Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O fantomă bântuie prin Consiliul Judeţean Iaşi : Spitalul mobil de la Leţcani

GALERIE
spital_letcani
  • spital_letcani
- +

La aproape doi ani de la preluarea șefiei Consiliului Județean, la pachet cu „greaua moștenire” de la Lețcani, liberalii nu știu ce să facă cu spitalul mobil. Complexul amplasat în curtea unui parc agroindustrial de care fosta conducere a CJ oricum voia să scape zace în conservare, fără să fie folosit în vreun fel. Câteva echipamente medicale au fost împrumutate unor spitale, dar s-au întors înapoi. Între timp, a ieșit din garanție.

 

Adus în țară în vara lui 2020, an electoral pandemic, după ce oferta a fost vânturată pe internet mai întâi de prefectul liberal de Neamț, spitalul modular plătit de Consiliile Județene Iași și Neamț cu exact suma menționată de prefect a stârnit invidie. Una atât de mare, încât șefii CJ Iași nu pierd niciun moment să condamne achiziția făcută la sugestia colegului lor de partid de la Neamț, deși se pierde timp și complexul medical se uzează cu tot cu echipamente stând gol și nefolosit. Totul pe banii ieșenilor și ai nemțenilor.

Spitalul – uriaș într-adevăr, Ministerul Apărării preferând să ia două, fiecare cât jumătate din cel de la Iași, pe care le-a și decontat din fonduri europene – a fost achiziționat printr-o procedură rapidă acceptată de Comisia Europeană. Faptul că este atât de mare (128 de paturi în aproape 100 de module) îl face greu de gestionat, chiar și într-o situație de urgență pentru care de altfel a și fost proiectat. Dar poate fi el fragmentat în așa fel încât să devină mai ușor de transportat, amplasat și utilizat pe secțiuni?

Președintele Euronest vede spitalul indivizibil

Nu poate, este de părere Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui și președintele în exercițiu al Asociației Euronest. „Este o unitate spitalicească a cărei destinație evident că poate fi și schimbată. Ea trebuie să devină funcțională sau să-și îndeplinească menirea pentru care a fost construită. Or, fiind acum la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, să servească pentru ceea ce se cheamă situații de urgență”, ne-a spus Dumitru Buzatu. „Dacă cei de la ISU vor veni cu o propunere, o să analizăm și vom vedea dacă este fiabilă. În orice caz, nu cred că trebuie să stricăm această investiție”, a declarat el, adăugând că „menirea ei a fost pusă la grea încercare datorită prostiei omenești”.

De la ISU am aflat că inspectoratul doar administrează spitalul de la Lețcani. Complexul medical a fost dat în comodat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean, astfel că nu inspectoratul ar putea să decidă asupra unei eventuale reconfigurări, ne-a spus Ionel Roșu, purtătorul de cuvânt al inspectoratului.

Amintim că o verificare a inspectorilor Camerei de Conturi Iași a scos întreaga investiție (aproape 60 de milioane de lei) drept prejudiciu, deși complexul este integral „în curtea” CJ și funcțional.

Nervi în lipsa banilor de la Bruxelles și de la București

Pe de o parte excluderea Euronest de către Guvernul Orban de pe lista entităților care puteau să deconteze asemenea achiziții din fonduri europene și, pe de altă parte, întârzierea inexplicabilă a banilor promiși de Guvernele Câțu și Ciucă prin diverse programe de finanțare au lăsat CJ Iași fără o lețcaie. Confruntat cu riscul pierderii finanțării pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară și cu amânarea fără termen a unor proiecte printre care restaurarea sediului Filarmonicii, președintele CJ a răbufnit în ultima conferință de presă.

Costel Alexe a trimis printr-o mănușă de catifea un bobârnac guvernului, dar și-a vărsat năduful în termeni duri pe investiția în spitalul mobil: „Noi practic vom depune aplicația pentru modernizarea Filarmonicii pe altă linie de finanțare decât prin PNRR, tocmai pentru a economisi 5 milioane de euro cât ar însemna cofinanțarea din bugetul județului. Dar mă întreb în al 12-lea ceas ce am fi putut face cu 10 milioane de euro care practic au fost îngropați de către (fosta conducere a) CJ Iași în zeci de containere care nu au niciun fel de utilitate publică”, a declarat Alexe pe un ton iritat. 

Cititi si:Spitalul mobil Leţcani: se pune sau nu lacătul înapoi?

Cititi si: Spitalul mobil de la Lețcani va fi avansat în grad și trecut în rezervă

Cititi si: Toţi au uitat de Spitalul Mobil. Cine plăteşte? Pandemia trece, povara pe ieşeni rămâne

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri