O echipă de medici austrieci a făcut o protezare de gleznă în premieră pentru Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O echipă de medici austrieci a făcut o protezare de gleznă în premieră pentru Iaşi

GALERIE
operatie
  • operatie
- +

Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a marcat ieri un moment istoric pentru ortopedia din Iaşi prin implantarea unei proteze de gleznă la o pacientă care a suferit o fractură acum câţiva ani. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de profesorul austriac Ernst Orthner - unul dintre cei mai apreciaţi ortopezi din lume - la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Potrivit specialiştilor, intervenţia chirurgicală a presupus înlocuirea astragalului (n.r. - talus) şi a tibiei cu o proteză metalică.

„Profesorul Orthner şi dr. Dorothea Balczo sunt în sala de operaţie şi pun o proteză de gleznă la o pacientă de 48 de ani care a avut acum câţiva ani o fractură bimaleolară şi care a evoluat spre artroză, în prezent fiind necesară o astfel de protezare. Acum, pacienţii care ajung la ortopedie cu această afecţiune sunt trataţi, în general, conservator. Pacienţii rămân într-un deficit în absenţa unei astfel de proteze. Nici această proteză nu este indicată chiar la toată lumea, dar 10-20 de pacienţi pe an, probabil că ar putea beneficia de ea“, a explicat dr. Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Operaţia de două ore a fost urmărită live de peste 80 de medici ortopezi din ţară care au participat în intervalul 24-25 iunie la „Cursul de chirurgia gleznei şi piciorului“ organizat la Iaşi de Clinica de Ortopedie a celui mai mare spital din Moldova, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi cu Asociaţia Ortopezilor şi Traumotologilor din Moldova. În cadrul acestui curs, trei ortopezi austrieci din diferite centre medicale - Ernst Orthner, Dorothea Balczo şi Florin Ramadani - au ţinut seminarii şi prelegeri despre chirurgia gleznei şi piciorului în sala Mozart de la Palas. (I.C.)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.