O expoziţie interactivă permanentă dedicată creierului uman, deschisă la Paris
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O expoziţie interactivă permanentă dedicată creierului uman, deschisă la Paris

GALERIE
cerveau
  • cerveau
- +

O expoziţie interactivă permanentă intitulată "C3RV34U" şi dedicată creierului uman este vernisată marţi la Paris, în cadrul complexului muzeal "Cité des Sciences et de l'Industrie", folosind pentru experimentele interactive cele mai noi cunoştinţe din domeniul neuroştiinţific.

Cel mai mare complex muzeal european dedicat ştiinţei, "Cité des Sciences et de l'Industrie" din Paris, inaugurează marţi, într-un spaţiu de 800 de metri pătraţi, o expoziţie interactivă permanentă dedicată creierului uman şi misterelor sale, intitulată "C3RV34U" ("cerveau" înseamnă "creier" în limba franceză", n.r.).

"Complex fascinant de molecule, celule şi circuite depozitare ale amintirilor", creierul uman este probabil "obiectul cel mai complex din univers", spune Stanislas Dehaene, doctor în psihologie cognitivă şi profesor la Collège de France.

De la intrarea în spaţiul expoziţional, vizitatorul este introdus rapid într-o atmosferă onirică, scenografia fiind inspirată de universul suprarealist al artistului belgian René Magritte, cu umbrelele şi pălăriile sale specifice.

"Creierul este suprarealist. Ne permite să percepem realitatea, dar şi să experimentăm iluzii", spune Stanislas Dehaene care se ocupă de partea ştiinţifică a expoziţiei.

În titlul expoziţiei, "C3RV34U", cifrele înlocuiesc vocalele, iar faptul că oamenii pot citi acest titlu corect este un exemplu al capacităţilor acestui organ.

Un creier adult cântăreşte aproximativ 1,3 kilograme, reprezentând cam 2% din greutatea corpului, dar consumă circa 20% din oxigenul inspirat şi 25% din cantitatea de glucoză din organism.

Creierul este alcătuit din aproximativ 86 de miliarde de neuroni (celule nervoase, n.r.). Impulsurile nervoase sunt de natură electrică, iar experţii estimează că, în fiecare secundă, în creier au loc zeci de miliarde de descărcări electrice.

Acest organ, ale cărui secrete nu sunt încă desluşite pe deplin, rămâne activ chiar şi atunci când organismul se află în repaus, "căci atunci structurăm lumea, se generează intenţii şi le proiectăm asupra lumii exterioare", explică profesorul Stanislas Dehaene.

Creierul este de asemenea un excelent statistician: internalizează repetiţiile lumii exterioare pentru a putea anticipa ce se va întâmpla.

Dar el se şi poate înşela când i se întinde o capcană, ca de exemplu atunci când unei persoane îi sunt prezentaţi doi cilindri metalici, unul mai mare şi unul mai mic, aşezaţi unul lângă altul, cel mic foarte greu, cel mare gol pe interior şi, deci, foarte uşor. Rugat să ridice obiectele, subiectul experimentului, care se bazează pe ceea ce vede, va întâmpina probleme în manevrarea cilindrilor, creierul nefurnizând informaţia corectă referitoare la forţa necesară pentru a ridica fiecare obiect.

Unul dintre punctele forte ale expoziţiei este reprezentat de experimentele propuse vizitatorilor, care le permit acestora să îşi testeze creierul. Toate experimentele au la bază cele mai noi studii din domeniul ştiinţelor neuronale.

Cei care cred că sunt capabili să facă mai multe alegeri simultan vor vedea că se înşeală, un test demonstrând că acest lucru este imposibil. Pentru a îndeplini corect două sarcini, este nevoie de timp, altfel există riscul producerii unor erori majore.

Un experiment amuzant demonstrează că atunci când o persoană se concentrează vizual pe o anumită sarcină, anumite lucruri îi scapă din vedere. Vizitatorilor le este arătat un film cu un meci între jucători îmbrăcaţi în alb şi alţii îmbrăcaţi în negru. Misiunea spectatorului este să numere cu atenţie numărul paselor efectuate între jucătorii îmbrăcaţi în alb şi spectatorul nu va vedea, de cele mai multe ori, gorila neagră care apare mergând liniştită printre jucători.

Publicul poate afla, de asemenea, modul în care oamenii citesc un text şi timpul necesar lecturii, folosind un oculometru pentru a înregistra mişcările ochilor.

O secţiune importantă este rezervată, cu ajutorul unui film, "creierului social". "Este vorba de modul în care cineva reprezintă în creierul său gândurile altora", explică Stanislas Dehaene.

Capacitatea de a înţelege şi interpreta corect intenţiile celorlalţi reprezintă un element fundamental vieţii sociale. În cazul persoanelor care suferă de autism, este posibil să există o problemă în funcţionarea acestui creier social.

Înţelegerea fundamentelor neuronale ale comportamentului social ar putea deschide noi piste terapeutice. Cercetătorii sunt foarte interesaţi de ocitocină, un hormon care reglează percepţia socială şi acţionează asupra dorinţei de apropiere cu ceilalţi.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.