Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O dezbatere „paralelă“, un profesor de fizică şi o problemă de matematică. Statul prezidat şi raza la pătrat

GALERIE
dancila iohannis
  • dancila iohannis
- +

Tradiţionala dezbatere dinaintea turului 2 la alegerile prezidenţiale a avut în acest an un format mai original. Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă au împărţit ecranele televizoarelor în două şi au răspuns la întrebările presei, în paralel. Întrebări diferite, jurnalişti diferiţi, ore, până la un punct, diferite. La ora 19.00, când a început întâlnirea lui Iohannis cu presa, Dăncilă încă mai vorbea, dar telespectatorii nu au mai avut ocazia să o asculte. Toate televiziunile, inclusiv cele apropiate de PSD, au lăsat-o în cadru dar au pus transmisiunea pe „mut“, dând cuvântul preşedintelui. Citiţi mai jos cele mai interesante răspunsuri oferite, aseară, de cei doi candidaţi. 

Dezbaterea anunţată de Klaus Iohannis, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, a început aseară la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare. Şeful statului a jucat rolul de gazdă al întâlnirii, fiind cel care a stabilit regulile discuţiei şi numele jurnaliştilor invitaţi. Cei nouă ziarişti/politologi care i-au adresat întrebări au fost: Moise Guran (Europa FM), Radu Tudor (Antena 3), Ion M. Ioniţă (Adevărul), Cristina Şincai (România TV), Silviu Mănăstire (B1 TV), Clarice Dinu (HotNews.ro), Ramona Avramescu (TVR), Cristian Leonte (Pro TV) şi Cristian Pârvulescu (SNSPA).
Cum era de aşteptat, o bună parte dintre întrebări au vizat situaţia din justiţie şi modul în care preşedintele a „jucat“ la asaltul declanşat de PSD ultimii trei ani. „Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt“, a reacţionat Iohannis la una dintre întrebări. „Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei“, a declarat Iohannis. Candidatul susţinut de PNL a reiterat că Secţia specială pentru investigarea magistraţilor ar trebui să nu existe, la fel cum cred Comisia de la Veneţia, GRECO sau MCV. „Este un instrument care uşor poate fi transformat în ceva care se poate încerca un control neconstituţional asupra magistraţilor“, a menţionat Iohannis.
 
De asemenea, preşedintele a spus că trebuie rezolvată problema interimatelor de la cele mai importante unităţi de Parchet, dar trebuie găsită soluţia cea bună, având în vedere că în rapoartele MCV ni s-a spus că trebuie să găsim o metodologie transparentă. „Legislaţia momentan e seacă, nu satisface cerinţele, nici ale MCV, nici ale opiniei publice. Nu am de gând să fac rabat de la integritate: meritocraţie şi în acest domeniu“, a spus Iohannis. Preşedintele a fost întrebat de ce a promulgat legea recursului compensatoriu fără a formula obiecţii şi a spus că legea a avut un parcurs special. Documentul ajunsese la CCR care s-a pronunţat nu numai asupra constituţionalităţii, ci şi asupra oportunităţii, ceea ce făcea caducă retrimiterea în Parlament.
 
Iohannis a mai apreciat că intervenţia autorităţilor în 10 august 2018 a fost „cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la Mineriadă încoace“. El a precizat că nu a avut informaţii că lucrurile vor degenera şi a adăugat că ar fi vrut să participe la protest, dar lucrurile erau tensionate şi, ulterior, ar fi legitimat ideea PSD că a fost o lovitură de stat. „Am luat legătura cu structurile din zona securităţii naţionale, dar deja paguba se produsese“, a rememorat Iohannis.
 
„Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez“
 
Preşedintele nu s-a sfiit să-l tragă de urechi de pe noul ministru de Finanţe, liberalul Florin Cîţu, potrivit căreia Sănătatea şi Educaţia nu sunt prioritare: „Ele sunt prioritare şi o să împărtăşească această viziune“. Anterior, Iohannis a spus că va fi „foarte ferm, chiar intransigent“, cu Guvernul Orban.
Întrebat ce fel de preşedinte se consideră, Iohannis a spus: „Câteodată de la PSD mi se spune spectator, altă dată că sunt dictator şi vreau să acaparez putere. Sunt un preşedinte care real se implică, care vine cu soluţii şi care vine cu perspective, nu mă joc, nici nu dictez, prezidez“.
 
Iohannis a comentat şi încercarea Guvernului Dăncilă de a muta ambasada României la Israel şi a spus că „s-au trezit Dragnea şi Dăncilă în încercarea de a se profila în politica externă în care nu aveau ce căuta“. Potrivit lui Iohannis, gestul a fost „diletantism“ care „ne-a dăunat foarte grav“.
Întrebat de ce nu s-a implicat mai repede în formarea unei alianţe împotriva PSD, Iohannis a spus că doar după alegerile din 26 mai au apărut condiţiile favorabile. Întrebat de ce a stat lângă Liviu Dragnea în 2009, lucru deseori invocat de Viorica Dăncilă, Iohannis a spus: „Atunci aşa am văzut lucrurile şi aşa am acţionat atunci. Acum am acţonat în felul în care m-aţi văzut acţionând“.
 
CSAT şi chinezii
 
​Klaus Iohannis a mai afirmat că va analiza în CSAT proiectele strategice în care sunt implicate companii chineze, printre care şi cel privind reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Ceea ce nu a spus Iohannis este că proiectul de la Cernavodă, în care parteneră este o companie chineză acuzată de spionaj în SUA, a fost deja discutat în CSAT, în mai 2016, fiind declarat investiţie prioritară, observă site-ul hotnews.ro.
China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. Cu toate acestea, după şedinţa CSAT, discuţiile cu chinezii au continuat, chiar dacă, de aproape cinci ani, negocierile dintre Guvernul României şi chinezi sunt tărăgănate. 
Şeful statului a avut un moment de uşoară nervozitate când un student din sală l-a întrebat de ce nu a invitat jurnalişti care să-i pună întrebări incomode. Iohannis a spus: „Puneţi-mi întrebări incomode“, tânărul a reacţionat: „Tocmai v-am pus!?“, dar preşedintele a închis dialogul constatând că „au existat întrebări bune“. 
De asemenea, întrebat de un student dacă e important pentru un preşedinte să cunoască mai multe limbi străine, şeful statului a răspuns „pe mine m-a ajutat“. El a recunoscut că în Consiliul European nu toţi cunosc limbi străine, dar că „se pierde mult din substanţă“.
 
Dăncilă: Nu încercaţi să lipiţi de mine OUG 13!
 
Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a organizat o conferinţă de presă cu o oră înainte de dezbaterea lui Iohannis, care, parţial, a ajuns să se suprapună cu discuţia iniţiată de preşedinte. Fostul premier a spus că, în 2017, a trebuit să îşi „apere ţara“, trimiţând mailuri, ca europarlamentar, pentru a arăta că România nu este „cum o acuză unii“. Ulterior, când i-a fost adresată o nouă întrebare pe acest subiect, ea a replicat: „Iar ne întoarcem la OUG 13? Eram europarlamentar. Suntem într-o dezbatere pentru Preşedinţia României. Să venim cu lucruri mult mai clare. Eram premier să îmi asum OUG 13? Eram ministrul Justiţiei? Nu încercaţi să lipiţi de mine OUG 13, nu am emis-o eu“.
 
De asemenea, Dăncilă a insistat că nu a existat un „asalt asupra justiţiei“ în mandatul ei la Palatul Victoria. 
Pe de altă parte, candidatul PSD nu a dorit să răspundă în limba engleză unei întrebări adresate în această limbă. „Ne adresăm românilor. Avem datoria ca în România să fim mândri de limba noastră“, a replicat ea.
 
De asemenea, în contextul în care cu o zi în urmă a susţinut că a dat meditaţii gratuite la metematică, Dăncilă a fost întrebată de o jurnalistă cum se calculează aria cercului. „Raza la pătrat“, a răspuns ea. Jurnalista a corectat-o, spunându-i că formula corectă este π înmulţit cu raza la pătrat.
„π ori raza la pătrat. Da, am dat meditaţii la matematică şi, credeţi-mă, dacă aveti timp liber să veniti alături şi să vedeţi cine ştie matematică. Sunt inginer şi toţi inginerii fac matematică până în anul 3“, a adăugat Dăncilă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri