anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O bucată de mătură, exponatul lunii la un muzeu din Arad. De ce are ”cinci stele”

GALERIE
matura
  • matura
- +

O bucată din coada de mătură cu care lucrătorii unei berării din Londra l-au bătut în anul 1852 pe fostul mareșal austriac Haynau este exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad.

Bucata din coada de mătură este așezată într-o cutie căptușită cu catifea mov și însoțită de documentul de autenticitate. Documentul a fost întocmit de Beöthy Ákos, fiul lui Beőthy Ödön, la Budapesta, în data de 18 octombrie 1899, în urma cererii unui prieten de a trimite pentru Muzeul de Relicve din Arad o bucata din coada de mătură, cu care „băieții de la berărie” din Londra, l-au bătut pe fostul mareșal austriac Haynau.

Povestea acestei vizite la Londra din august 1852 și legătura cu muzeul arădean este relatată de Mizsur Anitta, responsabilul Colecției „Muzeul Revoluției 1848-1849″ din cadrul Complexului Muzeal Arad. „În 1852, Haynau a vizitat Londra. Acesta a vrut să vadă și berăria Barclay & Perkins. Cum a ajuns la berărie, protocolul vizitei a fost că a trebuit să semneze în cartea de vizite. Cu această ocazie, toată lumea a aflat cine este, de fapt, omul cu mustață care a intrat în local. Prima dată oamenii l-au înconjurat, au aruncat pe el un snop de fân, după care au început să-l snopească cu mături. A fugit afară, dar și în fața berăriei a fost așteptat de aproape 500 de persoane, după cum relatează presa vremii”, spune aceasta. Fostul mareșal austriac a fugit atunci și și-a găsit adăpost într-o altă cârciumă, proprietara acesteia din urmă chemând jandarmii, pentru a-l salva pe Haynau.

Mătura a „călătorit” de la Londra la Budapesta, fiind adusă de Beőthy Ödön. Ulterior, în anul 1899, obiectul a ajuns la Muzeul din Arad. A intrat în Colecția „Muzeul de relicve” (azi Fondul „Muzeul Revoluției 1848-1849″), prima colecție a muzeului arădean.

Acest exponat poate fi văzut în expoziția „Pilonii timpului”, în Palatul Cultural, la etajul doi, intrarea dinspre Parcul Copiilor.

Sursa: aradon.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.