anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum s-a transformat un aviz de consolidare de la Direcţia pentru Cultură

O casă-monument a luat forma unui bloc cu trei niveluri după „consolidare“

GALERIE
casa petru rares (1)casa petru rares (2)casa petru rares (3)
 • casa petru rares (1)
 • casa petru rares (2)
 • casa petru rares (3)
- +

Un adevărat bloc de locuinţe a răsărit aproape peste noapte în locul unei case interbelice, lângă hotelul Ma­jestic. Comisia Zonală a Monu­men­telor Istorice (CZMI) a avizat favorabil anul trecut consolidarea şi efectuarea de reparaţii capitale în cazul unei case de pe strada Petru Rareş.

„Este una din problemele cu care ne confruntăm frecvent. Avizul este obţinut pentru un tip de lucrare, dar de făcut, se face cu totul altceva. Acum, în loc de casă, s-a construit un bloc. Nu s-a făcut nici cercetarea arheologică impusă prin aviz, dat fiind faptul că terenul se află într-o zonă de protecţie“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), Virgil Băbîi.

Pe strada Petru Rareş nr. 1 s-a aflat o casă cu demisol şi parter, construită în perioada interbelică. Casa ocupa o suprafaţă de doar 100 mp, fiind construită în stilul arhitectural specific perioadei, cu faţada acoperită de stucaturi din ipsos. În zonă, după secolul XVIII, au fost construite case boiereşti sau de orăşeni bogaţi. Dintre casele „clasice“, au mai supravieţuit, de-a lungul timpului, 7 imobile.

După 1989, locuinţa a fost revendicată şi retrocedată unei femei din Gura Humorului, care şi-a cedat ulterior drepturile. Imobilul a fost grav avariat într-un incendiu în 2010, fiind necesară consolidarea şi refacerea acesteia. Avizul cerea menţinerea tratării arhitecturale specifice zonei centrale a municipiului, inclusiv prin refacerea faţadei în acelaşi stil.

„În locul casei iniţiale, avem acum o matahală cu două niveluri deja făcute, un al treilea aflat în lucru, iar după aspect, pare să se mai construiască unul. Noi am făcut o notă de constatare a si­tuaţiei, care va fi înaintată Primăriei, la poliţia de urbanism şi Inspectora­tului în Construcţii pentru luarea măsurilor necesare. Noi nu putem decide demolarea construcţiei ilegale, ci doar să sancţionăm nerespectarea avizului iniţial“, a precizat Băbîi.

În acest caz, DJC poate aplica o amendă cuprinsă între 10.000 şi 50.000 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.