Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
Iesenii platesc de doua ori indolenta Primariei. Soferii care-si rup masinile în gropile de pe (...)
citeste totjoi, 25.02.2021
„Ziarul de Iaşi“ se află în posesia unui amplu raport al inspectorilor Curţii de Conturi la Primăria municipiului Iaşi, raport care s-a ocupat de modul în care instituţia a cheltuit banii publici în cursul unui an întreg. Acesta scoate la iveală o serie de nereguli privind achiziţiile municipalităţii, una dintre acestea fiind legată de ansamblul statuar cu Regele Ferdinand din faţa Palatului Roznovanu. Una s-a ofertat, alta s-a plătit, spun inspectorii, printre altele. În legătură cu lucrarea, raportul menţionează o analiză suplimentară, „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Aici a lucrat aceeaşi firmă care a ridicat şi controversatul Drapel pus de primar în parcul de la Polivalentă. Mihai Chirica spune însă că nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“, pe motiv că nu există în caz o sesizare penală.
Un raport al Curţii de Conturi scoate la iveală, în primul rând, o serie de nereguli în derularea unei achiziţii de către Primăria Iaşi. Raportul inspectorilor nu invocă prejudicii sau abateri financiar-contabile, însă una dintre măsuri vizează o analiză suplimentară „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Din raport nu reiese în mod clar dacă această analiză a fost sau urmează a fi efectuată. Este vorba despre achiziţia lucrărilor de execuţie în ceea ce priveşte realizarea ansamblului statuar Ferdinand I Întregitorul. Primarul Mihai Chirica a avut o reacţie generală în contextul verificărilor Curţii de Conturi, după şedinţa Consiliului Local (CL) de vineri. Edilul şef al Iaşului a spus nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“ întrucât, într-un astfel de caz, s-ar fi sesizat organele de cercetare penală.
Ce reclamă inspectorii
În primul rând, inspectorii invocă un mod deficitar de aplicare a prevederilor legale în „planificarea, iniţierea şi lansarea achiziţiilor publice, în atribuirea şi administrarea contractelor încheiate pentru execuţia ansamblului statuar cu Regele Ferdinand I“. În acest caz, conform inspectorilor, au fost încheiate trei contracte: execuţia statuii, realizarea soclului (826.758 lei) şi asistenţă tehnică (10.000 lei). În general, raportul de audit face referire la cel de-al doilea contract menţionat. Inspectorii au concluzionat că documentaţia tehnico-economică care a stat la baza elaborării caietului de sarcini (respectiv a documentaţiei de atribuire) şi, totodată, la previzionarea/alocarea fondurilor pentru execuţia soclului este incompletă. „Nu se regăsesc (printre altele) liste de cantităţi cuprinzând resursele materiale, manoperă, utilaje, transporturi, aferente lucrărilor de suprastructură la soclul statuii, soluţii de realizarea, ansamblare/ montare, tehnologii de execuţie etc. (...) fapt ce a creat premisele realizării unei evaluări formale a ofertei declarată câştigătoare pentru realizarea lucrărilor datorat imposibilităţii realizării unei corespondenţe a informaţiilor din cadrul propunerii financiare cu specificaţiile tehnice cuprinse în caietul de sarcini elaborat de entitate în baza acestei documentaţii tehnico-economice“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
O altă neregulă constatată de inspectori vizează faptul că nu s-a prezentat dovada că persoanele juridice care se regăsesc înscrise pe piesele desenate şi celelalte acte aferente documentaţiei, au realizat serviciile în baza unor contracte de proiectare prin care să-şi asume responsabilitatea corectitudinii şi conformităţii/legalităţii acestora. În acelaşi timp, spun inspectorii, în documentele prezentate pentru justificarea plăţilor efectuate constructorului care a realizat soclul statuii nu se regăsesc toate elementele de cheltuieli de deviz (materiale, altele decât granitul, manopera de debitare/finisare şi/sau de montaj a blocurilor de granit finisate, a elementelor de bronz sculptate etc.). În context, inspectorii concluzionează că există „neconcordanţe substanţiale“ cu privire la cantităţile înscrise în oferta câştigătoare şi cele din situaţiile de plată, neclarificate sau nejustificate legal „nici în etapa de derulare a achiziţiei, nici în cea de recepţie şi respectiv de plată a lucrărilor“. Inspectorii mai precizează că materialul folosit (granit) la realizarea soclului nu ar fi fost achiziţionat de la furnizorul declarat în ofertă, documentele prezentate în susţinerea calităţii granitului efectiv folosit fiind incomplete („nu s-a prezentat dovada că antreprenorul a avut o relaţie contractuală cu persoana juridică pe numele căreia este eliberat certificatul de conformitate“). „E o temă, am văzut prin presa centrală că şi pe domnul Boc încercau să-l aducă într-o asemenea discuţie, eu am citit toate rapoartele, nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, mai ales că noi suntem într-o relaţie de cooperare interinstituţională cu Curtea de Conturi, ne exprimăm punctul de vedere, facem analiză, şi ei sunt oameni, şi ei greşesc, şi noi greşim, ne reparăm din timp, dar despre utilizarea nejudicioasă a sumelor de bani nu poate fi vorba, pentru că ori de câte ori se întâmplă asemenea chestiuni sunt de natură penală şi s-ar fi sesizat parchetele“, a comentat primarul Mihai Chirica, la sfârşitul săptămânii trecute, după şedinţa Consiliului Local (CL).
Ce măsuri au dispus
Pentru remedierea deficienţelor, inspectorii au propus câteva măsuri şi recomandări. În raport se arată că este necesară o analiză a cauzelor ce au determinat nerespectarea cadrului legal în atribuirea şi administrarea celor două contracte de achiziţii în relaţie cu ansamblul statuar Regele Ferdinand I. În primul rând, precizează inspectorii, trebuie clarificate calitatea lucrărilor şi serviciilor decontate, inclusiv a cantităţii şi calităţii materialului folosit la realizarea soclului statuii. O altă măsură vizează elaborarea/obţinerea tuturor actelor şi înscrisurilor aferente a documentaţiei tehnico-economice în conformitate cu legislaţia în vigoare sau, după caz, completarea acestora, inclusiv a avizelor şi aprobărilor Primăriei aferente fondurilor alocate.
„Stabilirea şi înregistrarea în contabilitate a prejudiciilor identificate în situaţia abaterilor de natura celor identificate şi consemnate în actul de control (...) coroborat cu recuperarea integrală a acestuia de la persoanele răspunzătoare împreună cu beneficiile nerealizate sub formă de dobânzi şi penalităţi de întârziere“, se arată în raport. Documentul a fost publicat recent şi pe site-ul Curţii de Conturi, verificările fiind efectuate în perioada aprilie - iunie 2019 şi au avut în vedere anul 2018. Lucrările la soclul ansamblului statuar au fost efectuate de firma ieşeană Tar M.V., companie care a fost singurul ofertant la licitaţia organizată de municipalitate. Aceeaşi societate a realizat şi monumentul dedicat Drapelului Naţional amplasat în parcul de vizavi de Sala Polivalentă.
Cuvinte cheie: + statuie, Iasi, Regele Ferdinand, palatul Roznovanu, Consiliul Local
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Explozie într-o clădire din Timişoara. Un bărbat a fost prins sub dărâmături
Campania de vaccinare: 20.258 de persoane - imunizate în ultimele 24 de ore
Hoţul care a spart sala de păcănele din Nicolina, prins. Ce rol ar fi jucat iubita lui
Alexandru Muraru: Premieră în România - bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat
Proiectul Nord Stream 2 a fost abandonat de 18 companii de teama sancţiunilor SUA
Un migrant sirian, candidat al Verzilor pentru un mandat în parlamentul german
(VIDEO) Accident în Podu de Fier. Imagini cu momentul impactului
Gigantul Lufthansa aterizează la Iaşi. Ce zboruri va opera compania
Aproape 450 de români s-au infectat cu COVID după a doua doză de vaccin
Ar putea fi nevoie de administrarea unei a treia doze a vaccinului Pfizer
Suma uriaşă pe care Mike Tyson o câștigă lunar din vânzarea de marijuana
Avocat al CJUE: Un angajator poate interzice vălul islamic la locul de muncă
Cum a vândut cocaină fiul lui Ilie Dumitrescu unui investigator sub acoperire
VIDEO: Iașul văzut dintr-o aeronavă ATR aparținând TAROM după decolare
Bilanţ DNA - Bologa: Primul an din 2015 când am înregistrat mai multe sesizări de la cetăţeni
Guardiola dezarmant de sincer, întrebat care este secretul lui City: „Avem mulţi bani”
Lituania va oferi Moldovei un lot de vaccinuri contra COVID-19
Vulcanul Etna a erupt joi pentru a şasea oară în ultimele opt zile
Statele Unite ar urma sa ajunga la imunitatea de grup in aprilie. Care este explicatia
Viktor Orban ar urma să fie vaccinat cu Sinopharm, produs de China
(FOTO) Asistenta lui Dan Negru, la un pas să devină miliardară în euro
Contul de Facebook al Dianei Șoșoacă a fost blocat. Avocata se compară cu Trump
Nunțile în 2021. Mirii vor petrecere chiar și fără dans și cu testarea invitaților
(VIDEO) Imagini şocante: Trei tineri bătuţi de mafia lemnului pentru că au făcut poze
Un fost jucător al celor de la CFR Cluj s-a sinucis la vârsta de 43 de ani
Mike Tyson câştigă 500.000 de dolari pe lună din vânzarea de marijuana
Christoph Daum, fost selecţioner al României, l-ar putea înlocui pe Erol Bulut la Fenerbahce
Moderna testează o versiune modificată a vaccinului său împotriva tulpinii sud-africane
IMAGINI - Momentul în care avocatul băut a lovit mai multe maşini a fost surprins de o cameră video
Poliţia Animalelor este operaţională! Modalitățile prin care o puteți sesiza
Grampet, grup feroviar deţinut de Gruia Stoica, îşi extinde activitatea în Slovenia
VIDEO - Avocatul care a izbit mai multe maşini parcate în Rediu avea o alcoolemie de 0,73 mg/l
Numărul cazurilor de COVID a început să se umfle din nou: 3.923 în ultimele 24 de ore
Ieșeni, transmiteți consumul de apă pe 28 februarie pentru a plăti prețul vechi!
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că la Iaşi vor sosi 22.000 doze AstraZeneca
Jocuri istețe pentru copii fericiți, la Happy Color în Iulius Mall Iași
„Sărbătoarea Primăverii” s-a instalat în Palas, cu mii de mărțișoare
Guvernul promite 1% pentru cercetare în 2024. Realitatea: de șase ori mai puțin
Profitul Romgaz a urcat anul trecut cu 15% până la nivelul de 1,25 miliarde lei
Raed Arafat, atac dur la fondatoarele „Dăruiește Viața“: „Am tolerat până acum veninul lor“
În România, vaccinul anti-COVID oferă protecție de 99,45%, mai mare decât în Israel
Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu aproape 12.000 de contaminări la peste 2,4 milioane
Gigantul care cumpără o companie la fiecare trei - patru săptămâni
Jeep ar putea renunța la denumirea Cherokee după mai bine de 45 de ani
Documentarul „Construit pentru Marte: Roverul Perseverance”, premieră la National Geographic
IATA vrea să lanseze la sfârșitul lui martie un permis de călătorie cu avionul
AstraZeneca neagă orice întârziere în livrarea vaccinului său împotriva covid-19 în UE
Șeful Poștei: Zona de curierat este punctul în care trebuie să ne dezvoltăm foarte mult
În ce hal arată SUV-ul de lux cu care Tiger Woods a avut accident
Cosmin PAȘCAIaşul îşi merită echipa de fotbal |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Codrin Liviu CUȚITARUImpersonare |
George ŢURCĂNAŞUReţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III) |
Bogdan ILIESCUInsuportabila greutate a fiinţării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.