O bază aeriană ucraineană din vestul ţării este bombardată frecvent de Rusia, înainte de sosirea anunţată a primelor avioane F-16
Explozii au luminat cerul Ucrainei marţi înainte de răsărit, în timp ce apărarea aeriană ucraineană respingea un atac rusesc asupra micului oraş Starokostiantîniv, din vestul Ucrainei, unde se află o bază aeriană importantă, care este o ţintă frecventă a loviturilor Moscovei. Atacul intervine în condiţiile în care primele avioane occidentale F-16 sunt aşteptate să sosească luna aceasta, relatează Reuters.
Kievul se confruntă cu provocări în timp ce încearcă să îşi reconstruiască forţele aeriene epuizate şi se pregăteşte să desfăşoare primele avioane F-16 fabricate de SUA, avioane de luptă pe care Rusia este hotărâtă să le doboare la sol sau să le distrugă.
Oficialii ucraineni nu au dezvăluit unde va fi baza avioanelor F-16, dar Moscova a declarat, după un atac asupra Starokostiantîniv de joia trecută, că a vizat aerodromuri ucrainene despre care crede că vor găzdui aeronavele occidentale. Ucraina speră că aceste avioane îi vor spori forţele, care se luptă să respingă asaltul rusesc de-a lungul liniei frontului, o ofensivă în care sunt folosite bombe planante devastatoare, pe care F-16 le-ar putea distruge.
Baza aeriană de la Starokostiantîniv a fost atacată frecvent, încă din primele zile ale invaziei Rusiei din februarie 2022, inclusiv cu drone şi rachete hipersonice. Locuitorii acestui avanpost militar istoric poreclit Starkon, din regiunea Hmelnîţki din Ucraina, – aproximativ 30 000 de persoane – au învăţat să se adapteze la pericolul constant. „Pe scurt, este „distractiv” să trăieşti aici”, a declarat Vasîl Muliar, oficial al oraşului şi expert în cultura locală, cu un zâmbet ironic, vorbind după atacul recent.
Un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că loviturile asupra bazei au prezentat „anumite dificultăţi”, dar nu vor submina livrarea de F-16 sau utilizarea lor în luptă. Oficialii sunt însă rezervaţi în ceea ce priveşte detaliile atacurilor asupra unor obiective precum baze militare şi infrastructuri critice, menţionează Reuters.
Analiştii militari au declarat că ruşii au vizat probabil infrastructura bazelor aeriene, cum ar fi pistele şi facilităţile de depozitare, pentru a îngreuna aducerea avioanelor F-16 şi, atunci când acestea ajung, vor viza avioanele occidentale însele.
Armata ucraineană, care are puţine muniţii de apărare aeriană, va fi, de asemenea, probabil forţată să mute preţioasele avioane în jurul aerodromurilor, a declarat Justin Bronk, de la Royal United Services Institute. „Orice acoperire de apărare aeriană terestră poate fi saturată dacă ruşii au grijă să tragă suficiente rachete asupra unei ţinte”, a spus el.
RESTURI ÎN CIREŞI
După atacul de joia trecută, guvernatorul Serhii Tiurin a declarat că apărarea aeriană a distrus nouă ţinte deasupra regiunii sale. Cu puţin timp înainte, forţele aeriene avertizaseră locuitorii că dronele se îndreaptă spre Starokostiantîniv. Locuitorii din zonă, care au avut grijă să nu divulge ceea ce ar putea fi considerat informaţii militare sensibile, au povestit că trăiesc sub ameninţarea de a fi loviţi şi în mijlocul zgomotului frecvent al avioanelor de război ucrainene pe cerul de deasupra oraşului lor. Irina Sapciuk, redactor-şef al ziarului local, a declarat că locuinţa părinţilor săi a fost lovită într-un raid anterior, deteriorându-i acoperişul şi şopronul. „Au găsit resturi de la o rachetă într-un cireş de lângă fereastră”, a adăugat ea.
La fel ca în multe alte oraşe din Ucraina, oamenii păreau dornici să manifeste un sentiment de rezistenţă, în ciuda pericolului războiului şi a inconvenientelor cauzate de întreruperile frecvente de curent provocate de atacurile ruseşti asupra sistemului energetic.
Lucrările la drumuri continuau în timp ce avioanele treceau pe deasupra lor, iar familii şi grupuri de adolescenţi se răcoreau pe plaja locală.
Când călătoreşte prin Ucraina, Irinna Sapciuk spune că îi este greu să se obişnuiască fără zgomotul avioanelor. „Este prea linişte pentru mine”, a glumit ea, adăugând că sunetul a devenit un semn liniştitor că piloţii ucraineni, depăşiţi numeric, luptă.
Oficialul local Vasîl Muliar menţionează istoria oraşului, bastion de apărare încă din secolul al XVI-lea şi, sute de ani mai târziu, centru nevralgic pentru luptătorii pentru independenţă ai noii Republici Populare Ucrainene după Primul Război Mondial. „Acesta a fost întotdeauna un centru al rezistenţei”, spune el.
Publicitate și alte recomandări video