Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O cunoscută companie de construcţii a fost salvată în mod miraculos

GALERIE
Moldoconstruct
  • Moldoconstruct
- +

Compania Moldoconstruct a renăscut din faliment în urma sumelor de bani plătite de omul de afaceri Gabriel Nechifor creditorilor.

 

Omul de afaceri Gabriel Nechifor a salvat de la faliment cunoscuta companie de construcţii Moldoconstruct, după ce a redevenit acţionar majoritar şi a plătit toate creanţele acceptate la masa credală. Până să fie achitate creanţele, Tribunalul Iaşi trebuia să se pronunţe asupra falimentului societăţii ieşene, după ce administratorul special nu propusese un plan de reorganizare în termenul legal de la publicarea tabelului definitiv de creanţe, conform legii insolvenţei. Însă, zilele trecute, magistraţii ieşeni au decis să aprobe închiderea procedurii insolvenţei şi radierea tuturor menţiunilor şi interdicţiilor existente la diferite instituţii publice privind existenţa insolvenţei, astfel că Moldoconstruct va derula activitate economică în mod normal din nou.

 
De unde a cumpărat acţiunile
 
Moldoconstruct a intrat în insolvenţă în octombrie 2014 şi, potrivit tabelului definitiv de creanţe, creditorii aveau de recuperat peste 3,24 milioane lei. În noiembrie 2015, administratorul special Vasile Lupaşcu aprecia că societatea poate plăti creanţele atât prin cesiune, cât şi prin plata efectivă a acestora. Soluţia a venit în baza intervenţiei fostului acţionar majoritar care a şi privatizat compania, dezvoltatorul imobiliar Gabriel Nechifor, care a cumpărat acţiunile de la foştii directori ai firmei Vasile Lupaşcu, Florin Iftimescu şi Virgil Sandu, redevenind astfel acţionar majoritar cu 76,65% din acţiuni. „Noul acţionar majoritar a incheiat mai multe contracte de cesiune de creanţă cu creditorii înscrişi la masa credală a debitoarei şi a depus în contul debitoarei suma de 1.054.165 lei pentru plata creanţelor care nu au fost preluate prin cesiune. În acest fel, creanţele înscrise la masa credală au fost integral achitate. La data de 15.03.2016 administratorul judiciar desemnat în cauză a depus la dosarul cauzei raport de activitate şi a solicitat închiderea procedurii insolvenţei întrucât creanţele au fost acoperite şi nici un alt creditor nu s-a înscris la masa credală, în urma notificărilor emise. Se arată, de asemenea, achitarea în totalitate a cheltuielilor de procedură şi a onorariului administratorului judiciar”, potrivit sentinţei prin care s-a închis procedura de insolvenţă la Moldoconstruct.  
 
 
Firma deţine o clădire în centrul oraşului
 
 
Din tabelul definitiv de creanţe realizat la data de 1 martie, rezultă că suma de un milion lei depusă de Nechifor a fost folosită pentru a stinge creanţa salarială de 156.000 lei pe care o aveau de recuperat 81 de angajaţi, creanţa bugetară de 38.000 lei (CJ Iaşi, Fiscul şi Primăria Iaşi) şi o serie de creanţe chirografare, printre care Carpat Beton cu 87.500 lei, Adems SRL cu 105.000 lei, dar şi Consiliul Judeţean Iaşi cu creanţa de 612.000 lei. Prin această plată, CJ a recuperat prejudiciul aferent proiectului de modernizare a clădirii monument istoric de pe strada Vasile Alecsandri, care trebuia să deservească instituţia ca sediu. Moldoconstruct, condusă de directorul Vasile Lupaşcu, care este şi consilier judeţean, a prins contractul de modernizare, dar nu a putut continua lucrările şi a fost acţionată în instanţă, prejudiciul stabilit prin hotărâre judecătorească fiind admis la masa credală după intrarea în insolvenţă.
 
O dată cu preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi plata creanţelor, Nechifor a devenit proprietar pe cel mai important activ, clădirea sediu din apropierea Filarmonicii Iaşi, care este şi monument istoric. Conform raportului administratorului judiciar, în patrimoniul societăţii se mai găseşte un depozit central situat pe Calea Chişinăului km 1, dar şi o bază de producţie cu ateliere specializate şi depozite şi o bază tehnică ce constă în dotări specifice de şantier, utilaje şi mijloace de transport. Firma încă obţine venituri din închirierea spaţiilor imobiliare din sediul central de pe strada IC Brătianu, conform unui raport din octombrie 2015. La acel moment, societatea obţinea lunar din chirii aproximativ 4.000 de euro, însă suma a suferit modificări, numărul contractelor reziliate fiind mai mare decât al celor nou semnate. În ultimii ani, Nechifor a construit un bloc de locuinţe în zona Bucium, nr. 53, şi s-a ocupat de cunoscuta companie de tâmplărie PVC Prestarea, înfiinţată de tatăl său.
 
 
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri