O catastrofă pentru Iași: Bugetul “Coaliției de Dreapta”, piedica din calea dezvoltării întregii zone moldave (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Comunicat de presă

O catastrofă pentru Iași: Bugetul “Coaliției de Dreapta”, piedica din calea dezvoltării întregii zone moldave (P)

GALERIE
avatar dep. V. Toma_ziarul de iasi
  • avatar dep. V. Toma_ziarul de iasi
- +

Deși am auzit chiar și strigături din partea reprezentanților coaliției de guvernare cum că, de la înălțimea Tribunei Parlamentului, fac ei autostrada A8, din păcate pentru ieșeni, realitatea îi contrazice flagrant pe acești….neînfricați. 

Tocmai ce au recunoscut că au prelungit cu încă doi ani realizarea documentațiilor tehnice. Cu toate că se chinuie de peste un an să finalizeze licitația pentru documentația tehnică în cazul tronsonului Ungheni - Iași - Tg. Neamț.

De aceea, ca reprezentant al ieșenilor, am propus amendamentul prin care să alocăm suma necesară acestui proiect pentru anul 2021. Și, deși caietul de sarcini elaborat de dânșii prevede o perioadă de 2 ani, au prelungit alocările bugetare pe o perioadă de 4 ani. Ce să înțelegem? Că vor amâna încă 2 ani semnarea contractului?! Că vor prelungi durata de realizare, încălcând propriile condiții stabilite?!

De asemenea, așa cum majoritatea dintre dumneavoastră cunoașteți atât de bine, fiindcă pe partea de Est/Sud-Est, municipiul Iași nu are nicio variantă ocolitoare (segmentul Bd. Poitiers- Strada Trei Fântâni este doar alternativă urbană pentru traficul greu și nu șosea de centură) am propus un amendament prin care să se demareze Studiul de Fezabilitate pentru Varianta de Ocolire Iași- Est. Pe această cale, le mulțumesc public specialiștilor care mi-au furnizat informațiile necesare fundamentării acestui proiect!

Ce au făcut însă parlamentarii “coaliției de dreapta”? Au respins! Se pare că ei sunt extrem de confortabili cu ambuteiajele din Iași, cu poluarea masivă și cu toate neajunsurile produse de această situație. Din cauza lor, nu avem un orizont de timp pentru scoaterea traficului auto greu din municipiu.

Atitudinea parlamentarilor de Iași din partea PNL-USRPLUS este tot mai greu de înțeles.

De un an și jumătate, ne demonstrează cum, la ei, vorbele țin loc de orice: fapte, proiecte, soluții, etc. Dezvoltarea Iașului nu este pe mâini bune cu actuala guvernare de la București.

În perioada lor de glorie (pe vremea când făceau opoziție din fantasmagorii și bătăi cu pumnul în piept), parlamentarii din PNL și USR împărțeau cu “generozitate” sute de milioane de euro. Pentru inelul de centură al municipiului Iași, pentru Autostrada A8, pentru șosele ocolitoare prin județ, pentru câte și mai câte...

Împărțeau. Că doar nu îi durea nici mâna, nici hârtia, dar mai ales gura, neavând, atunci, responsabilitatea și cunoașterea guvernării, dar nici a vorbelor...Singurul aspect care de altfel, la putere fiind acum, a rămas neschimbat în ceea ce îi privește. E greu cu responsabilitatea, ca și cu filtrul gândirii. Nu e pentru oricine, cum nu e nici guvernarea.

Și uite cum făceau acești domni pe atunci grafice frumos colorate, cum deplângeau cu lacrimi grele și amare soarta infrastructurii din Moldova! Acum, după un an și jumătate de guvernare, perfecționează vorbăria și butaforia. Expresia lor preferată este: vom face! Bineînțeles că fără sa precizeze și când… Acest viitor nedefinit atât de lăudat ține loc de orice și ar trebui să ne fie suficient.

E normal ca ieșenii să înceapă să se îndoiască de spusele lor. Mai ales că, acum, cu ocazia elaborării și votării bugetului, și-au dat în petec. Au elaborat un buget prin care Iașul și toată zona Moldovei sunt condamnate la subdezvoltare. Un buget eminamente clientelar cu un principiu unic: vorbe pentru români, banii pentru ai noștri. Ce mai contează că una dintre cele mai mari și importante regiuni ale României este omisă cu bună știință, timp în care întregul său potențial se pierde de la o zi la alta? Ce mai contează că Moldova rămâne izolată și uitată? Interesul și nevoile lor au fost servite, iar nouă tuturor, ieșenilor, nu ne rămâne decât să privim în continuare, eventual și în extaz, la desenele lor cu grafice de dezvoltare în care Moldova este prosperă și puternică într-un univers paralel numai de ei știut.


Vasile TOMA

Deputat PSD de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.