anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O factură neplătită la timp scoate acum de la Primăria Leţcani 20.000 de euro

GALERIE
primaria letcani
 • primaria letcani
- +

Dată în judecată, primăria a invocat faptul că fondurile UE nu au venit la timp.

O factură neplătită la timp ar putea scoate din bugetul unei comune aproape 20.000 de euro. O firmă a chemat în judecată Primăria Leţcani pentru a o obliga la plata penalităţilor de întârziere pentru o lucrare realizată acum trei ani. Judecătoria i-a dat dreptate.

În aprilie 2018, Mecon Iaşi SRL şi-a adjudecat contractul de reabilitare a unor drumuri de interes local din Leţcani. Finanţarea proiectului, în valoare de 4,1 milioane lei, urma să se facă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Conform contractului, termenul de plată a facturii era de 30 de zile, eventualele întârzieri urmând a fi penalizate cu 0,1% din valoarea facturii pentru fiecare zi. Două dintre facturi, în valoare de aproximativ un milion de lei şi emise pe 28 august 2019, au rămas neplătite până pe 16 decembrie. Ca urmare, în martie 2020, Mecon Iaşi SRL a trimis o nouă factură primăriei, în valoare de 80.666 lei, aferentă celor 79 de zile de întârziere. Această ultimă factură a rămas neplătită, motiv pentru care Mecon Iaşi SRL s-a adresat instanţei.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, reprezentanţii primăriei au precizat că plata s-a făcut imediat ce au existat fondurile necesare, provenite din fondurile europene. Bugetul proiectului nu prevede un fond pentru plata penalităţilor, argument prezentat în discuţiile cu firma, dar neacceptat de aceasta. Ei au invocat faptul că în contract se menţiona că daunele-interese pot fi cerute dacă vreuna dintre părţi nu-şi îndeplineşte „în mod culpabil” obligaţiile. Or, reprezentanţii primăriei au apreciat că o astfel de culpă nu există, câtă vreme plata s-a făcut de îndată ce au existat banii. Ei au reproşat firmei declanşarea acţiunii în instanţă, fără a lua în considerare faptul că pandemia a dus anul trecut la scăderea încasărilor din taxe şi impozite locale, ceea ce nu a permis plata penalităţilor într-un termen rezonabil. Judecătorii au decis însă că simplele vorbe nu reprezintă argumente legale pentru a determina scutirea primăriei de plata penalităţilor.

„În ceea ce priveşte culpa pârâtei în neexecutarea obligaţiei, instanţa reţine că, în lipsa dovedirii unei cauze exoneratoare de răspundere, culpa debitorului se prezumă prin simplul fapt al neexecutării. Împrejurările invocate de pârâtă nu constituie cauze justificate de neexecutare, astfel încât nu determină răsturnarea prezumţiei de culpă ce decurge din dovada neexecutării obligaţiei”, au precizat magistraţii.

Ca urmare, primăria a fost obligată la plata celor 80.666 lei, la care se vor adăuga 4.118 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost atacată de primărie cu apel, acesta intrând miercuri pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.