joi, 23.03.2023
„Ziarul de Iaşi“ se află în posesia unui amplu raport al inspectorilor Curţii de Conturi la Primăria municipiului Iaşi, raport care s-a ocupat de modul în care instituţia a cheltuit banii publici în cursul unui an întreg. Acesta scoate la iveală o serie de nereguli privind achiziţiile municipalităţii, una dintre acestea fiind legată de ansamblul statuar cu Regele Ferdinand din faţa Palatului Roznovanu. Una s-a ofertat, alta s-a plătit, spun inspectorii, printre altele. În legătură cu lucrarea, raportul menţionează o analiză suplimentară, „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Aici a lucrat aceeaşi firmă care a ridicat şi controversatul Drapel pus de primar în parcul de la Polivalentă. Mihai Chirica spune însă că nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“, pe motiv că nu există în caz o sesizare penală.
Un raport al Curţii de Conturi scoate la iveală, în primul rând, o serie de nereguli în derularea unei achiziţii de către Primăria Iaşi. Raportul inspectorilor nu invocă prejudicii sau abateri financiar-contabile, însă una dintre măsuri vizează o analiză suplimentară „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Din raport nu reiese în mod clar dacă această analiză a fost sau urmează a fi efectuată. Este vorba despre achiziţia lucrărilor de execuţie în ceea ce priveşte realizarea ansamblului statuar Ferdinand I Întregitorul. Primarul Mihai Chirica a avut o reacţie generală în contextul verificărilor Curţii de Conturi, după şedinţa Consiliului Local (CL) de vineri. Edilul şef al Iaşului a spus nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“ întrucât, într-un astfel de caz, s-ar fi sesizat organele de cercetare penală.
Ce reclamă inspectorii
În primul rând, inspectorii invocă un mod deficitar de aplicare a prevederilor legale în „planificarea, iniţierea şi lansarea achiziţiilor publice, în atribuirea şi administrarea contractelor încheiate pentru execuţia ansamblului statuar cu Regele Ferdinand I“. În acest caz, conform inspectorilor, au fost încheiate trei contracte: execuţia statuii, realizarea soclului (826.758 lei) şi asistenţă tehnică (10.000 lei). În general, raportul de audit face referire la cel de-al doilea contract menţionat. Inspectorii au concluzionat că documentaţia tehnico-economică care a stat la baza elaborării caietului de sarcini (respectiv a documentaţiei de atribuire) şi, totodată, la previzionarea/alocarea fondurilor pentru execuţia soclului este incompletă. „Nu se regăsesc (printre altele) liste de cantităţi cuprinzând resursele materiale, manoperă, utilaje, transporturi, aferente lucrărilor de suprastructură la soclul statuii, soluţii de realizarea, ansamblare/ montare, tehnologii de execuţie etc. (...) fapt ce a creat premisele realizării unei evaluări formale a ofertei declarată câştigătoare pentru realizarea lucrărilor datorat imposibilităţii realizării unei corespondenţe a informaţiilor din cadrul propunerii financiare cu specificaţiile tehnice cuprinse în caietul de sarcini elaborat de entitate în baza acestei documentaţii tehnico-economice“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
O altă neregulă constatată de inspectori vizează faptul că nu s-a prezentat dovada că persoanele juridice care se regăsesc înscrise pe piesele desenate şi celelalte acte aferente documentaţiei, au realizat serviciile în baza unor contracte de proiectare prin care să-şi asume responsabilitatea corectitudinii şi conformităţii/legalităţii acestora. În acelaşi timp, spun inspectorii, în documentele prezentate pentru justificarea plăţilor efectuate constructorului care a realizat soclul statuii nu se regăsesc toate elementele de cheltuieli de deviz (materiale, altele decât granitul, manopera de debitare/finisare şi/sau de montaj a blocurilor de granit finisate, a elementelor de bronz sculptate etc.). În context, inspectorii concluzionează că există „neconcordanţe substanţiale“ cu privire la cantităţile înscrise în oferta câştigătoare şi cele din situaţiile de plată, neclarificate sau nejustificate legal „nici în etapa de derulare a achiziţiei, nici în cea de recepţie şi respectiv de plată a lucrărilor“. Inspectorii mai precizează că materialul folosit (granit) la realizarea soclului nu ar fi fost achiziţionat de la furnizorul declarat în ofertă, documentele prezentate în susţinerea calităţii granitului efectiv folosit fiind incomplete („nu s-a prezentat dovada că antreprenorul a avut o relaţie contractuală cu persoana juridică pe numele căreia este eliberat certificatul de conformitate“). „E o temă, am văzut prin presa centrală că şi pe domnul Boc încercau să-l aducă într-o asemenea discuţie, eu am citit toate rapoartele, nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, mai ales că noi suntem într-o relaţie de cooperare interinstituţională cu Curtea de Conturi, ne exprimăm punctul de vedere, facem analiză, şi ei sunt oameni, şi ei greşesc, şi noi greşim, ne reparăm din timp, dar despre utilizarea nejudicioasă a sumelor de bani nu poate fi vorba, pentru că ori de câte ori se întâmplă asemenea chestiuni sunt de natură penală şi s-ar fi sesizat parchetele“, a comentat primarul Mihai Chirica, la sfârşitul săptămânii trecute, după şedinţa Consiliului Local (CL).
Ce măsuri au dispus
Pentru remedierea deficienţelor, inspectorii au propus câteva măsuri şi recomandări. În raport se arată că este necesară o analiză a cauzelor ce au determinat nerespectarea cadrului legal în atribuirea şi administrarea celor două contracte de achiziţii în relaţie cu ansamblul statuar Regele Ferdinand I. În primul rând, precizează inspectorii, trebuie clarificate calitatea lucrărilor şi serviciilor decontate, inclusiv a cantităţii şi calităţii materialului folosit la realizarea soclului statuii. O altă măsură vizează elaborarea/obţinerea tuturor actelor şi înscrisurilor aferente a documentaţiei tehnico-economice în conformitate cu legislaţia în vigoare sau, după caz, completarea acestora, inclusiv a avizelor şi aprobărilor Primăriei aferente fondurilor alocate.
„Stabilirea şi înregistrarea în contabilitate a prejudiciilor identificate în situaţia abaterilor de natura celor identificate şi consemnate în actul de control (...) coroborat cu recuperarea integrală a acestuia de la persoanele răspunzătoare împreună cu beneficiile nerealizate sub formă de dobânzi şi penalităţi de întârziere“, se arată în raport. Documentul a fost publicat recent şi pe site-ul Curţii de Conturi, verificările fiind efectuate în perioada aprilie - iunie 2019 şi au avut în vedere anul 2018. Lucrările la soclul ansamblului statuar au fost efectuate de firma ieşeană Tar M.V., companie care a fost singurul ofertant la licitaţia organizată de municipalitate. Aceeaşi societate a realizat şi monumentul dedicat Drapelului Naţional amplasat în parcul de vizavi de Sala Polivalentă.
Cuvinte cheie: + statuie, Iasi, Regele Ferdinand, palatul Roznovanu, Consiliul Local
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Suedia va cere Ungariei explicaţii cu privire la amânarea ratificării aderării sale la NATO
Judecătoarea anti-reformă, care a salvat un abuzator sexual, promovată la instanţa supremă
Netanyahu, lege inspirată de Dragnea: „Noaptea, ca hoţii”, strigă opoziţia
UEFA a deschis o anchetă cu privire la cazul FC Barcelona – Negreira
VIDEO - Imagini spectaculoase cu podul de la Brăila: A fost turnat primul strat de asfalt
Acord România-SUA: Cetăţenii vor putea cumula perioadele lucrate în ambele ţări pentru pensie
Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin, spune şeful de cabinet al lui Viktor Orban
O nouă pilulă a vindecat de cancer o treime dintre pacienţii în fază terminală
Argint european pentru un proiect strategic unic în peisajul național! (P)
Cu o pensie specială de 18.000 lei, Ciucă spune răspicat: Pensiile militare nu sunt pensii speciale
Voucherele pentru alimente vor fi livrate beneficiarilor înainte de Paşti
Protejează-ți business-ul și angajații cu sisteme UV profesionale (P)
Denisa Ionaşcu, secretarul CL Iaşi, a pierdut prima rundă a meciului cu primarul Mihai Chirica
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea
VIDEO: Părinţii şi elevii Colegiul Pedagogic, protest la Primărie. Chirica, huiduit copios - UPDATE
Ciolacu nu mai ştie cum să născocească motive ca să nu se atingă de pensiile speciale
Un tablou necunoscut până acum al artistului american Jackson Pollock a fost descoperit în Bulgaria
Ce fel de ustensile și echipamente sunt necesare într-o bucătărie profesională? (P)
Rezidenţele Şotron, ediţia a II-a: 3 burse de creaţie pentru autori din România şi Ucraina
Autobuz cuprins de flăcări în mers, la Oradea. 20 de persoane s-au autoevacuat
Doi medici rezidenți au fost puși sub control judiciar în cazul Tesloianu
Brandul Iaşului, medalie de aur la unul dintre cele mai importante concursuri de branding din Europa
Incendiul din 23 martie 1847 a mistuit un sfert din Bucureşti
În spatele activiştilor de mediu care atacă opere de artă sunt organizaţii foarte puternice
Percheziţii DNA la Ape Minerale, societate de stat condusă de liberalul Udrişte
FOTO: “Catargul primarului” Chirica are din nou nevoie de reparaţii
S-a găsit o explicaţie pentru comportamentul straniu al obiectului interstelar „Oumuamua”
O nouă specie de orhidee ale cărei petale seamănă cu sticla a fost descoperită în Japonia
Actriţa Lindsay Lohan şi youtuber-ul Jake Paul, judecaţi în SUA într-un caz legat de criptomonede
Mabo Coffee - Secretul cafelei de specialitate: origini, măcinare și preparare (P)
A noua zi de greve şi manifestaţii în Franţa faţă de reforma pensiilor
VIDEO: Terran 1, prima rachetă imprimată 3D, nu a reuşit să ajungă pe orbită
Pancu l-a lăsat pe Grozavu fără doi jucători! Niciun produs al lui Poli sub tricolor!
Părinţii elevilor de la Colegiul Pedagogic protestează azi în faţa Primăriei
Mihai CHIPERDincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II) |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Gabriel MURSASculptură în fildeş. Despre îndrăgostire |
Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.