Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O corabie în derivă

GALERIE
gin
  • gin
- +

Steaua lui Gigi Becali a ajuns aproape de obştescul sfârşit, dar tot mai are colţi să devoreze câteva speranţe ale fotbalului românesc.

Tocmai ne întrebam, sâmbăta trecută, ce se va întâmpla cu ieşeanul Ionuţ Panţîru sub comanda "satrapului mirotic" de la FCSB Pipera şi iacătă că Panţi al nostru a debutat în Cupele Europene. Şi nu numai atât: Ionuţ a ratat cea mai mare ocazie de a-l scoate pe dom' patron dintr-o ruşine mai mare decât toate palatele de pe Aleea Alexandru. Nici nu ştim dacă conu Becali a fost mulţumit de prestaţia ieşeanului nostru. Dacă i-a zis măcar "bravo, măi băieţică" sau l-a făcut "împiedicat în ghete" sau "de acolo dădeam şi eu gol". De la Gigi Becali te poţi aştepta la orice. Ori, cuvintele lui Gigi Becali sunt sorbite cu pipeta şi mirosite ca levănţica, fiindcă aceste cuvinte au mare greutate. Că nu degeaba marile cotidiane dupe Dâmboviţa bagă trei din patru deschideri pe web cu vorbele de duh ale acestuia, în dimineaţa după care Simona Halep a făcut instrucţie individuală cu tiotia Svetlana la Montreal. Ceea ce nu înţelege Ionuţ Panţîru, ceea ce nu înţeleg mulţi alţii, este un lucru extrem de vizibil din exterior. Că acest FCSB, din vina exclusivă a lui Becali, este aproape un cadavru sportiv, un trup cvasi-inert, conectat la aparate alimentate de câţiva euro-firfirei azvârliţi în silă de un individ care judecă viaţa, întrecerea, fotbalul numai în sume care pot intra în conturile mioriticului. "Dumnezeu mă încurajează şi mă ajută să facă bani cât mai mulţi", un citat aproximativ care demonstrează duplicitatea personajului care a reuşit să îngroape echipa ce a atins piscul de la Sevilla. Câtă vreme finanţatorul era cu banii, antrenorul cu antrenatul şi managerul cu manageriatul, lucrurile au mers cum nu se poate mai bine la Steaua, iar Becali era exemplu de tranziţie la finanţarea privată a cluburilor profesioniste. De când l-a înfruntat pe Piţurcă, clubul a luat-o la vale. Chiar dacă au mai urmat câteva momente strălucitoare sub comanda unui Walter Zenga sau Cosmin Olăroiu, oameni care au ştiut să-i intre sub piele marelui boss. De atunci, antrenorii s-au schimbat precum izmenele, iar Steaua a început să piardă totul, până şi denumirea. Şi dacă Meme Stoica a părăsit o vreme echipa numai pentru a-şi demonstra calităţile la Urziceni, acum, gălăţeanul este în postura comandantului care părăseşte, ultimul, corabia în derivă. Becali nu se pune fiindcă el este "apropitarul" şi, în giga-megalomania sa, nu-şi dă seama de deriva în care se leagănă.

Delirul lui Gigi Becali este cauza principală a apariţiei unei contraponderi care poate deveni cel puţin la fel de periculoasă ca originalul. Mai ales după ce suporterii s-au convins că nici puşcăria nu-i poate scăpa de catastrofa din Pipera. Un jurist militar, cu alură de don Quijote şi-a pus în gând să-i ia toate jucăriile fotbalistice lui Gigi Becali pe calea justiţiei şi aproape că a reuşit, atâta vreme cât a avut susţinerea superiorilor săi. Florin Talpan a fost luat în braţe de toată suporterimea exasperată de gigisme, dar treaba este prea complicată. În primul rând fiindcă CSA Steaua, în calitate de club cu finanţare publică, nu poate rezista decât până maximum în liga a treia (unde nici n-a ajuns). Apoi, virusul devastator al megalomaniei din Ghencea l-a atins şi pe noul cavaler al tristei figuri, care a ajuns să-şi înfrunte şefii, ceea ce în Armată nu se poate.

Şi uite-aşa, încet-încet Steaua care a strălucit pare a fi la ani-lumină şi de FCSB şi de CSAT. Chiar dacă băieţii talentaţi racolaţi cu arcanul se bucură în continuare la firfirei.

Mai e un lucru de precizat: ce ne interesează pe noi, ieşenii, de Becali şi FCSB? Ne interesează pe noi, românii, fiindcă tinerele talente se pierd cu zile în imperiul lui Gigi. Vă mai amintiţi de tânăra speranţă Mirel Rădoi? N-a putut ajunge la cluburile mari din Europa pentru că "naşul" (la propriu) a cerut prea mult pe el, iar Mirel a ieşit în lume doar când era bun doar pentru Golful Persic. Acelaşi lucru pare a se întâmpla acum cu Man sau Coman, în timp ce puştii lui Hagi pleacă unul câte unul. Şi nu se ştie ce soartă îl aşteaptă pe Ionuţ Panţîru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri