O conferinţă guzganie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

O conferinţă guzganie

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Sunt în amfiteatrul... n-are importanţă de la o universitate şi mă străduiesc să nu adorm la conferinţă, simpozion sau cum dracu s-o fi chemând.

În ultimele decenii, de când ne-am luat „porţia de libertate”, cum bodogăneşte repeţit presa, fiindcă clişeita e contagioasă, reuniunile astea cacademice s-au înmulţit ciucur, ca păduchii în capul învăţământului nostru. Se organizează puzderie de simpozioane, congrese, forumuri, colocvii, dezbateri, mese rotunde, ovale, pătrăţoase, simandicoase, simpatrioase, consfătuiri şi alte şuşanele din astea, la care se încing de obicei, spre final, chiolhanuri bine stropite şi alte zamparalâcuri. Mă rog, au lăsat-o mai moale în ultima vreme cu chiolhanurile, că dă! o luăm (de) la (M)UE. Totul e să obţii nişte fonduri pentru chestiile astea, de la UE, de la primărie, de la nişte moşulici români putred de bogaţi de prin putridul de bunăstare Occident sau de unde o fi, numai să fie, să-ţi înfunzi şi tu buzunarul cu ceva biştari şi să ţii conferinţa sau cum se va numi pârţul ăsta „ştinţific”, cum zicea Scorniceşteanul. Pentru obţinerea de fonduri trebuie să le iei faţa cu nişte planuri bine ticluite în noul limboi de lemn evropenesc şi cu un titlu pe măsură. Cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc. Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Conferenţiarul e antipatic şi urât ca dracu'. Se zice că bărbatul trebuie să fie puţin mai frumos decât dracu'. Ei, ăsta e chiar ca dracu', parcă a ieşit de sub Talpa Iadului. Are o urâţenie de ecorşeu, ştii, când omul e reprezentat jupuit de piele, ca să se studieze musculatura. Aşa e ăsta: înalt, uscat toacă, coroiat, încruntat şi colţuros. Mai adaugă un cap diform, ca o barabulă triunghiulară, o moacă de târâtoare subterană, pare o hârcă de triton, puţin păr cenuşiu, guzganiu (inventez cuvinte când n-am inspiraţie - mă fandosesc, desigur), lipit de ţeasta de culoarea burţii de broască, o faţă lătăreaţă, încreţită, cenuşie şi pergamentoasă ca un genunchi de elefant - şi ai imaginea ipochimenului. Îl mai cheamă şi Coleaşă.

Nici cu publicul nu mi-e ruşine. E pe măsura conferenţiarului, un public din acela care aplaudă pe cel care vorbeşte „de sus”, cu vorbe „complicate”, chit că nu le înţelege sau tocmai de aceea: intrinsec şi extrinsec, imanent, transcendent, remanent, sculament - chestii din astea. Dacă pe aceşti semidocţi îi iei cu astfel de vorbe, cad imediat în fund extaziaţi, fiindcă, se ştie, semidocţii se prosternează cu evlavie în faţa celor învăţaţi, iar universitarul e pentru ei imaginea învăţatului, cred toate prăpăstiile celor licenţiaţi în ceva, fie şi în bărbieritul ouălor de raţă. Mai adaugă şi nişte băbuţe habarnamiste, căzute din lună, probabil rudele lui Coleaşă, recrutate direct din timpul omogenizării maionezei, precum şi nişte universitari hiperactivi de vârsta a treia plus, din cei cărora legea le permite să bântuie spectral pe culoarele Universităţii, să predea după cursuri litografiate de acum patruzeci de ani, îngălbenite şi unsuroase, să uite mereu unde-s sălile de curs, să morfolească pofticios după studente filiforme şi să intre în sala de curs cu prohabul uitat descheiat. Nu ştiu de ce, adunarea asta mi se pare o şedinţă de evanghelizare, cu noii credincioşi gemând extatic, transportaţi, teleportaţi, şi având lacrimile recunoştinţei în ochi: Oh, Gizăs! Your presence is heaven to me!

Coleaşă e om serios, dom’le, cu morgă. „Superioritatea” lui de universitar trebuie marcată cumva! N-are demnităţi publice, nu poate să-şi ia ţoale de firmă, maşini bengoase. Dar are morga menită să-l diferenţieze de „ăia”. Cu băţoşenia morgii îşi poate menţine eul gonflat. În costum negru la patru ace, cu cravată neagră strânsă sub un măr proeminent al lui Adam, e solemn ca un paracliser. Aşa crede el, cu ţinuta asta pedantă, că se impune publicului. Probabil i se pare că e decent astfel, îmbrăcat profesional, dar de fapt arată ca un cioclu abia ieşit de la morgă. Între morga academică şi morga morgă nu există decât o mică diferenţă: în primul caz avem de-a face cu cei aparent vii, iar în al doilea cu cei de tot morţi. Morga asta academică e ca vopseaua groasă care se dă pe pielea inertă a „pacientului” de la morgă, ca să arate ca viu, dar nu e, chit că e roziu în obrăjori, cum era Lenin între pietroaiele Kremlinului (ce-or mai fi făcând cu el?). Dacă Coleaşă ar schiţa un zâmbet, am convingerea că s-ar crăpa vopseaua şi s-ar auzi pârâitul paielor, care umplu manechinul, foşnetul umpluturii care ţine coaja în picioare.

Cea mai scârboasă e atitudinea lui: rigidă, băţoasă, marţială. Coleaşă pozează precum fotomodelele preocupate să-şi scoată cât mai mult ţâţele afară din sutien. Mai are şi un zâmbet subţire superior-sfidător în colţul gurii, adică „ce caut eu printre voi, mă, nimuricilor”, un zâmbet din ăla pentru care îţi vine să-i spargi mecla, ce mai! Apoi face mereu pârţ! dispreţuitor din buze. În fapt, pozează în persoană foarte serioasă, gravă, preocupată de adevărurile adânci, insondabile pentru vulg, adevărurile ultime, de ultima Thule, dar el e lipsit de orizont ca o furnică. Sărmanul, nu-şi dă seama că are un ego suferind, că e de fapt un rahat umflat de propria infatuare, că e un full of shit, adică un rahat în ploaie mai pe româneşte. (Va urma)

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.