
Aproape 20 de copii din cea mai saraca zona a Iasului, Ses Bahlui, s-au adunat ieri in jurul celor de la Fundatia „Salvati Copiii” pentru a invata impreuna. Locuind in medii precare, in familii dezorganizate, unde alcoolul, bataile si lipsa hranei sint lucruri normale, cei mici au gasit in „Scoala mobila” un mediu in care se pot juca si pot invata. Par a fi dornici sa lucreze cu oameni care nu urla, nu-i lovesc si nu-i pedepsesc.
Printre scaieti, spre tabla
Ieri, in jurul orei 10, a sunat clopotelul pentru copiii care locuiesc in zona Ses Bahlui, un spatiu plin de gunoaie, cu case facute din placaje, cu familii numeroase care traiesc din alocatiile celor mici, din culesul cartoanelor si fierului vechi. Copiii care traiesc in acest mediu sint adesea victime ale abuzurilor fizice si chiar sexuale. O parte dintre acestia cersesc sau muncesc de la virste mici.
I-am intilnit pe cei de la „Salvati Copiii” impreuna cu belgianca Heleen Gadeyne, reprezentanta Mobile School Belgia, in momentul in care adunau de pe malul Bahluiului o gasca de copii, cu virste cuprinse intre 5 si 9 ani, nespalati si desculti, pentru a-i aduce in spatiul unde a fost amplasata „cutia magica”. Bucurosi si plini de entuziasm, s-au strecurat printr-o carare flancata cu gunoaie si scaieti spre locul de intilnire cu dascalii de la „Scoala mobila”. Aceasta era in parcarea din fata podului ce leaga cartierul Mircea cel Batrin de zona Ses Bahlui. Aici, zarva mare. Citeva fetite si baieti inconjurau remorca portocalie. Nerabdatori, pustii s-au ingramadit sa-i ajute pe cei de la „Salvati Copiii” sa scoata la iveala cutia in care se aflau planse cu jocuri interesante: spatii pentru desenat cu creta, planse cu personaje care beau sau se drogheaza, numaratori, cercuri cu litere etc. „Scoala mobila a fost primita din Belgia, noi am adaptat-o realitatilor romanesti, afisind planse despre igiena personala, consumul de alcool si de droguri etc. Avem copii aici care nu se spala pe miini si in urechi decit atunci cind ploua”, ne-a marturisit Liviu Magurianu, coordonator de proiecte la „Salvati Copiii”, spunind ca multi dintre ei nici nu stiu ce inseamna sa zimbeasca. Pina si asta au trebuit invatati, uitindu-se cu invatatorii de ocazie in oglinda.
Ies din casa cu rindul, pentru ca n-au cu ce sa se imbrace
Printre micutii care s-au adunat cu mare viteza in jurul cutiei magice se aflau si trei pustoaice blonde, cu miinile si picioarele murdare. „Pe ea o cheama Larisa, are cinci ani. Cealalta este Alina si ea tot cinci are. Eu sint Sanda si am zece ani”, mi-a raspuns in fuga cea mai mare din fetite, neuitind sa imi specifice cit de frumos este la Scoala mobila. Daca celelalte doua fetite visau sa se faca doctori sau invatatoare, Larisa mi-a raspuns „filosofic” ca ea doreste doar sa creasca mare. Alaturi de ea, o alta fetita, galagioasa si suparacioasa, despre care am aflat apoi ca face parte dintr-o familie cu noua copii, care, neavind cu totii haine, ies din casa pe rind. „Aceleasi probleme le-am intilnit si in Republica Dominicana, Venezuela si Filipine, unde am lucrat citeva luni. Sint aceleasi povesti: copii abuzati, care se drogheaza, care prefera o libertate falsa in locul celei din familie. Insa, peste tot am observat acelasi entuziasm al copiilor in preajma Scolii mobile”, ne-a marturisit Heleen Gadeyne.
Iasul a fost primul oras din Europa care a beneficiat de fondurile Mobile School din Belgia. La sfirsitul lunii iulie colaborarea dintre cele doua organizatii, posibila printr-un proiect Phare, va lua sfirsit, cei de la „Salvati Copiii” fiind nevoiti sa caute fonduri pentru a putea sa-si continue proiectul.
Publicitate și alte recomandări video