Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O bătrână de 93 de ani din Iaşi, lăsată în mizerie de autorităţi

GALERIE
batranamizerie
  • batrana
  • mizerie
- +

Drepturile omului şi demnitatea umană sunt călcate în picioare la Iaşi. A înainta în vârstă este un coşmar, iar anii de viaţă în plus devin poveri greu de purtat pe umeri. O bătrână de 93 de ani, din Iaşi, este lăsată de autorităţi să se zbată într-o mizerie greu de imaginat, la limita subzistenţei. Nimeni nu face nimic, spre disperarea vecinilor. În timp ce reprezentanţii instituţiilor competente se spală pe mâini de orice responsabilitate, femeia îşi duce ultimele zile din viaţă într-un focar de infecţie care ameninţă tot blocul.

La baie nu poate ajunge

Faptul că a ajuns la vârsta de 93 de ani este cea mai mare pedeapsă pentru Elena S. Văduvă, fără copii sau alte rude şi cu o pensie de doar 550 de lei, bătrâna nu are pe nimeni alături, care să-i ofere un minim ajutor. Apartamentul său s-a transformat într-un spaţiu infect, în care cu greu poţi rezista mai mult de cinci minute. De cum păşeşti în locuinţa femeii, te izbeşte un miros înţepător, insuportabil, iar încălţămintea ţi se lipeşte de gresia încleiată de urină şi resturi alimentare. Pereţii cândva albi au pe la muchii straturi groase de murdărie, chiuveta şi masa din bucătărie sunt pline de vase nespălate, iar pe jos te împiedici de cârpe îmbibate în excremente. Fără a conştientiza gravitatea situaţiei în care se află, femeia trăieşte în condiţii greu de închipuit, calcând-şi în picioare, zi de zi, propria mizerie. Păşeşte prin urină, iar printre degetele de la picioare se întrevăd urme de fecale uscate. Vecinii, văzând că starea bătrânei se degradează din ce în ce mai tare, au apelat la sprijinul autorităţilor. Preşedintele asociaţiei de locatari din blocul D3, de pe bulevardul Chimiei, unde este domiciliată şi Elena S., a înaintat pe 15 mai o cerere către Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi. În câteva rânduri, Gheorghe Atanasiu a prezentat situaţia familială şi locativă a bătrânei, cerând sprijinul reprezentanţilor primăriei ieşene. „Bătrâna şi-a vândut apartamentul în urmă cu câţiva ani, iar acum locuieşte aici cu drept de habitaţie. Întrucât actualii proprietari nu şi-au asumat responsabilitatea că o vor îngriji, iar alte rude nu are, a rămas în grija nimănui. E strigător la cer! La vârsta ei, e de la sine înţeles că nu mai este în totalitatea capacităţii de discernământ şi nu se mai poate îngriji singură. La baie nu mai poate ajunge, îşi face nevoile peste tot, trăieşte într-un focar de infecţie. E un pericol pentru sine, dar şi pentru restul locatarilor. La anii ei, de exemplu, oricând poate avea o scăpare şi uita gazul deschis când îşi fierbe o cana de apă pentru ceai“, a spus Gheorghe Atanasiu, preşedintele asociaţiei de locatari. În cererea trimisă către DAC, se solicita evaluarea cazului de către personalul de specialitate şi găsirea unei soluţii în vederea sprijinirii femeii - fie instituţionalizarea bătrânei într-un centru medico-social care să-i asigure ajutor specializat, fie luarea măsurilor de igienizare a locuinţei şi menţinerea periodică a curăţeniei.

Ce spun autorităţile

La 15 zile de la înregistrarea cererii, Gheorghe Atanasiu primea răspuns din partea reprezentanţilor DAC. Deşi o echipă din cadrul instituţiei a mers în mai la domiciliul bătrânei şi a constatat că „în apartament era un miros pestilenţial, nu era aerisit, era dezordine, iar hainele, lenjeria de pat şi pardoseala prezentau urme de urină, doamna S. având probleme de incontinenţă ocazională“, timp de o lună de zile nu s-a luat nicio măsură. Întrebată la momentul vizitei dacă doreşte internarea într-un centru medico-social, bătrâna a refuzat categoric, potrivit reprezentanţilor DAC, iar aceştia şi-au continuat demersurile. Au contactat-o apoi pe proprietara imobilului, însă nici răspunsul său nu avea să ofere o pistă spre rezolvarea cazului. Aceasta ar fi confirmat clauza de habitaţie din contractul de vânzare-cumpărare a apartamentului şi ar fi declarat că îi respectă dorinţa bătrânei de a se interna sau nu, punctând că nu are alte obligaţii legale. În concluzii, reprezentanţii DAC precizau că vor prezenta cazul Elenei S. membrilor fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ Iaşi, organzaţie ce oferă îngrijiri socio-medicale la domiciliu persoanelor vârstinice aflate în dificultate şi că vor încerca să ia măsuri de igienizare şi menţinere periodică a curăţeniei.

A trecut de atunci o lună de zile, timp în care nu s-a schimbat nimic. Nimic în bine. S-au scurs încă 30 de zile în care bătrâna s-a chinuit să trăiască, blestemându-şi în gând anii. Singurele care îi trec pragul sunt două vecine, şi acestea în vârstă, şi acestea bolnave. Ele îi mai duc o farfurie de mâncare caldă, îi plătesc utilităţile şi îi fac cumpărăturile. „O ştiu de când era în putere şi-şi putea purta singură de grijă. Nu m-am putut detaşa de ea când am văzut-o la greu. Dar la câtă mizerie este în casa aceea şi la cum miroase, nu pot nici eu să stau mai mult de cinci minute. Totuşi, trec pe la ea zilnic şi, dacă merg să cumpăr ceva pentru mine, nu pot să nu mă opresc şi pe la uşa ei să o întreb dacă nu vrea ceva. Nu mai are pe nimeni. Nu o putem lăsa şi noi“, a spus doamna Deliman, o vecină. Situaţia devine din ce în ce mai critică, însă autorităţile se ascund în spatele refuzului femeii de a se interna într-un cămin social. „Oare o persoană la vârsta de 93 mai ştie ce e bine pentru ea însăşi? Reprezentanţii DAC au spus că bătrâna nu suferă de nicio afecţiune, dar ea nu a fost niciodată înregistrată la un medic de familie, unde ar putea figura bolile de care e posibil să sufere. E normal să privim lucrurile numai la suprafaţă? Cum mai sunt respectate drepturile omului în cazul de faţă, dacă lăsăm o bătrână să-şi trăiască ultimele zile din viaţă în propria mizerie, doar pentru că ea nu mai conştientizează ce e bine şi ce nu?“, se întreabă Gheorghe Atanasiu. Au trecut 45 de zile de la sesizarea autorităţilor locale şi lucrurile au rămas la fel. Nu chiar la fel, de fapt. Dacă înainte doar muştele roiau în jurul resturilor alimentare şi al cârpelor îmbibate în excremente, acum au apărut şi viermii. Una dintre vecine a povestit că, ultima dată când i-a trecut pragul bătrânei, a observat un vierme cum se cuibărea pe corpul femeii.

Un caz complicat

Contactată telefonic de către reporterii „Ziarului de Iaşi“, conducerea DAC a spus că i s-a adus la cunoştinţă situaţia Elenei S. şi că în cursul săptămânii locuinţa femeii va fi igienizată. „Bătrâna locuieşte în apartament cu drept de habitaţie viager şi a spus foarte clar că nu vrea să plece din casa ei. În aceste condiţii, nu poate fi dusă într-un centru medico-social. Miercuri însă ne mobilizăm şi trimitem o echipă împreună cu Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică şi Salubris şi până vineri sperăm să finalizăm curăţenia. Totuşi, atrag atenţia asupra faptului că DAC nu are obligaţia de a face curăţenie în casele oamenilor. Ajutăm în cazul de faţă pentru că, dacă nu o facem noi, nu o face nimeni. Dar nu suntem firmă de curăţenie. În plus, sunt mai mulţi paşi de parcurs în situaţii de acest tip: anchete sociale, evaluări la faţa locului, ne trebuie şi acordul bătrânei. Noi am făcut tot ce ţinea de noi. Am vorbit şi la Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, însă şi acolo se oferă ajutor în limita fondurilor şi a personalului, iar în cazul de faţă nu au putut interveni, nu au fost resurse. Primăria depune toate eforturile pentru asigurarea anumitor condiţii de trai, însă, repet, cu acordul persoanei în cauză“, a încheiat Luminiţa Munteanu, director executiv al DAC Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri