O comparaţie zdrobitoare! Cum rămâne Universitatea Cuza tot mai în spatele UBB din Cluj
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Nu vă mai miraţi când le vedeţi poziţia în topuri sau când auziţi că unii tineri din Moldova aleg Clujul pentru a face facultatea

O comparaţie zdrobitoare! Cum rămâne Universitatea Cuza tot mai în spatele UBB din Cluj

GALERIE
Untitled
  • Untitled
- +

Înfiinţată la 1872, Universitatea „Babeş - Bolyai“ din Cluj (UBB) a devenit încet-încet cea mai cunoscută universitate din România la nivel internaţional, depăşind constant în clasamentele internaţionale Universitatea din Bucureşti. Fără a blama situaţia de la Iaşi, sau de a trage concluzii cu privire la Universitatea „Al.I. Cuza“, „Ziarul de Iaşi“ publică astăzi o prezentare generală a UBB, făcând pe alocuri comparaţii, la nivel statistic, cu cele mai importante şi relevante cifre, între cele două prestigioase instituţii de învăţământ superior, în contextul în care se vehiculează tot mai des că tinerii din regiunea Moldovei aleg Clujul în detrimentul Iaşului pentru studii superioare.

Dacă ne uităm doar la poziţionarea în clasamentele internaţionale, topurile realizate în ultimii ani pun UBB peste Universitatea din Bucureşti, dar clasamentele realizate la nivelul anului 2018 arată o dominaţie totală a universităţii clujene. Aceasta s-a aflat pe prima poziţie din ţară în cinci clasamente relevante, în unele dintre ele UAIC nu şi-a găsit loc sau a fost surclasată de alte instituţii de învăţământ superior din Iaşi. În Academic Ranking of World Universities a fost prima din ţară, în aceeaşi categorie cu alte instituţii: 601-700 la nivel mondial, dar anumite programe de studiu precum matematica, administraţia publică sau geologia au fost cele mai bine clasate din ţară. În ierarhizarea Center for World University Ranking, UBB se află pe prima poziţie din ţară, la fel şi în clasamentul britanic World Universities Ranking al Times Higher Education. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în clasamentul University Ranking of Academic Performance (URAP), cât şi în ranking-ul US News Best Global Universities, realizat în SUA, unde diferenţele faţă de celelalte universităţi româneşti sunt foarte mari. UBB este pe poziţia 575 la nivel mondial, următoarea e Universitatea Politehnică din Bucureşti -745, iar UAIC e abia pe 1.058. 
 
Bugete: 100 mil. euro versus 62 mil. euro
 
În structura ei, UBB are 20 de facultăţi, dar există o serie de aspecte de remarcat. Spre exemplu, se observă existenţa unei facultăţi separate de Business, dar şi una de ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, a patru facultăţi de teologie: Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi de Teologie Reformată, o facultate de Studii Europene, cum s-a dorit şi la Iaşi, la UAIC, dar care a ajuns într-un final să fuzioneze inexplicabil cu Facultatea de Drept. UBB are şi facultăţi din domeniul ştiinţelor exacte, cum ar fi Facultatea de ştiinţa şi Ingineria Materialelor (care la Iaşi e la Politehnică), dar şi o facultate de Teatru şi Film.
 
Bugetul universităţii este de 98,4 milioane de euro, raportat la anul 2018, dintre care se obţin de la Ministerul Educaţiei Naţionale 55 de milioane de euro prin finanţarea de bază, unde sunt incluse şi salariile profesorilor, spre exemplu, şi circa 16 milioane de euro prin finanţarea complementară, care premiază componentele de excelenţă în cercetare. Sumele primite de la stat, calculate la un curs valutar de 4,65 lei un euro, reprezintă aproximativ 71% din buget universităţii pe un an de zile, restul fiind obţinut din venituri proprii, circa 28,2 milioane de euro, cei mai mulţi bani din aceste venituri proprii fiind taxele: 15,2 milioane euro. La acelaşi curs valutar, Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi a primit de la Minister aproximativ 35 de milioane euro pe finanţarea de bază, aproximativ 12 milioane de euro prin finanţare complementară, a avut venituri proprii de aproximativ 3,9 milioane de euro, excluzând fondurile din cercetare care pe site-ul UBB nu se specifică dacă au fost adăugate sau nu la veniturile proprii, având o categorie separată în raportările anuale. Dacă ar fi adăugate toate celelalte surse bugetare ce pot fi trecute la venituri proprii, suma totală este de circa 9,6 milioane de euro, o treime din veniturile celor de la UBB. Bugetul total la UAIC: circa 61,7 milioane de euro pe 2018 (la cursul 1 euro # 4.65 de lei). 
 
44.000 studenţi la Cluj, 22.000 la Iaşi
 
UBB are în total peste 44.000 de studenţi, raportat la anul 2018, dintre care la licenţă sunt înscrişi aproximativ 31.500 de studenţi. Particularitatea universităţii este însă caracterul său multicultural: dintre cei 31.500 de studenţi, circa 23.000 de mii urmează cursuri în limba română, 4.700 în maghiară, 700 în germană, 3.000 în engleză şi 200 în franceză. La master sunt înmatriculaţi 8.206 studenţi, iar la doctorat 1.233. Există peste 3.000 de cadre didactice, iar în ceea ce priveşte admiterea de anul acesta, doar în vară au fost 19.280 de candidaţi care şi-au depus dosarele de înscriere la licenţă şi la master. În ceea ce priveşte concurenţa, cea mai mare a fost la Media digitală de la Facultatea de ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde concurenţa a fost de 14,26 de candidaţi pe un loc. Spre comparaţie, cea mai mare universitate din Iaşi, „Cuza“, avea înmatriculaţi la nivelul anului 2018 16.604 studenţi la licenţă, 5.240 la master şi 200 la doctorat, în total puţin peste 22.000 de studenţi. La nivel de cadre didactice, UAIC avea 729 la nivelul anului 2018. 
 
Cluj: parc sportiv de 25 hectare şi 13 terenuri de tenis
 
Universitatea clujeană deţine un parc sportiv, dar nu unul oarecare, ci administrează unul dintre cele mai mari parcuri din Cluj-Napoca: Parcul Sportiv Universitar „Prof. dr. Iuliu Haţieganu“ cunoscut şi sub numele de Parcul „Babeş“. Cuprinde campusul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, este situat de-a lungul râului Someş, în zona de Vest a oraşului, are o suprafaţă totală de 25 hectare, din care reprezentanţii universităţii spun că două treimi reprezintă „spaţii verzi cu alei, gazon, rondouri cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti“. În spaţiul respectiv se regăseşte o sală mare de jocuri sportive, una de aerobic, una de atletism, una de forţă, una de masaj, o pistă de atletism acoperită cu material sintetic, două terenuri de fotbal cu gazon şi unul cu zgură, un teren de rugby, unul de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, 11 terenuri de tenis cu zgură, două terenuri de tenis cu bitum şi o platformă cu bitum care are terenuri de handbal, baschet şi minifotbal. Sunt, desigur, şi vestiare unde studenţii se pot schimba, lângă fiecare teren sau în cadrul fiecărei săli. La nivelul Iaşului, doar UAIC dintre universităţile mari nu are o bază sportivă sau terenuri pe care studenţii să poată practica sporturi, dar celelalte universităţi, Agronomia şi Politehnica, au complexuri moderne, dar mult mai mici faţă de Cluj.
 
11 filiale în localităţi din ţară, inclusiv în Moldova
 
Universitatea Babeş-Bolyai nu s-a rezumat doar la zona Clujului şi s-a extins în tot Ardealul. La Bistriţa, spre exemplu, există patru facultăţi: Geografie, Ştiinţe Politice, Sport şi Business, la Satu-Mare de Ştiinţe Politice şi de Psihologie, la Sfântu Gheorghe de Ştiinţe Politice, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi de Economie şi Gestiunea Afacerilor, iar la Sighetu-Marmaţiei de Psihologie, Geografie şi de Economie şi Gestiunea Afacerilor. În rest, mai sunt opt alte localităţi unde există câte o singură filială a unei singure facultăţi: Gheorgheni, Târgu-Mureş, Năsăud, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Târgu Secuiesc, Zalău şi, chiar şi în Moldova, la Vatra Dornei. Există în total 80 de reviste editate de către profesorii şi cercetătorii universităţi, o bună parte dintre acestea indexate la bazele de date internaţionale, o parte dintre ele chiar ISI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.