudinea acţiunii infracţionale, de urmările produse, de cutezanţa infracţională a inculpaţilor care au dovedit o conduită ilicită gravă, în privinţa acestora, o durată mai mică a măsurii, chiar cu menţinerea măsurii educative dispuse, ar fi insuficientă, putând transmite ideea acordării unei prime de încurajare pentru fapte penale mai grave”, au precizat judecătorii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.