anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

O evazionistă de duzină din Iaşi poate face mai multă puşcărie decât orice condamnat din Dosarul Microsoft

GALERIE
condamnare, evazionista
 • condamnare, evazionista
- +

O ieşeancă din Moţca ar putea rămâne mai bine de 7 ani în închisoare, după ce a înşelat statul cu 100.000 de euro. Dacă paguba ar fi fost doar cu puţin mai mică, ar fi putut avea şansa libertăţii. Femeia a dat şi o mână de ajutor altor evazionişti care aplicau aceeaşi tehnică.

Metoda aplicată de Maria Nunucă a fost una deseori folosită de evazionişti. Din iunie până în septembrie 2014, Nunucă a declarat 59 de operaţiuni de achiziţie de fier vechi în valoare totală de 2,7 lei, de la diverse firme din Lunca Cetăţuii. Deşi era vorba de cantităţi de mii şi chiar zeci de mii de kilograme de deşeuri feroase, în facturi nu erau consemnate numerele de înmatriculare ale autovehiculelor folosite pentru transport, aspect obligatoriu legal. De regulă, femeia menţiona doar „auto”, pe unele facturi nefiind înscris nici măcar acest cuvânt. Declararea achiziţiilor fictive a provocat bugetului statului un prejudiciu de 444.221 lei, echivalentul a 100.730 euro, reprezentând impozit pe profit neachitat. La rându-i, Nunucă a oferit altei societăţi un număr de 11 facturi, în valoare totală de 606.445 lei, ajutându-l astfel pe administratorul societăţii să-şi crească artificial cheltuielile, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit de 97.000 lei.

Reglementările aduse anul trecut Codului Fiscal permit evazioniştilor să scape de o pedeapsă cu închisoarea în anumite condiţii. Astfel, legea prevede posibilitatea unei simple amenzi dacă prejudiciul este achitat integral şi nu depăşeşte 100.000 euro sau chiar nepedepsirea faptei dacă prejudiciul de sub 100.000 euro este achitat integral, plus o cotă de 20%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile. În cazul Mariei Nunucă însă, prejudiciul depăşea cu puţin această limită. În plus, ea nu a achitat absolut nimic din banii datoraţi bugetului de stat. Ca urmare, femeia a fost condamnată la 7 ani şi 3 luni de închisoare, ca şi la interzicerea timp de trei ani a dreptului de a administra sau reprezenta societăţi comerciale. Sentinţa nu este definitivă, ea urmând să fie supusă controlului de legalitate al Curţii de Apel, în februarie anul viitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.