anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

O ediţie rară a ultimei piese scrise de William Shakespeare, găsită într-un colegiu din Spania

GALERIE
carte
  • carte
- +

O ediţie rară a ultimei piese scrise de William Shakespeare a fost găsită într-un colegiu catolic scoţian din Spania, relatează BBC.

Volumul cu tragicomedia „The Two Noble Kinsmen”, scrisă de Shakespeare cu John Fletcher, a fost găsit de un cercetător care investiga lucrările economistului scoţian Adam Smith. Cartea este datată 1634.

În secolul 17, seminarul din Madrid era o importantă sursă de literatură engleză pentru intelectualii spanioli. „The Two Noble Kinsmen” a fost inclusă într-un volum care cuprinde mai multe piese englezeşti, imprimat din 1630 până în 1635. Dr. John Stone de la Universitatea din Barcelona a spus că l-a găsit între volume vechi, în biblioteca Real Colegio de Escoceses - Royal Scots College (RSC), care se află acum în Salamanca.

Stone, care a lucrat în Edinburgh şi Aberdeen, a spus: „Este posibil ca aceste piese de teatru să fi ajuns ca parte a unei biblioteci personale a unui student sau la cererea rectorului RSC, Hugh Semple, care era prieten cu dramaturgul spaniol Lope de Vega şi avea multe piese în biblioteca personală. Probabil, aceste piese au fost achiziţionate în jurul anului 1635 de un călător englez sau scoţian care a vrut să le ducă cu el la Madrid”.

„Până în anii 1630, piesele de teatru englezeşti erau asociate cu elita culturală spaniolă. Această redusă comunitate de scoţieni era cel mai important pod intelectual între lumile vorbitoare de spaniolă şi engleză”, a adăugat el.

În secolele 17 şi 18, colecţiile de cărţi în limba engleză erau rare în Spania din cauza cenzurii bisericeşti, dar colegiul scoţian avea o autorizaţie specială să importe orice dorea. Piesele de teatru în limba engleză erau foarte rare în acea perioadă, iar până acum s-a crezut că cea mai veche lucrare a lui Shakespeare aflată în Spania era un volum găsit la Royal English College of Saint Alban din Valladolid. Aparent, acesta a ajuns în ţară la zece ani după cel descoperit la RSC, înfiinţat în Madrid în 1627.

Acum, colegiul oferă cursuri de şase luni de pregătire pentru cei care demonstrează că au vocaţie şi sunt susţinute aici conferinţe pentru comunitatea catolică scoţiană.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.