anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

O bombă în soclu? Avem raportul controlului Curţii de Conturi făcut la Primăria Iaşi

GALERIE
instalare statuie Ferdinand 18
  • instalare statuie Ferdinand 18
- +

„Ziarul de Iaşi“ se află în posesia unui amplu raport al inspectorilor Curţii de Conturi la Primăria municipiului Iaşi, raport care s-a ocupat de modul în care instituţia a cheltuit banii publici în cursul unui an întreg. Acesta scoate la iveală o serie de nereguli privind achiziţiile municipalităţii, una dintre acestea fiind legată de ansamblul statuar cu Regele Ferdinand din faţa Palatului Roznovanu. Una s-a ofertat, alta s-a plătit, spun inspectorii, printre altele. În legătură cu lucrarea, raportul menţionează o analiză suplimentară, „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Aici a lucrat aceeaşi firmă care a ridicat şi controversatul Drapel pus de primar în parcul de la Polivalentă. Mihai Chirica spune însă că nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“, pe motiv că nu există în caz o sesizare penală.

Un raport al Curţii de Conturi scoate la iveală, în primul rând, o serie de nereguli în derularea unei achiziţii de către Primăria Iaşi. Raportul inspectorilor nu invocă prejudicii sau abateri financiar-contabile, însă una dintre măsuri vizează o analiză suplimentară „pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora“. Din raport nu reiese în mod clar dacă această analiză a fost sau urmează a fi efectuată. Este vorba despre achiziţia lucrărilor de execuţie în ceea ce priveşte realizarea ansamblului statuar Ferdinand I Întregitorul. Primarul Mihai Chirica a avut o reacţie generală în contextul verificărilor Curţii de Conturi, după şedinţa Consiliului Local (CL) de vineri. Edilul şef al Iaşului a spus nu poate fi vorba despre „o utilizare nejudicioasă a sumelor de bani“ întrucât, în­tr-un astfel de caz, s­-ar fi sesizat organele de cercetare penală.

Ce reclamă inspectorii

În primul rând, inspectorii invocă un mod deficitar de aplicare a prevederilor legale în „planificarea, iniţierea şi lansarea achiziţiilor publice, în atribuirea şi administrarea contractelor încheiate pentru execuţia ansamblului statuar cu Regele Ferdinand I“. În acest caz, conform inspectorilor, au fost încheiate trei contracte: execuţia statuii, realizarea soclului (826.758 lei) şi asistenţă tehnică (10.000 lei). În general, raportul de audit face referire la cel de-al doilea contract menţionat. Inspectorii au concluzionat că documentaţia tehnico-economică care a stat la baza elaborării caietului de sarcini (respectiv a documentaţiei de atribuire) şi, totodată, la previzionarea/alocarea fondurilor pentru execuţia soclului este incompletă. „Nu se regăsesc (printre altele) liste de cantităţi cuprinzând resursele materiale, manoperă, utilaje, transporturi, aferente lucrărilor de suprastructură la soclul statuii, soluţii de realizarea, ansamblare/ montare, tehnologii de execuţie etc. (...) fapt ce a creat premisele realizării unei evaluări formale a ofertei declarată câştigătoare pentru realizarea lucrărilor datorat imposibilităţii realizării unei corespondenţe a informaţiilor din cadrul propunerii financiare cu specificaţiile tehnice cuprinse în caietul de sarcini elaborat de entitate în baza acestei documentaţii tehnico-economice“, se arată în raportul Curţii de Conturi.

O altă neregulă constatată de inspectori vizează faptul că nu s-a prezentat dovada că persoanele juridice care se regăsesc înscrise pe piesele desenate şi celelalte acte aferente documentaţiei, au realizat serviciile în baza unor contracte de proiectare prin care să-şi asume responsabilitatea corectitudinii şi conformităţii/legalităţii acestora. În acelaşi timp, spun inspectorii, în documentele prezentate pentru justificarea plăţilor efectuate constructorului care a realizat soclul statuii nu se regăsesc toate elementele de cheltuieli de deviz (materiale, altele decât granitul, manopera de debitare/finisare şi/sau de montaj a blocurilor de granit finisate, a elementelor de bronz sculptate etc.). În context, inspectorii concluzionează că există „neconcordanţe substanţiale“ cu privire la cantităţile înscrise în oferta câştigătoare şi cele din situaţiile de plată, neclarificate sau nejustificate legal „nici în etapa de derulare a achiziţiei, nici în cea de recepţie şi respectiv de plată a lucrărilor“. Inspectorii mai precizează că materialul folosit (granit) la realizarea soclului nu ar fi fost achiziţionat de la furnizorul declarat în ofertă, documentele prezentate în susţinerea calităţii granitului efectiv folosit fiind incomplete („nu s-a prezentat dovada că antreprenorul a avut o relaţie contractuală cu persoana juridică pe numele căreia este eliberat certificatul de conformitate“). „E o temă, am văzut prin presa centrală că şi pe domnul Boc încercau să-l aducă într-o asemenea discuţie, eu am citit toate rapoartele, nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, mai ales că noi suntem într-o relaţie de cooperare interinstituţională cu Curtea de Conturi, ne exprimăm punctul de vedere, facem analiză, şi ei sunt oameni, şi ei greşesc, şi noi greşim, ne reparăm din timp, dar despre utilizarea nejudicioasă a sumelor de bani nu poate fi vorba, pentru că ori de câte ori se întâmplă asemenea chestiuni sunt de natură penală şi s-ar fi sesizat parchetele“, a comentat primarul Mihai Chirica, la sfârşitul săptămânii trecute, după şedinţa Consiliului Local (CL).

Ce măsuri au dispus

Pentru remedierea deficienţelor, inspectorii au propus câteva măsuri şi recomandări. În raport se arată că este necesară o analiză a cauzelor ce au determinat nerespectarea cadrului legal în atribuirea şi administrarea celor două contracte de achiziţii în relaţie cu ansamblul statuar Regele Ferdinand I. În primul rând, precizează inspectorii, trebuie clarificate calitatea lucrărilor şi serviciilor decontate, inclusiv a cantităţii şi calităţii materialului folosit la realizarea soclului statuii. O altă măsură vizează elaborarea/obţinerea tuturor actelor şi înscrisurilor aferente a documentaţiei tehnico-economice în conformitate cu legislaţia în vigoare sau, după caz, completarea acestora, inclusiv a avizelor şi aprobărilor Primăriei aferente fondurilor alocate.

„Stabilirea şi înregistrarea în contabilitate a prejudiciilor identificate în situaţia abaterilor de natura celor identificate şi consemnate în actul de control (...) coroborat cu recuperarea integrală a acestuia de la persoanele răspunzătoare împreună cu beneficiile nerealizate sub formă de dobânzi şi penalităţi de întârziere“, se arată în raport. Documentul a fost publicat recent şi pe site-ul Curţii de Conturi, verificările fiind efectuate în perioada aprilie - iunie 2019 şi au avut în vedere anul 2018. Lucrările la soclul ansamblului statuar au fost efectuate de firma ieşeană Tar M.V., companie care a fost singurul ofertant la licitaţia organizată de municipalitate. Aceeaşi societate a realizat şi monumentul dedicat Drapelului Naţional amplasat în parcul de vizavi de Sala Polivalentă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.