anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

O decizie luată din birou îi va costa pe locuitorii comunei Ciurea 10.000 de euro

GALERIE
Ciurea
  • Ciurea
- +

O decizie luată din birou îi va costa pe locuitorii comunei Ciurea 10.000 de euro. Primăria localității a fost condamnată la plata unor despăgubiri față de o săteancă, după ce a lăsat-o fără pământ. 

Lanțul de procese dintre aceasta și primărie a intrat în al nouălea an, ultima etapă derulându-se în fața Curții de Apel.

A primit 300 mp ca să-şi facă locuinţă, conform legii de sprijinire a tinerilor

În octombrie 2009, Consiliul Local Ciurea i-a atribuit Lilianei Ș. în folosință un lot de 300 mp, în vederea construirii unei locuințe. Posibilitatea acordării unor astfel de loturi este prevăzută de Legea 15/2003 privind sprijinul tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Conform legii, beneficiarii acestei facilități trebuie să înceapă construirea unei case în termen de un an, sub sancțiunea pierderii terenului. În 2013, o nouă hotărâre a CL Ciurea i-a retras femeii dreptul de folosință gratuită asupra terenului, acordând lotul respectiv altui solicitant. Motivul invocat a fost că Liliana Ș. nu începuse contruirea casei, pierzându-și astfel dreptul al teren. Noul beneficiar a primit lot de casă după numai 9 zile de când depusese cererea.

Urmarea a fost un prim proces, prin care femeia a cerut anularea parțială a hotărârii prin care pierduse terenul. După doi ani, a avut câștig de cauză, Curtea de Apel dispunând anularea dispozițiilor din hotărâre care făceau referire la Liliana Ș. Astfel, revocarea dreptului de folosință a terenului era anulată și se revenea la situația anterioară. Între timp însă, primăria Ciurea emisese noilor beneficiari autorizația de construire pe lotul respectiv. Un nou proces, finalizat în 2020, a dus la anularea autorizației, primăria Ciurea fiind obligată să o pună în posesie din nou pe Liliana Ș. În paralel, femeia sesizase și Parchetul de pe lângă Judecătorie. Elena Toma, fostul viceprimar al comunei și nou beneficiar al terenului au fost trimiși în anul trecut pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, procesul aflându-se pe rolul Judecătoriei.

Terenul ei a fost oferit ilegal fostului viceprimar

Deși judecătorii stabiliseră ca Liliana Ș. să primească înapoi lotul acordat inițial, acest lucru nu s-a întâmplat. Primăria Ciurea i-a oferit un alt lot de teren, femeia refuzând ferm. Urmarea a fost un nou proces, derulat în fața Tribunalului. Motivul refuzului era simplu. Îi fusese retras dreptul de folosință pentru că nu-și construise casă, ceea ce era însă fals. Femeia începuse construirea casei în termenul legal, dar terenul îi fusese luat fără ca cineva să verifice situația din teren. Acum ar fi fost pusă în situația de a începe de la zero construirea unei noi case, pe noul lot.

„Era obligatoriu să se realizeze o constatare faptică, ce ar fi confirmat împrejurarea că acea construcție a fost începută în termenul legal, mai ales că problema supusă discuției este o chestiune de fapt concretă, constatabilă, pentru care nu este nevoie de probe indirecte. Refuzând solicitările repetate ale reclamantei şi ignorând autoritatea de lucru judecat a hotărârilor pronunţate de instanţele de judecată, pârâţii (primarul și comuna Ciurea, n.r.) au acţionat cu exces de putere, depăşindu-şi atribuţiile, ceea ce atribuie refuzului de a proceda la punerea în posesie a reclamantei cu lotul de teren un caracter nejustificat”, au apreciat magistrații.

Aceștia au dispus obligarea primarului la punerea în aplicare a hotărârii CL prin care Lilianei Ș. i se acordase lotul de teren. În plus, primăriei i s-a impus plata unor despăgubiri în valoare de 10.000 de euro. Sentința a fost contestată de primăria Ciurea în fața Curții de Apel, primul termen al procesului derulându-se ieri.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.