O bombă în soclu? Avem raportul controlului Curţii de Conturi făcut la Primăria Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O bombă în soclu? Avem raportul controlului Curţii de Conturi făcut la Primăria Iaşi

GALERIE
instalare statuie Ferdinand 18
  • instalare statuie Ferdinand 18
- +

„Ziarul de Iaşi“ se află în posesia unui amplu raport al inspectorilor Curţii de Conturi la Primăria municipiului Iaşi, raport care s-a ocupat de modul în care instituţia a cheltuit banii publici în cursul unui an întreg. Acesta scoate la iveală o serie de nereguli privind achiziţiile municipalităţii, una dintre acestea fiind legată de ansamblul statuar cu Regele Ferdinand din faţa Palatului Roznovanu. Una s-a ofertat, alta s-a plătit, spun inspectorii, printre altele. În legătură cu lucrarea, raportul menţionează o analiză suplimentară, „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Aici a lucrat aceeaşi firmă care a ridicat şi controversatul Drapel pus de primar în parcul de la Polivalentă. Mihai Chirica spune însă că nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“, pe motiv că nu există în caz o sesizare penală.

Un raport al Curţii de Conturi scoate la iveală, în primul rând, o serie de nereguli în derularea unei achiziţii de către Primăria Iaşi. Raportul inspectorilor nu invocă prejudicii sau abateri financiar-contabile, însă una dintre măsuri vizează o analiză suplimentară „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Din raport nu reiese în mod clar dacă această analiză a fost sau urmează a fi efectuată. Este vorba despre achiziţia lucrărilor de execuţie în ceea ce priveşte realizarea ansamblului statuar Ferdinand I Întregitorul. Primarul Mihai Chirica a avut o reacţie generală în contextul verificărilor Curţii de Conturi, după şedinţa Consiliului Local (CL) de vineri. Edilul şef al Iaşului a spus nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“ întrucât, în­tr-un astfel de caz, s­-ar fi sesizat organele de cercetare penală.

Ce reclamă inspectorii

În primul rând, inspectorii invocă un mod deficitar de aplicare a prevederilor legale în „planificarea, iniţierea şi lansarea achiziţiilor publice, în atribuirea şi administrarea contractelor încheiate pentru execuţia ansamblului statuar cu Regele Ferdinand I“. În acest caz, conform inspectorilor, au fost încheiate trei contracte: execuţia statuii, realizarea soclului (826.758 lei) şi asistenţă tehnică (10.000 lei). În general, raportul de audit face referire la cel de-al doilea contract menţionat. Inspectorii au concluzionat că documentaţia tehnico-economică care a stat la baza elaborării caietului de sarcini (respectiv a documentaţiei de atribuire) şi, totodată, la previzionarea/alocarea fondurilor pentru execuţia soclului este incompletă. „Nu se regăsesc (printre altele) liste de cantităţi cuprinzând resursele materiale, manoperă, utilaje, transporturi, aferente lucrărilor de suprastructură la soclul statuii, soluţii de realizarea, ansamblare/ montare, tehnologii de execuţie etc. (...) fapt ce a creat premisele realizării unei evaluări formale a ofertei declarată câştigătoare pentru realizarea lucrărilor datorat imposibilităţii realizării unei corespondenţe a informaţiilor din cadrul propunerii financiare cu specificaţiile tehnice cuprinse în caietul de sarcini elaborat de entitate în baza acestei documentaţii tehnico-economice“, se arată în raportul Curţii de Conturi.

O altă neregulă constatată de inspectori vizează faptul că nu s-a prezentat dovada că persoanele juridice care se regăsesc înscrise pe piesele desenate şi celelalte acte aferente documentaţiei, au realizat serviciile în baza unor contracte de proiectare prin care să-şi asume responsabilitatea corectitudinii şi conformităţii/legalităţii acestora. În acelaşi timp, spun inspectorii, în documentele prezentate pentru justificarea plăţilor efectuate constructorului care a realizat soclul statuii nu se regăsesc toate elementele de cheltuieli de deviz (materiale, altele decât granitul, manopera de debitare/finisare şi/sau de montaj a blocurilor de granit finisate, a elementelor de bronz sculptate etc.). În context, inspectorii concluzionează că există „neconcordanţe substanţiale“ cu privire la cantităţile înscrise în oferta câştigătoare şi cele din situaţiile de plată, neclarificate sau nejustificate legal „nici în etapa de derulare a achiziţiei, nici în cea de recepţie şi respectiv de plată a lucrărilor“. Inspectorii mai precizează că materialul folosit (granit) la realizarea soclului nu ar fi fost achiziţionat de la furnizorul declarat în ofertă, documentele prezentate în susţinerea calităţii granitului efectiv folosit fiind incomplete („nu s-a prezentat dovada că antreprenorul a avut o relaţie contractuală cu persoana juridică pe numele căreia este eliberat certificatul de conformitate“). „E o temă, am văzut prin presa centrală că şi pe domnul Boc încercau să-l aducă într-o asemenea discuţie, eu am citit toate rapoartele, nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, mai ales că noi suntem într-o relaţie de cooperare interinstituţională cu Curtea de Conturi, ne exprimăm punctul de vedere, facem analiză, şi ei sunt oameni, şi ei greşesc, şi noi greşim, ne reparăm din timp, dar despre utilizarea nejudicioasă a sumelor de bani nu poate fi vorba, pentru că ori de câte ori se întâmplă asemenea chestiuni sunt de natură penală şi s-ar fi sesizat parchetele“, a comentat primarul Mihai Chirica, la sfârşitul săptămânii trecute, după şedinţa Consiliului Local (CL).

Ce măsuri au dispus

Pentru remedierea deficienţelor, inspectorii au propus câteva măsuri şi recomandări. În raport se arată că este necesară o analiză a cauzelor ce au determinat nerespectarea cadrului legal în atribuirea şi administrarea celor două contracte de achiziţii în relaţie cu ansamblul statuar Regele Ferdinand I. În primul rând, precizează inspectorii, trebuie clarificate calitatea lucrărilor şi serviciilor decontate, inclusiv a cantităţii şi calităţii materialului folosit la realizarea soclului statuii. O altă măsură vizează elaborarea/obţinerea tuturor actelor şi înscrisurilor aferente a documentaţiei tehnico-economice în conformitate cu legislaţia în vigoare sau, după caz, completarea acestora, inclusiv a avizelor şi aprobărilor Primăriei aferente fondurilor alocate.

„Stabilirea şi înregistrarea în contabilitate a prejudiciilor identificate în situaţia abaterilor de natura celor identificate şi consemnate în actul de control (...) coroborat cu recuperarea integrală a acestuia de la persoanele răspunzătoare împreună cu beneficiile nerealizate sub formă de dobânzi şi penalităţi de întârziere“, se arată în raport. Documentul a fost publicat recent şi pe site-ul Curţii de Conturi, verificările fiind efectuate în perioada aprilie - iunie 2019 şi au avut în vedere anul 2018. Lucrările la soclul ansamblului statuar au fost efectuate de firma ieşeană Tar M.V., companie care a fost singurul ofertant la licitaţia organizată de municipalitate. Aceeaşi societate a realizat şi monumentul dedicat Drapelului Naţional amplasat în parcul de vizavi de Sala Polivalentă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.