Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O controversă: se urează sau nu „La mulţi ani!” astăzi, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?

GALERIE
adormirea maicii domnului
  • adormirea maicii domnului
- +

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Totuşi, mulţi dintre poartă numele de Maria, Marian sau celelalte derivate se întreabă dacă este de bun augur să îşi serbeze ziua numelui sau nu, la fel ca şi apropiaţii acestora. Astfel, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani” de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă, iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim la tradiţia creştină încă de la începuturile Bisericii.

 

Faptul că această sărbătoarea poartă numele „Adormirea Maicii Domnului”, mulţi dintre creştini au reţinere în a le ura „la mulţi ani” apropiaţilor care poartă numele de Maria, Marian sau derivatele acestor nume. Totuşi, potrivit credinţei creştine, în general sfinţii Bisericii sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, inclusiv pasajul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2, spune că „Mai bun este numele bun decât unt­delemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii".

Astfel, în calendarul Bisericii creştine, încă din primele veacuri creştine, se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti”, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. În plus, în calendarul ortodox există doar două excepţii de la această regulă, pentru Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul, în cazul acestora sărbătorindu-se atât „zămislirea”, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Buna­vestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Prin urmare, dacă luăm aceste aspecte în vedere, atunci, de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „la mulţi ani” atunci când serbăm alţi sfinţi din calendar, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „la mulţi ani” de această sărbătoare.

Biserica consideră că în general nu trebuie să ne serbăm ziua numelui

Chiar dacă raţionamentul mai sus menţionat arată că putem ura „la mulţi ani” cunoscuţilor de Adormirea Maicii Domnului, învăţătura ortodoxă specifică faptul că această practică nu este una creştină. Astfel, prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt.

Prin urmare, inclusiv cei care urează „la mulţi ani” apropiaţilor şi pe 8 septembrie, de sărbătoarea Naşterii Fecioarei Maria, greşesc. Conform învăţăturii Bisericii, putem să le urmăm apropiaţilor care poartă numele unui sfânt în ziua pomenirii acestuia „Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!”, „La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor!”.

Tradiţii de Sfânta Marie Mare

În ceea ce priveşte tradiţiile şi credinţele populare legate de Adormirea Maicii Domnului sau de „Paştele verii” cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor, se crede că după această dată începe cu adevărat toamna, iar bărbaţii din mediul rural renunţă la pălărie şi îşi scot căciulile. În ceea ce priveşte tradiţiile liturgice, în ajunul sărbătorii creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului”, iar linia melodică a acestui prohod este identică cu „Prohodul” din Săptămâna Mare.

Tot legat de obiceiurile din mediul rural, în dimineaţa zilei de 15 august femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, iar apoi, după slujba religioasă, acestea merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

Dincolo de tradiţiile care ţin de actul liturgic, astăzi este ziua în care ciobanii coboară oile de la munte, iar de azi se interzice şi scăldatul în apa râurilor „spurcate” de cerb sau dormitul pe prispă. O altă tradiţie de Adormirea Maicii Domnului este şi purtatul plantei numită „năvalnic” de către fetele nemăritate, plantă de care se spune că ar avea puterea să aducă peţitorii. Cei din mediul rural sunt atenţi la cum este această zi, existând credinţa că dacă va fi cald şi frumos tot aşa va fi întreaga toamnă. În plus, dacă în apropierea acestei sărbători înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă. Tot astăzi, în satul tradiţional, începe sezonul nunţilor, care durează până în Postul Crăciunului. Totodată, în perioada 15 august – 8 septembrie, de la Sfânta Marie Mare şi până de Sfânta Marie Mică, este considerată de agricultori cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri