Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O dezbatere între milionari la Iaşi. Idei de afaceri de la şase oameni formidabili

GALERIE
iq
  • iq
- +

Iaşul este un hub tech regional. Şase antreprenori ieşeni au urcat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în cadrul conferinţei IQ Digital, şi sala de spectacole a devenit brusc mai valoroasă cu câteva milioane de euro. Dan Zaharia, CEO Extind şi fondator al FabLab, i-a prezentat pe cei şase oameni de afaceri care, prin produsele şi serviciile pe care le oferă, ne intră în case zilnic şi ne fac viaţa mai uşoară.

În deschiderea secţiunii “Iaşi, un hub tech regional”, participanţii au fost invitaţi de gazda evenimentului să reţină câteva cifre importante despre Iaşi.

“2000. Peste 2000 de angajati are cea mai mare companie de IT şi outsourcing din Iaşi. 55.000. Peste 55 de mii de studenţi sunt în momentul acesta în cele cinci universităţi din Iaşi. 450.000 este populaţia zonei metropolitane Iaşi”, a punctat Dan Zaharia, aplaudat intens după ce a adăugat:

“În curând vom fi 500.000, pentru că am văzut că avem o evoluţie demografică pozitivă. Am văzut un articol că IT-iştii fac copii la Iaşi. 50 de milioane de euro sunt bani investiţi în companii de tip start-up sau antreprenoriat româneşti, până săptămâna trecută, din 2021 şi până săptămâna trecută, în plină pandemie. Două tranzacţii mari, de aproape 20 de milioane de euro fiecare, iar alături de noi vor fi, printre cei şase speakeri din panel, unii care au obţinut trei milioane de euro, alţii 2.5 milioane, alţii 2 milioane de euro atraşi ca finanţare”.

Antreprenorii de pe scenă le-au explicat celor din sală că afacerile pe care le-au dezvoltat la Iaşi sunt orientate nu doar pe produsele şi serviciile lor, ci şi pe îmbunătăţirea calităţii vieţii în Iaşi, fie că este vorba de sănătatea oamenilor sau a animalelor de casă, fie că este vorba de educaţie, sau livrări sau de proiecte auto.

Managerul Continental: Noi discutăm direct cu marii producători de autovehicule

Marian Petrescu, managerul Continental Iaşi, conduce o echipă de peste 2.000 de oameni care lucrează împreună cu echipe internaţionale în proiecte tech ce vizează maşina autonomă, electrică, sau dezvoltarea de software.

La IQ Digital, managerul Continental a dezvăluit că alături de actuala clădire a companiei se ridică o alta, pentru un centru dedicat de testare a maşinilor, unde vor fi testate şi tehnologii de parcări inteligente. Continental a investit în oameni, susţine Marian Petrescu:

“În cadrul companiei Continental suntem atenţi ca zona de cercetare şi dezvoltare să o facem cu oameni competenţi. Plus, foarte important este să le aducem tehnologia cu care să lucreze. Discutăm de tehnologii de mobilitate foarte înalte. Apoi, noi discutăm direct cu marii producători de autovehicule, iar angajaţii noştri care vor să meargă în zona de project management au posibilitatea să meargă să discute direct cu clientul, să stabilească proiectele de la zero, până la implementare. Iar un alt treilea aspect pe partea de oameni este zona de lideri. Ne concentrăm pe a-i dezvolta. Avem o cultură organizaţională foarte serioasă”.

Fondatorul HiO: Vrem să fim disponibili oricui, în 30 de secunde

Un alt invitat pe scena IQ Digital a fost Bogdan Ţermure, fondatorul HiO, o companie de management logistic şi consultanţă care promite o experienţă de livrare ireproşabilă.

“Hio vrea să facă o diferenţă în ceea ce se întâmplă în partea logistică. Aşa cum aţi văzut, în ultimii doi ani toată lumea s-a bazat pe a primi produse sau obiecte direct la domiciliu. Noi fiind una dintre cele mai mari companii care oferă logistică pentru marketplace-uri, mi-am dat seama că sunt şi alte companii care şi-ar dori să aibă acces la o flotă sau la anumiţi livratori şi nu mai trebuie să investească în sisteme sau chiar să dezvolte aplicaţii. Hio vrea să fie disponibilă oricui, în 30 de secunde să aibă acces la un livrator şi să îl pună la dispoziţia clor care au nevoie de el”, a explicat fondatorul HiO.

Compania sa, înfiinţată în 2019, acoperă în prezent şapte oraşe din zona Moldovei şi este în proces de deschidere şi în alte oraşe mari, printre care şi Bucureştiul. În platforma HiO sunt circa 340 de clienţi înregistraţi.

Businessul lui Bogdan Ţermure a fost lansat cu o investiţie de circa 37.000 de euro şi în doar trei ani a reuşit să ajungă la afaceri de aproape 3 milioane de lei, cu 200 de angajaţi. În prezent, Bogdan Ţermure caută să atragă o investiţie pentru a duce HIO la nivel naţional şi, apoi, pe piaţa internaţională.

Managing partner SanoPass: Suntem prezenţi în Republica Moldova, deschidem acum businessul şi în Bulgaria

Şi Delia Iliasa, managing partner la SanoPass vorbeşte despre internaţionalizarea unui produs românesc: SanoPass, o platformă de healthtech gândită să conecteze, digitalizeze şi să integreze servicii de prevenţie medical, oferind în acelaşi timp o experienţă personalizată. SanoPass a înregistrat anul trecut peste 10.000 de servicii medicale furnizate în total şi 5.000 de intrări la sălile de fitness în fiecare lună, către cei 50.000 de abonaţi şi 30.000 de utilizatori ai săi.

“Suntem prezenţi în Republica Moldova, deschidem acum businessul şi în Bulgaria. După cele două runde de finanţare anterioare pe care le-am luat, adică în 1.2 milioane de euro în total în 2020 şi 2021. Începând din toamnă, o să vă povestim alte lucruri, mai mari”, promite Delia Iliasa.

SanoPass a ridicat recent o rundă de finanţare de 3 milioane de euro. În runde anterioare, SanoPass a atras investiţii de 400.000 euro (rundă Seed, în 2020), respectiv 850.000 euro (rundă Bridge, în martie 2021), în ambele runde investitorul principal find Cleverage Venture Capital.

Platforma de servicii şi abonamente medicale şi de fitness SanoPass şi-a dublat anul trecut cifra de afaceri, pana la 420.000 euro. Compania şi-a crescut veniturile lunare de la 15.000 EURO în ianuarie 2021 până la 75.000 euro în februarie 2022. Numărul de abonaţi a crescut cu peste 100%, pana la 50,000 in decembrie 2021.

Fondator Adservio: Trebuie să îmbinăm harul profesorilor cu tehnologia

Adservio este un produs digital destinat educaţiei. Fondator şi CEO al Adservio, Alexandru Holicov îşi prezintă afacerea astfel: „Adservio este o şcoală digitală. Am început digitalizarea cu mult înaintea pandemiei, acum 14 ani a luat naştere la Iaşi.

Au trebuit ceva ani până să înţeleagă instituţiile şcolare şi Ministerul Educaţiei din România că digitalizarea este importantă în procesul educaţional şi că trebuie să îmbinăm harul profesorilor cu tehnologia, oferindu-le elevilor un sistem de educaţie la standarde europene. Recent am reuşit să atragem şi o primă rundă de investiţie care ne va ajuta în procesul de internaţionalizare.

În momentul de faţă avem peste 1000 de unităţi şcolare în România care folosesc platforma noastră, aproape un milion de useri şi obiectivul nostru e sp devenim un jucător important la nivel global pe această nişă de educaţie”.

Adservio a atras recent şi o investiţie de două milioane de euro de la fondul de investiţii Catalyst România, bani care vor susţine extinderea pe piaţa locală şi internaţională, creşterea portofoliului de clienţi şi parteneri, precum şi dezvoltarea unor noi funcţionalităţi. Platforma adservio.education este disponibilă în variantă web şi mobile, în 9 limbi.

Director în cadrul Bitdefender: Principalele noastre produse se fac chiar aici, în Iaşi

Tot pe educaţie a pus accent şi Dragoş Gavriluţ, director al Cyber Threat Intelligence Lab de la Bitdefender, care conduce de la Iaşi o echipă de peste 200 de oameni ce dezvoltă algoritmi de învăţare automată pentru detectarea ameninţărilor pe internet. Dacă Adservio şi-a lansat catalogul online în grădiniţe şi şcoli, Bitdefender s-a axat la început pe colaborarea cu universităţi şi apoi, pe licee.

„Principalele produse Bitdefender se fac chiar aici, în Iaşi. Legat de partea asta academică, noi am crezut tot timpul că o creeştere serioasă pe termen lung se poate face doar dacă este bazată pe inovaţie. Avem colaborări cu Facultatea de Informatică, de la dotarea laboratoarelor, până la susţinerea doctoranzilor sau sprijin pe partea de masterate. Pe lângă asta, am introdus o serie de cursuri care nu fac parte din portofoliul Bitdefender, dar sunt bune ca cursuri universitare, pentru că vor ajuta la dezvoltarea zonală. Am încercat să vedem ce putem face şi în licee, am încercat să creăm un nivel de security awareness”, a explicat Dragoş Gavriluţ.

Co-fondatorul Digitail Iaşi: Suntem activi în 16 ţări, iar în SUA am crescut de la o clinică la 120

Cel mai tânăr milionar de pe scenă a fost Sebastian Gabor, co-fondatorul Digitail, o soluţie software pentru posesorii de animale de companie şi spitalele veterinare.

Digitail este un sistem de management pentru clinicile veterinare şi pentru spitalele pentru animale care ajută doctorii şi asistenţii să-şi uşureze munca, să-şi automatizeze lucrul şi să poată să ofere consultanţă de la distanţă.

În plus, oferă şi un „card de sănătate” pentru animalele îngrijite în clinicile veterinare, care le permite proprietarilor să folosească acest feature ca un fel de paşaport medical digital pentru animale. Start-up-ul a obţinut o finanţare de 2,5 milioane de dolari din partea mai multor fonduri de investiţii (printre care şi Gradient Venturesde la Google).

“Iniţial am început în Iaşi, acum suntem prezenţi în România cu peste 280 de clinici şi suntem activi în 16 ţări. Iar în SUA am crescut de la o clinică la 120”, a explicat Sebastian Gabor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri