anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O controversă: se urează sau nu „La mulţi ani!” astăzi, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?

GALERIE
adormirea maicii domnului
 • adormirea maicii domnului
- +

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Totuşi, mulţi dintre poartă numele de Maria, Marian sau celelalte derivate se întreabă dacă este de bun augur să îşi serbeze ziua numelui sau nu, la fel ca şi apropiaţii acestora. Astfel, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani” de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă, iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim la tradiţia creştină încă de la începuturile Bisericii.

 

Faptul că această sărbătoarea poartă numele „Adormirea Maicii Domnului”, mulţi dintre creştini au reţinere în a le ura „la mulţi ani” apropiaţilor care poartă numele de Maria, Marian sau derivatele acestor nume. Totuşi, potrivit credinţei creştine, în general sfinţii Bisericii sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, inclusiv pasajul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2, spune că „Mai bun este numele bun decât unt­delemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii".

Astfel, în calendarul Bisericii creştine, încă din primele veacuri creştine, se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti”, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. În plus, în calendarul ortodox există doar două excepţii de la această regulă, pentru Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul, în cazul acestora sărbătorindu-se atât „zămislirea”, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Buna­vestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Prin urmare, dacă luăm aceste aspecte în vedere, atunci, de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „la mulţi ani” atunci când serbăm alţi sfinţi din calendar, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „la mulţi ani” de această sărbătoare.

Biserica consideră că în general nu trebuie să ne serbăm ziua numelui

Chiar dacă raţionamentul mai sus menţionat arată că putem ura „la mulţi ani” cunoscuţilor de Adormirea Maicii Domnului, învăţătura ortodoxă specifică faptul că această practică nu este una creştină. Astfel, prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt.

Prin urmare, inclusiv cei care urează „la mulţi ani” apropiaţilor şi pe 8 septembrie, de sărbătoarea Naşterii Fecioarei Maria, greşesc. Conform învăţăturii Bisericii, putem să le urmăm apropiaţilor care poartă numele unui sfânt în ziua pomenirii acestuia „Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!”, „La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor!”.

Tradiţii de Sfânta Marie Mare

În ceea ce priveşte tradiţiile şi credinţele populare legate de Adormirea Maicii Domnului sau de „Paştele verii” cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor, se crede că după această dată începe cu adevărat toamna, iar bărbaţii din mediul rural renunţă la pălărie şi îşi scot căciulile. În ceea ce priveşte tradiţiile liturgice, în ajunul sărbătorii creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului”, iar linia melodică a acestui prohod este identică cu „Prohodul” din Săptămâna Mare.

Tot legat de obiceiurile din mediul rural, în dimineaţa zilei de 15 august femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, iar apoi, după slujba religioasă, acestea merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

Dincolo de tradiţiile care ţin de actul liturgic, astăzi este ziua în care ciobanii coboară oile de la munte, iar de azi se interzice şi scăldatul în apa râurilor „spurcate” de cerb sau dormitul pe prispă. O altă tradiţie de Adormirea Maicii Domnului este şi purtatul plantei numită „năvalnic” de către fetele nemăritate, plantă de care se spune că ar avea puterea să aducă peţitorii. Cei din mediul rural sunt atenţi la cum este această zi, existând credinţa că dacă va fi cald şi frumos tot aşa va fi întreaga toamnă. În plus, dacă în apropierea acestei sărbători înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă. Tot astăzi, în satul tradiţional, începe sezonul nunţilor, care durează până în Postul Crăciunului. Totodată, în perioada 15 august – 8 septembrie, de la Sfânta Marie Mare şi până de Sfânta Marie Mică, este considerată de agricultori cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.