O făcătură universitară. Ce legătură este între „buticul“ lui Burlui şi Oxford?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O făcătură universitară. Ce legătură este între „buticul“ lui Burlui şi Oxford?

GALERIE
Universitatea Apollonia
  • Universitatea Apollonia
- +

Universitatea Apollonia din Iaşi se recomandă ca fiind Best University, cu o titulatură primită în 2013 din partea unui for numit Socrates Comitee of Oxford, care aparţine de Europe Business Assembly (EBA). În acelaşi an, rectorul de la momentul respectiv, actualul preşedinte şi fondator, Vasile Burlui, primea distincţia de Best Manager of the Year. Însă o anchetă realizată de jurnaliştii de la The Times din Marea Britanie arată, într-o serie de materiale, că toate aceste titulaturi sunt farse la nivel global realizate de oameni de afaceri ucraineni pentru a exploata financiar universităţile care doresc să-şi asocieze numele cu cel al Oxford şi să plătească bani pentru titluri lipsite de orice valoare.

Conform prestigiosului The Times, nu există nicio legătură cu Universitatea Oxford, deşi, în comunicatele oficiale, cei de la EBA folosesc fonturi similare şi au titulaturi similare cu unele oferite de celebra universitate engleză. „Oa­meni care au lucrat la EBA spun că erau încurajaţi să abordeze ţări în curs de dezvoltare, trimiţând e-mailuri în masă şi sunând diferite instituţii academice cu pretenţia că au fost nominalizaţi pentru un premiu. Toţi cei care se arătau in­teresaţi li se spunea că trebuie să plătească câteva mii de lire sterline pentru a acoperi costurile ad­ministrative ale companiei şi pentru o licenţă de cinci ani de zile pentru a folosi «brandul premiului pentru relaţii publice şi în scop de marketing»“, scriu jurnaliştii de la The Times. Pe felicitările transmise de Anul Nou şi de Crăciun, Universitatea Apollonia încă foloseşte titulatura Best University, alături de sigla EBA.

Ţintele, universităţi din Europa de Est

Jurnaliştii explicau cum funcţio­nează sistemul: o echipă de angajaţi ai EBA sunau sau trimiteau în gol e-mailuri anunţând nominalizări la premii fictive, iar cei care răspundeau erau felicitaţi, încurajaţi să participe mai departe, să plătească o serie de costuri admi­nistrative, iar la final se organiza o ceremonie fastuoasă în Marea Britanie unde se oferea premiul respectiv. Ţintele acestora sunt, din 2000 încoace, universităţi din Orientul Mijlociu, Europa de Est şi Rusia, iar EBA se recomandă ca o instituţie afiliată Oxford, deşi, într-un răspuns oferit The Times, universitatea britanică a precizat că nu are nici legătură cu EBA şi că nu doreşte să comenteze activităţile desfăşurate de această companie. Premiile erau oferite cu tot fastul în diferite locuri închiriate din Oxford, chiar săli din Primărie sau The Institute of Directors din Londra, iar jurnaliştii descriu că toţi cei interesaţi să fie premiaţi primeau pe e-mail o serie de variante de cost, varianta VIP incluzând posibilitatea de a oferi un speech în timpul ceremoniei, un interviu în revista electronică a EBA şi cazarea pe trei nopţi la un hotel. Premiile nu vizau doar mediul academic, fiind şi zeci de oficiali din mai multe ţări care au primit premii EBA. Doi primari din Portugalia au cumpărat, conform jurnaliştilor, premii în 2013 de „Best cities“, folosind bani publici, dar invocând apoi că au crezut că premiile erau credibile. The Times enumeră şi premiile primite în 2016 de directorul general al Ghana Ports and Harbours Authority - Managerul anului şi Best Enterprise, premiile care au fost acordate la câteva luni după ce a fost dat afară în urma unor acuzaţii de mită, corupţie şi nepotism.

Apollonia, la indigo

Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, Vasile Burlui a relatat felul în care a primit universitatea dis­tincţia, confirmând aproape integral procedura prezentată şi de jurnaliştii de la The Times. „Noi am participat la o competiţie, sau asta cred că a fost, ei ne-au contactat pe noi oricum, ne-au solicitat tot felul de documente, am realizat un dosar şi am primit această distincţie pe care avem dreptul să o folosim doar cinci ani, dacă nu mă înşel. Ne-au cerut un dosar, ne-au trimis un chestionar cu mai multe întrebări la care am răspuns şi, după ce le-am trimis toate informaţiile, am aşteptat vreo trei luni până ne-au dat răspunsul. Mi s-a părut foarte elegant“, a declarat Vasile Burlui. Acesta susţine că nu a plătit nicio taxă administrativă sau de altă natură către cei de la EBA şi că nu îşi aminteşte ca universitatea să fi livrat în conturile acestora vreo sumă de bani pentru aceste distincţii. Pe de altă parte, pe site-ul EBA, articolul din The Times este contestat vehement, unul dintre autorii lui fiind „nominalizat“ la premiul „Mincinosul anului 2017“. Reprezentanţii EBA arată şi ei că nu există nicio legătură cu celebra universitate din Oxford. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.