Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O carte despre Putin şi despre Rusia de astăzi

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Să fi câştigat deja Putin războiul biopolitic? Este ceea ce înclină să creadă, într-un text excelent, binecunoscuta Françoise Thom. Textul se intitulează „Crearea lui Homo post-sovieticus: ingineria sufletelor sub Putin”. Conceptul de „homo sovieticus” a fost consacrat, în anii ’70-’80, de dizidentul Aleksandr Zinoviev. Cât despre „ingineria sufletelor”, avem a face cu o trimitere la o celebră frază a lui Stalin care îi numea pe scriitori „ingineri ai sufletelor omeneşti”.

Iată o carte ce luminează personalitatea lui Putin din diferite unghiuri şi care, totodată, propune o radiografie a societăţii ruse actuale: Cartea neagră a lui Vladimir Putin (editura Robert Laffont, 2022), volum colectiv coordonat de doi istorici reputaţi, Galia Ackerman şi Stéphane Courtois. De o rigoare ireproşabilă, pasionante prin aspectele aduse în discuţie, textele din volum compun un ansamblu coerent şi convingător. Nu am cum da seama despre bogăţia tuturor contribuţiilor: voi aminti aici doar câteva dintre ele, cu promisiunea că voi reveni asupra cărţii.

Trei capitole, semnate chiar de coordonatorii lucrării, refac biografia lui Putin, socotit un tipic Homo sovieticus, produs al KGB-ului ale cărui metode le-a utilizat şi le utilizează cu un cinism neruşinat. O serie de detalii sunt cunoscute, dar reconstituirea biografică întreprinsă de cei doi autori arată cu limpezime că venirea lui Putin la putere a avut un caracter programatic şi că FSB (fostul KGB) a jucat un rol decisiv. Politica noului ţar de la Kremlin se bazează însă pe două erori fundamentale: persistenţa mitului Uniunii Sovietice ca super-putere pe de o parte, iar pe de alta ideea că puterea unui stat depinde de imensitatea teritoriului său. Aici se află originea obsesiei lui Putin de a reda Rusiei graniţele de odinioară ale Uniunii Sovietice şi de a reface sfera de influenţă din Europa centrală şi de est. Un personaj-cheie în constituirea ideologiei putiniste şi în acapararea totală a puterii este Vladislav Surkov, care s-a aflat ani buni într-o poziţie privilegiată la Kremlin. Să notăm în paranteză că Surkov a servit drept model protagonistului unui roman de succes apărut recent, Magul de la Kremlin, sub semnătura lui Giuliano da Empoli. Cu o tenacitate diabolică, Putin a redus la tăcere opoziţia, i-a eliminat (fizic) pe cei care reprezentau un pericol, fie şi potenţial, a reintrodus cenzura, a transformat activitatea parlamentului într-o mascaradă. Planul ocupării Ucrainei e mai vechi şi s-a materializat, într-o primă etapă, prin anexarea Crimeei. În paralel, atacurile la adresa Occidentului „putred” devin tot mai virulente, vestul fiind considerat sursă a tuturor nenorocirilor şi relelor. Un politolog rus, Serghei Medvedev, consideră că Putin duce de fapt patru războaie: un război teritorial de tip imperialist, vizând acum Ucraina; un război simbolic ce urmăreşte să impună o nouă identitate rusă, bazată în special pe puterea nucleară; un război „biopolitic”, prin care cetăţeanul e obligat să adere la „valorile” puterii, atât în viaţa privată, cât şi în opţiunile politice; un război al memoriei, ce implică reabilitarea lui Stalin, glorificarea „Marelui Război Patriotic” şi exaltarea măreţiei de odinioară a Imperiului ţarist.

Să fi câştigat deja Putin războiul biopolitic? Este ceea ce înclină să creadă, într-un text excelent, binecunoscuta Françoise Thom. Textul se intitulează „Crearea lui Homo post-sovieticus: ingineria sufletelor sub Putin”. Conceptul de „homo sovieticus” a fost consacrat, în anii ’70-’80, de dizidentul Aleksandr Zinoviev. Cât despre „ingineria sufletelor”, avem a face cu o trimitere la o celebră frază a lui Stalin care îi numea pe scriitori „ingineri ai sufletelor omeneşti”. Kaghebiştii au înţeles că pot realiza un proiect extrem de ambiţios, şi anume să creeze un popor asemenea lor, cinic, fascinat de violenţă, condus de instinctele haitei, teleghidat prin intoxicarea cotidiană cu ură şi paranoia, dresat să-şi urmeze orbeşte şefii. Începută pe vremea lui Gorbaciov, acţiunea s-a servit ulterior de un personaj pe care am ajuns să îl uităm, dar care a ocupat multă vreme scena politică: Vladimir Jirinovski. Mai toate ideile lui Putin au fost lansate de Jirinovski, în care lumea vedea un clovn şi care exploata de altfel, cu mare abilitate, această imagine. Portavoce a unui naţionalism deşănţat, populist fără scrupule şi fără complexe. Jirinovski a intuit angoasele şi frustrările poporului rus. La el apare tema „Rusiei în genunchi”, umilită de către străini. E un precursor şi în privinţa Ucrainei, socotită o ţară artificială care trebuie dezmembrată. Vulgar, practicând un soi de umor cazon, Jirinovski a contribuit la devalorizarea democraţiei şi la degradarea vieţii publice. Este cam ceea ce fac astăzi Şoşoacă şi Simion, clovni siniştri care caută aplauzele galeriei.

De la Jirinovski, ţarul de la Kremlin a avut ce învăţa. Ar fi nedrept însă să nu observăm că elevul şi-a depăşit - graţie şi formaţiei sale de kaghebist - maestrul.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri