Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O cunoașteți? Această nulitate controversată e în fruntea listei la Senat din partea PNL Iași

GALERIE
iulia scanteia pnl
  • iulia scanteia pnl
- +

De parcă ieşenilor nu le erau suficiente candidaturile slabe prezentate deja, PNL a decis ieri să „defileze“ în campanie la Iaşi, pe primul loc la Senat, pe post de locomotivă electorală, cu un controversat notar de la Bucureşti. Un personaj necunoscut ieşenilor, Iulia Scântei (foto) a intrat în atenţia publicului din Capitală încă din 2008, când era catalogată de presă drept „pupila“ unui fost apropiat al lui Relu Fenechiu: Tudor Chiuariu. Presa naţională a tratat pe larg modul revoltător în care aceasta a ajuns notar, la pachet cu soţia premierului de atunci Călin Popescu Tăriceanu, dar şi magistrat, în urma unui concurs neclar organizat de Ministerul Justiţiei condus de Chiuariu. Ieri, inclusiv liberalii ieşeni îi stâlceau numele capului de afiş al listei. Colac peste pupăză, doi candidaţi ce beneficiau de o susţinere semnificativă în filială nu au prins locuri eligibile. „Poate pe doamna Scânteie, sau cum o cheamă, o susţine Bucureştiul, dar la Iaşi nu ştiu cât «trage» ea lista“, a spus unul dintre aceştia. Următorul pe lista de la Senat este „eterna“ Mihaela Popa. A prins loc eligibil Alexandru Muraru, dat afară din presă pentru elogii nesăbuite aduse tot lui Chiuariu. El are însă pile la Cotroceni

Cel mai important loc de pe lista PNL pentru alegerile parlamentare a fost ocupat de un notar impus de la Bucureşti. Noto­rie­tatea Iuliei Scântei este nulă la nivel local, precum şi în rândul li­beralilor ieşeni, iar singura sa legătură cu Iaşul rămâne faptul că aici s-a născut. Scântei va des­chi­de lista la Senat, urmată de Mi­haela Popa, a decis ieri condu­cerea centrală a PNL. Scântei a mai intrat în atenţia publicului a­cum aproape zece ani, când presa centrală scria despre aceasta că este „pupila lui Tudor Chiuariu“, fost ministru al Justiţiei, pe care l-a şi consiliat, dar unde i-a fost şi secretar general de minister.
 
În 2008, „Ziarul de Iaşi“ relata că cei doi au fost colegi de facultate. Liderii locali ai PNL mai spun că Scântei este chiar unul dintre viitori candidaţi ai liberalilor pentru o funcţie de conducere la nivelul Senatului României. Pe poziţiile eligibile la Camera De­putaţilor au fost plasaţi Marius Bodea, Dumitru Oprea, Costel Alexe şi Alexandru Muraru. Prin­tre marii pierzători se numără Daniel Minciună, Liviu Bră­tescu şi Anton Doboş, cei care se re­găseau iniţial în zona eligibilă în urma unui vot dat de peste 100 de liberali ieşeni. Decizia de ieri a liberalilor de la centru a creat ne­mulţumiri în fi­lială. 
 
Controversele din jurul capului de afiş
 

Cine este însă „locomotiva“ listelor de la Iaşi? În perioada 2007 - 2008, cariera Iuliei Scântei s-a identificat cu cea a lui Tudor Chiuariu. În ianuarie 2007, acesta, promovat la rândul său de fostul şef al PNL Relu Fenechiu, a cooptat-o pe Scântei la Depar­tamentul de Luptă Antifraudă pe care-l conducea. După ce a fost numit ministru al Justiţiei, Chiu­ariu a luat-o după el şi pe Scântei (aprilie 2007) la autoritatea centrală. Anterior, Scântei era consilier la o societate de asigurări. Astfel, în intervalul aprilie 2007 - mai 2008, Scântei a fost consilier al lui Chiuariu, ulterior şi secretar general al ministerului, iar presa relata la acel moment despre controversele în modul în care ea a obţinut un statut asimilat magistratului, pe o funcţie de secretar general adjunct.

 
Activitatea Iuliei Scântei a fost „încununată“ şi de obţinerea calităţii de notar public, tot într-un mod sancţionat de presa centrală, în urma unui concurs care a avut loc în octombrie 2007, şi la care printre corectori au fost prof.dr. Ioan Macovei, fost decan al Facultăţii de Drept din Iaşi până în 2004, precum şi colegul de serviciu al Iuliei Scân­tei, Bogdan Găurean. În context, de menţionat că Scântei a urmat Facultatea de Drept a Univer­sităţii „Al.I. Cuza“ Iaşi în perioada 1996 - 2000. În timpul petrecut la Cancelaria Primului Ministru şi ulterior la Ministerul Justiţiei, Iulia Scântei a încasat peste 150.000 lei, respectiv o medie de peste 2.000 euro/lună: bani mulţi la acea vreme.
 
În 2006, Scântei a avut încheiat un contract de consultanţă cu Institutul de Inves­tigare a Crimelor Comunismului, instituţie la care, la vremea res­pectivă, ocupa o funcţie de expert Andrei Muraru, fratele lui Alex Muraru, unul dintre ceilalţi candidaţi ai PNL Iaşi la alegerile din 11 decembrie. Referitor la Alex Mu­raru, candidat pentru deputaţi, este de remarcat un alt aspect. La începutul anului 2014, el a fost dat afară de la rubrica de bloguri a cotidianului Adevărul, după ce a publicat aici un text extrem de elogios, total nepotrivit, la adresa lui Tudor Chiuariu, fostului ministru condamnat penal pentru o fraudă de circa 8 milioane de euro în dosarul „Poşta Română“.
 
Revenind, din luna mai 2008 şi până în prezent, Scântei a activat ca notar în cadrul unui birou individual deschis în Bucureşti. „Doam­na Scântei este fost vice­preşedinte al Uniunii Notarilor din România, şi este originară din Iaşi. Ea face parte dintr-o structură ce se are în vedere la Senat şi, eventual, într-o formulă executivă. Conducerea de la nivel central a făcut această recomandare. Cei care sunt pe nişte funcţii de conducere superioare au şi acest drept, potrivit statutului, să formuleze nişte cereri şi să impună nişte nume“, a declarat ieri liderul PNL Iaşi, Teofil Bălteanu. El a adăugat că liderii de la centru ai PNL au avut un aşa-numit „drept de preem­pţiune“ în cazul mai multor filiale din ţară. „25% dintre listele fi­lialelor au fost completate cu nominalizări de la centru. Nu ştiu dacă acest lucru încălzeşte, dar situaţia la noi este mai bună decât la alte filiale care au fost supuse validării astăzi“, a mai spus Bălteanu, ca o consolare a li­beralilor.
 
Votul dat de PNL Iaşi a fost degeaba
 
La începutul lunii octombrie, conform unui vot dat de peste 100 de liberali ieşeni, pe primele două locuri la Senat erau favoriţi Liviu Bulgaru şi Dumitru Oprea. În timp ce Bulgaru a fost retras de pe listă din cauza implicării sale într-un dosar de corupţie, Oprea a fost transferat la Camera Depu­taţilor, iar pe locul său la Senat a urcat Mihaela Popa. În schimb, la Camera Deputaţilor, votul dat de liberali i-a plasat pe locuri eligibile pe Costel Alexe, Marius Bodea, Daniel Minciună şi Liviu Brătescu. Ultimii doi nu au prins loc eligibil în lista validată de Biroul Permanent Naţional al PNL, fiind înlocuiţi cu Oprea şi Alexandru Muraru.
 
„Am un gust amar, şi îmi pare rău că ceea ce stabileşte filiala nu contează la Bucureşti. Deloc. Un alt aspect pe care l-am observat: în mo­men­tul în care scoţi din listă nişte oameni susţinuţi de filială, încerci să compensezi, dacă îţi doreşti rezultate la Iaşi, cu cineva care să «tragă» lista, nu un nume care nu e cunoscut la ni­velul Iaşului. Poate pe doamna Scânteie, sau cum o cheamă, o susţine Bucureştiul, dar la Iaşi nu ştiu cât «trage» ea lista“, ne-a declarat ieri Daniel Minciună. El a beneficiat de o largă susţinere în rândul primarilor PNL din judeţ, cu care a avut contacte cât timp a fost şef la „Drumuri Judeţene“. În schimb, acum, Minciună spune că va demisiona din funcţia deţinută în forul de conducere al filialei. Liviu Brătescu nu a vrut ieri să facă vreun comentariu.
 
Demersul liderilor cen­trali ai PNL de a impune oa­meni pe lista de la Iaşi aminteşte de modul în care erau propuşi parlamentarii înainte de 2008, an în care a intrat în vigoare votul uninominal, la care, între timp, s-a renunţat şi s-a revenit la votul pe liste. Îna­inte de 2008, conducerile centrale ale partidelor impuneau oameni pe listele filialelor locale, iar mulţi dintre parlamentarii aflaţi în astfel de situaţii abia dacă treceau o dată pe an prin Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri