O brunetă controversată din Arad, propusă de Chirica cetăţean de onoare al Iaşului

luni, 28 ianuarie 2019, 02:49
5 MIN

„Chirica îi face cetăţeni de onoare pe cei care l-au sprijinit“, acuză un consilier liberal, făcând referire la propunerea de acordare a acestui titlu Laurei Hant, preşedinta Asociaţiei „Mihai Eminescu“ din Viena.

Consilierii locali se vor reuni miercuri în prima şedinţă ordinară din acest an. Pe ordinea de zi au fost incluse peste 30 de proiecte de hotărâre, iar unele din acestea ridică deja controverse.

Printre proiecte se numără acordarea titlului de cetăţean de onoare Laurei Hant, preşedinta Asociaţiei „Mihai Eminescu“ din Viena, originară din Arad. În ultimii ani, Hant s-a afişat cu primarul Mihai Chirica în câteva rânduri, Primăria organizând cu asociaţia acesteia, printre altele, un eveniment la Viena.

„Impresia mea este că domnul Mihai Chirica îi premiază cu acest titlu pe cei care, la un moment dat, l-au sprijinit în acţiunile sale de imagine. Nu e suficient să primeşti acest titlu doar pentru că ai fost la un moment dat alături de primar la plantarea unui tei lângă bustul poetului Mihai Eminescu din Viena“, a comentat consilierul PNL Răzvan Timofciuc.

Fostă preşedintă a PSD Viena, numele Laurei Hant a apărut pentru prima dată în „lumina reflectoarelor“ în urma investigaţiei realizate de tolo.ro privindu-l pe fostul manager al Spitalului Malaxa din Bucureşti, Florin Secureanu.

Potrivit jurnaliştilor, Laura Hant şi asociaţia pe care o conduce au inscripţionat numele „sponsorului“ Secureanu pe soclul bustului poetului Mihai Eminescu din Viena. Cum a început investigaţia de presă, peste noapte, inscripţia a fost răzuită.

„În cadrul proiectului de amplasare a monumentului, doctorul Secureanu a promis că va sponsoriza o parte din costuri. Nu s-a ţinut de cuvânt, iar numele lui a fost scos de pe soclu“, spunea Laura Hant, într-un drept la replică publicat de tolo.ro în decembrie 2016.

În schimb, în laudatio anexat proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al Iaşului, Laura Hant este descrisă drept un „eminent ambasador al Culturii româneşti în spaţiul cultural european“ şi sunt scoase în evidenţă acţiunile organizate de aceasta prin asociaţia pe care o conduce.

În aceeaşi şedinţă, executivul propune acordarea a încă trei titluri de cetăţean de onoare: Ana Blandiana, Andrei Năstase (primarul ales al Chişinăului, dar alegerile au fost invalidate) şi Lennart Eriksson (preşedinte al Star of Hope International şi co-fondator al Star of Hope România, organizaţie cu sediul central la Iaşi).

Plenul CL schimbă criteriile privind accesul la locuinţe ANL

Unul dintre proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi face referire la criteriile de acces la locuinţe ANL şi ierarhizare prin punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe destinate închirierii tinerilor.

Despre modificarea criteriilor, „Ziarul de Iaşi“ a mai scris în 2018, schimbările fiind anunţate încă din prima jumătate a anului trecut. Între timp, proiectul Primăriei a fost avizat favorabil de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). MDARP a propus unele completări, recomandări asumate de către Primărie.

Criteriile sunt propuse ţinându-se cont de situaţia locativă actuală, starea civilă, starea de sănătate, vechimea cererii, nivelul de studii, situaţie socială deosebită a solicitantului şi venitul mediu net lunar pe membru de familie. În cazul unor punctaje egale, primul criteriu de departajare ţine de situaţia locativă actuală, urmat de vechimea cererii şi punctajul înregistrat la criteriile cu caracter de protecţie socială (stare civilă şi stare de sănătate).

„Titula­rul cererii de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii şi poate primi repartiţie pentru locuinţă în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste“, se mai arată în proiect.

Odată cu aprobarea acestei hotărâri, decizia precedentă, care data din 2006, îşi va înceta efectele. Detalii complete despre modul de punctare al fiecărui criteriu pot fi consultate pe site-ul Primăriei Iaşi la secţiunea „Proiecte HCL 2018“, documentele fiind publicate spre consultare publică în ziua de 6 decembrie.

În şedinţa din 31 ianuarie va fi aprobat şi calendarul evenimentelor din lunile februarie şi martie, fiind vorba despre acţiuni în care este implicată Primăria. În acest sens a fost prevăzută alocarea a circa 67.000 lei pentru sprijinirea a trei manifestări: Colocviul Naţional de Muzicologie (16.650 lei), Caravana „Iaşi – Capitala Tineretului din România“ (35.000 lei) şi proiectul social „Atipic Beauty“ (15.300 lei).

Alte proiecte de hotărâre fac referire la aprobarea planului de acţiuni pe anul 2019 privind beneficiarii legii venitului minim garantat, aprobarea unor planuri urbanistice zonale, completarea patrimoniului public şi privat al municipiului Iaşi şi vânzarea sau concesiunea unor terenuri.

Nu în ultimul rând, un proiect face referire la acordarea unui spaţiu către Partidul Pro România, organizaţie condusă de fostul premier Victor Ponta. Filiala de la Iaşi a solicitat un spaţiu de 77 mp pe str. Lozonschi (fosta Cloşca), în incinta punctului termic.

Acelaşi spaţiu a fost propus, în două rânduri, spre atribuire deputatului Nicu Bănicioiu (ex-PSD), dar în urma votului negativ exprimat de liberali iniţiativa a fost respinsă. Bănicioiu a fost ales deputat pe lista PSD Iaşi, iar în prezent este membru al Pro România.

În cei peste doi ani de la câştigarea mandatului, „deputatul-fantomă“ Bănicioiu a evitat orice legătură cu Iaşul, dar, probabil, în anii electorali 2019 şi 2020, va avea o activitate prodigioasă atât în Parlament, cât şi în relaţia cu ieşenii care l-au votat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii