Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O bombă cu ceas montată de fostul șef DIICOT și Toader ticăie în biroul rectorului

GALERIE
tudorel toader si codrut olaru agerpres
  • tudorel toader si codrut olaru agerpres
- +
După mai bine de un an de la izbucnirea scandalului în care un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Codruţ Olaru, este acuzat că a obţinut titlul de doctor la Universitatea „Al.I.Cuza“ cu o lucrare plagiată, UAIC nu a a luat nicio decizie. Tăcerea Universităţii are un motiv: „teza“ procurorului Olaru a fost coordonată chiar de rectorul Tudorel Toader. Comisia de Etică a tergiversat 8 luni de zile luarea unei decizii. Consiliul de Etică şi Management Universitar ameninţă UAIC cu retragerea acreditării şcolii doctorale în materie de drept şi chiar cu demiterea rectorului. Imaginea Universităţii are de suferit, dar nimeni nu are curajul să analizeze „opera“ supervizată chiar de Toader. Alte instituţii de învăţământ superior şi-au asumat analizarea tezelor dubioase, chiar dacă erau „produse“ de nume grele.

Cercetările cu privire la un posibil plagiat în teza de doctorat a fostului şef DIICOT, Codruţ Olaru, avându-l drept coordonator pe Tudorel Toader, sunt blocate la nivel naţional în aşteptarea efectuării de către Comisia de Etică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a unui pas procedural de mai bine de opt luni de zile de când i-a fost înaintată sesizarea.

Similitudinile din teza „Particularităţile criminalităţii organizate în România“ susţinută de Codruţ Olaru în 2013, la Iaşi, au fost descoperite de jurnalista Emilia Şercan, cea care a înregistrat şi plângerile oficiale şi care a publicat pe www.pressone.ro un articol în urma căruia reiese faptul că Codruţ Olaru şi-ar fi plagiat integral doctoratul din diverse surse. Emilia Şercan a publicat şi la începutul acestei săptămâni hotărârea Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU) în care se acuză tergiversarea intenţionată cercetărilor în acest caz de către Comisia de Etică a universităţii.

„Ziarul de Iaşi“ a mers pe urmele procedurale efectuate la Iaşi în urma depunerii plângerilor, a discutat cu membrii din Comisia de Etică, cu reprezentanţi ai Facultăţii de Drept, în încercarea de a vedea dacă argumentele universităţii stau în picioare.

Nu s-a progresat deloc în zece luni

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi susţine că a primit notificarea de la Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la existenţa unei sesizări de plagiat în cazul doctoratului lui Codruţ Olaru la finalul lunii octombrie 2018, pe 29 mai exact, deşi plângerea a fost depusă încă de la începutul anului trecut. Conform legii, aşa cum spune şi Consiliul de Etică şi Management Universitar, universitatea avea la dispoziţie, prin Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) şi Comisia de Etică, 30 de zile în care să formuleze un răspuns la această sesizare în care să spună dacă constată sau nu plagiatul şi să trimită acest răspuns în analiză mai departe la Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În hotărârea CEMU din 25 iulie se constată faptul că atât CNATDCU, cât şi Direcţia Generală Învăţământ Universitar (DGIU) de la Ministerul Educaţiei Naţionale au precizat că pentru ca investigaţia să continue, cei de la „Cuza“ aveau „obligaţia de a trimite către CNATDCU în termen de 30 de zile de la data înregistrării sesizării un punct de vedere cu privire la soluţionarea sesizării însoţit de hotărârea Comisiei de Etică Universitară, avizată juridic. (...) DGIU precizează că întrucât UAIC nu a transmis niciun document, CNATDCU nu poate finaliza procedura de analizare a sesizării“.

O învârteală în jurul cozii

De ce este UAIC la 10 luni de la depunerea sesizării în aceeaşi situaţie? Aceştia spun, într-un comunicat oficial, că nu au reuşit să întrunească la nivelul universităţii o comisie de analiză formată din 3 experţi în domeniul dreptului penal, nici din rândul cadrelor didactice, nici de la alte mari universităţi din ţară. Practic, răspunsul universităţii arată că situaţia s-a învârtit într-un cerc - Comisia de Etică nu a analizat teza, a cerut Şcolii doctorale de la Drept să o facă, ei au argumentat că nu au oameni, au solicitat evaluatori externi, nu au fost găsiţi trei în ţară care să îşi asume analiza, Comisia de Etică a cerut iar şcolii doctorale să evalueze, care a răspuns iarăşi că nu poate.

„Deoarece Şcoala Doctorală de Drept a argumentat că nu poate nominaliza, în mod obiectiv, un număr de trei experţi care să poată face parte dintr-o astfel de comisie, la data de 07.12.2018, UAIC a transmis Ministerului Educaţiei Naţionale o adresă în care se menţiona imposibilitatea Comisiei de Etică de a numi, în mod regulamentar, o comisie care să poată analiza în mod obiectiv teza de doctorat vizată de sesizarea de plagiat şi solicita numirea de experţi externi pentru analizarea tezei de doctorat presupus plagiate. De asemenea, la data de 21.12.2018, Comisia de Etică a UAIC a transmis o solicitare de recomandare a unor experţi către universităţile membre ale Consorţiului Universitaria (Universi­tatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara), solicitare la care s-a primit o singură nominalizare. Prin urmare, la 13 februarie 2019, universitatea a transmis ministerului o adresă în care a invocat imposibilitatea de a constitui o comisie de analiză a tezei de doctorat vizate şi, implicit, de a transmite un punct de vedere şi a reluat solicitarea de numire a unor experţi externi“, se precizează într-un comunicat public remis de UAIC în cursul zilei de ieri.

Din culisele deciziilor

În ultima săptămână, „Ziarul de Iaşi“ a încercat să discute oficial cu prorectorii responsabili cu studiile doctorale, cu directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, cu ordonatorul de credite la vremea respectivă - Mihaela Onofrei, în încercarea de a obţine o serie de explicaţii. Aceştia nu au putut sau nu au dorit să fie contactaţi pentru a oferi un punct de vedere, în timp ce Ovidiu Gavrilovici, preşedintele Comisiei de Etică, a transmis că nu este purtător de cuvânt al universităţii şi că va fi emis un punct de vedere oficial.

Decanul Facultăţii de Drept, Septimiu Panainte, nu a dorit să comenteze cazul, însă a spus că doreşte să fie tranşat cât mai repede. „Situaţia trebuie rezolvată procedural cât mai curând posibil, din punctul nostru de vedere, al facultăţii, ca să nu treneze lucrurile“, a spus Septimiu Panainte.

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit însă să ia legătura cu o serie de membri ai Comisiei de Etică pentru a încerca să înţeleagă de ce s-a blocat situaţia. Trei dintre membrii contactaţi, care au acceptat să vorbească sub protecţia anonimatului, au invocat faptul că activitatea la Comisia de Etică nu este remunerată, dar că le ocupă foarte mult din timpul pe care l-ar putea dedica cercetării sau predării şi că în situaţia de faţă „era evident că nu există o soluţie uşoară“.

„Nu au existat presiuni directe să se tragă de timp sau să se blocheze ceva. Dar sunt regulamente care trebuie respectate, iar cei de la Şcoala doctorală a Facultăţii de Drept sunt într-adevăr în imposibilitatea de a da un verdict. Cum să îşi dea cu părerea pe un doctorat coordonat de şeful lor care să spui apoi că e complet obiectiv? Şeful nostru, al tuturor, de fapt“, a precizat unul dintre membrii Comisiei de Etică.

Acesta a mai precizat şi că legislaţia are lacune din acest punct de vedere: în astfel de cazuri în care există un evident conflict de interes, Comisia de Etică ar trebui să poată direcţiona direct către CNATDCU această hotărâre şi să nu rămână blocată la nivel local. De altfel, preşedintele Comisiei de Etică, Ovidiu Gavrilovici, a fost prezent în decembrie, anul trecut, în faţa CEMU pentru a oferi explicaţii cu privire la întârzierile în analiza plagiatului.

„În şedinţa CEMU din 6 decembrie 2018, atunci când a fost audiată Comisia de Etică a UAIC, reprezentanţii acesteia au admis situaţia în cauză, menţionând că vor lua o serie de măsuri pentru a îndrepta situaţia. Acest lucru nu s-a întâmplat“, se precizează în hotărârea CEMU publicată pe 25 iulie.

În acelaşi document, CEMU ia act şi de un punct de vedere formulat de Codruţ Olaru, foarte vag, în care se disculpă spunând că la momentul realizării tezei de doctorat cadrul legislativ era „nepredictibil“ şi în care a infirmat existenţa „elementelor de similitudine ca urmare a evaluării proprii realizate prin mijloace tehnice agreate“. Comisia notează însă că acesta nu a precizat ce presupune sintagma „mijloace tehnice agreate“.

Cazul Kovesi demontează argumentele UAIC

Argumentul Comisiei de Etică al universităţii nu stă în picioare, însă, nici în practica altor universităţi şi nici în prevederile legale. Reprezentanţii CEMU spun că era suficient un singur expert în drept penal care să analizeze teza şi că înşişi membrii Comisiei de Etică a UAIC trebuiau să se pronunţe dacă doctoratul era sau nu plagiat şi să transmită mai departe către CNATDCU spre analiză.

Preşedintele CEMU, Gheorghe Iancu, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că au mai fost cazuri şi la Universitatea din Bucureşti, unde este acesta cadru didactic, în care Comisia de Etică de acolo a analizat lucrări de doctorat în Drept Penal fără să convoace o comisia specială în acest sens.

„Este prea multă discuţie, prea mult balamuc. Este o prostie ce invocă ei, alte universităţi nu au specialişti în Drept şi totuşi au luat decizii. Se cheamă experţi, cum au avut şi ei pe cel de la Cluj, care analizează şi se ia o decizie. Vă spun drept că dacă nu se apucă să facă ordine acolo, vom face noi. Sunt de doi ani preşedintele acestui consiliu şi nu am văzut niciodată aşa ceva, aşa o indolenţă. E şi vina rectorului, profesorul Tudorel Toader nu are niciun respect faţă de alţi profesori“, a declarat Gheorghe Iancu.

Explicaţia lui Iancu stă în picioare dacă ne uităm şi în cazul acuzelor de plagiat în teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, în cazul căreia s-a pronunţat întâi Comisia de Etică a Universităţii de Vest, fără a fi specialişti în drept, ca mai apoi CNATDCU să solicite o comisie de experţi care să analizeze lucrarea.

Cuza, ameninţată cu demiterea rectorului

În momentul de faţă, CEMU susţine că la nivelul CNATDCU a fost desemnată o comisie de lucru care să analizeze teza de doctorat a lui Codruţ Olaru, după ce se deblochează situaţia la Comisia de Etică. Ba mai mult, aceştia au înaintat UAIC un termen limită de 30 de zile pentru soluţionarea problemei, ameninţând universitatea cu desfiinţarea Şcolii Doctorale de la Facultatea de Drept şi cu demiterea rectorului. Aceştia au precizat că au şi înştiinţat Ministerul Educaţiei Naţionale cu aceste recomandări.

„Sigur că noi vom face toate demersurile în condiţiile în care tăcerea universităţii va fi indubitabilă în continuare. Vom cere să se respecte articolul 124 şi să se aplice articolul 125. UAIC trebuie în decurs de 30 de zile să ia o decizie şi să comunice aceste decizii, în caz contrar solicităm retragerea acreditării şcolii doctorale în materie de drept, ceea ce implică să nu mai poate organiza doctorate, şi se poate ajunge chiar la demiterea rectorului. De către Ministerul Educaţiei, desigur, noi lor le transmitem recomandările“, a mai declarat Gheorghe Iancu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri