Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O cramă din Iaşi vrea să exporte anual 20.000 de sticle de vin în Japonia

GALERIE
japonezi la Gramma (1)japonezi la Grammajaponezi la Gramma (2)
  • japonezi la Gramma (1)
  • japonezi la Gramma
  • japonezi la Gramma (2)
- +

„Există şansa ca o astfel de mişcare să intrige şi să stârnească curiozitatea altor zone, potenţiale pieţe”, susţine managerul cramei Gramma.

 
Una dintre micile crame din judeţul Iaşi îşi propune să exporte vin tocmai în Ţara Soarelui Răsare. Gramma, aflat pe colinele satului Vişani, derulează un proiect mai amplu cu un importator de vinuri din Japonia, care a venit în vizită la Iaşi zilele trecute. „Este un proiect mai complex, venit într-un context în care relaţiile comerciale dintre Europa şi Japonia s-au intensificat prin prisma acordului semnat în această vară. Proiectul nostru cupinde două componente aflate în strânsă legătură. Prima este cea în care Gramma va duce şi va planta soiuri româneşti de viţă de vie (Fetească albă, Feteasca regală şi Fetească neagră) în Japonia. După mai multe călătorii în Europa, atât în Franţa cât şi în Italia, partenerii noştri din Japonia au ajuns la concluzia că cele mai potrivite soiuri pentru piaţa japoneză, atât din punct de vedere al potenţialului calitativ, cât şi din cel al intenţiei de a ieşi din tiparul soiurilor deja consacrate, pe care concurenţa este foarte mare, ar fi cele româneşti. Astfel, se vor procura butaşii, vor fi plantaţi acolo iar echipa Gramma va împărtăşi din know-how-ul ei în ceea ce priveşte cultivarea şi vinificarea acestora”, a declarat Marian Olteanu, managerul cramei Gramma.
 
Acesta subliniază şi oportunitatea de a exporta vinul în Japonia. Acesta mărturiseşte că după o serie de degustări, concluzia a fost că vinul Gramma se potriveste foarte bine cu gastronomia asiatică, cu mâncăruri precum Sushi, Tempura, sau altele, majoritatea pe baza de peşte, dar şi cu paste şi legume gătite în diferite feluri. „Prin reţeaua partenerilor nostri, vom vinde în jur de 20.000 de sticle pe an, ce reprezinta cam 16% din producţia noastră. O vie are nevoie de 3 ani pentru a intra pe rod şi de 7 pentru a da struguri din care se pot obţine vinuri premium. Vânzarea vinurilor Gramma în Japonia poate fi o strategie inteligentă de a pregăti terenul pentru vinurile ce vor fi obţinute din soiuri românesti acolo. Va fi deci o perioadă de câtiva ani în care se vor putea promova soiurile, în acelaşi timp creându-se şi cota de piaţă. Bineinteles ca în tot acest timp, notorietatea României ar putea creşte. Există şansa ca o astfel de mişcare să intrige şi să stârnească curiozitatea altor zone, potenţiale pieţe”, a mai explicat Marian Olteanu. Din experienţa cu cei doi japonezi veniţi la cramă dar şi cu alţi străini care au degustat vinurile, antreprenorul a tras concluzia că străinii au o părere foarte bună despre ţara noastră. Marian spune că pe japonezi i-au impresionat oamenii şi atitudinea lor deschisă, locurile, peisajele şi nu în ultimul rând, gastronomia. „Ştiu ca este un proiect ambiţios şi cu bătaie lungă, ale cărui rezultate se vor vedea în timp, însă este o oportunitate pe care ne propunem să o fructificăm, fiind totodată şi o onoare să ne putem promova într-o ţară ca Japonia”, a încheiat  Marian Olteanu.  
 
La rândul lui, importatorul de vinuri care va duce butaşii în Japonia şi care va ajuta la exporturile vinului românesc către niponi ne-a declarat că în Japonia nu au vinuri de calitate iar vinurile de la Gramma au un gust foarte bun. „Ne dorim să facem vinuri cu adevărat bune împreună cu cei de la Gramma şi producătorii japonezi. Vrem să promovăm vinurile Gramma la noi pentru că japonezii nu au încă o imagine a vinurilor din România”, a menţionat Takeshi Shimoda, wine importer. (Paula TROFIN)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri