De Sănătate

Punem punctul pe știi

O femeie a ajuns la spital cu o fractură de picior și a aflat de la medici că trebuie să facă dializă

sâmbătă, 15 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 O femeie a ajuns la spital cu o fractură de picior și a aflat de la medici că trebuie să facă dializă

O pacientă de 77 de ani din județul Iași și-a făcut analizele pentru prima dată în viață în contextul unui traumatism prin cădere și a aflat că suferă de insuficiență renală în stadiul terminal.

Femeia a încercat să se urce într-un copac pentru a culege cireșe, dar a căzut și a ajuns la spital cu un traumatism prin cădere. Aceasta a fost direcționată la Spitalul „Sf. Spiridon” cu o fractură la membrul inferior drept, iar în timpul evaluării medicale pentru această fractură, angajații spitalului au descoperit că pacienta suferea de insuficiență renală de gradul cinci, stadiul final al bolii. După ce i-au imobilizat piciorul în ghips, personalul de la urgențe a redirecționat-o către Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

„Am evaluat pacienta și am descoperit că prezenta simptome precum slăbiciune, tensiune arterială anormală, greață, vărsături și era mai palidă, toate acestea fiind prezente de mult timp, dar pe care pacienta le-a tolerat fără să își facă analize. Astfel, analizele au relevat modificări pe termen lung, sugerând o boală cronică de rinichi care impune efectuarea dializei pentru a putea continua să aibă o calitate a acceptabilă a vieții”, a declarat Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Medicul explică faptul că pacienta nu își făcuse niciodată analizele. Dacă nu ar fi ajuns la urgențe și nu ar fi făcut aceste analize, în aproximativ trei luni ar fi intrat probabil în comă uremică și ar fi necesitat dializă de urgență. În cel mai rău caz, dacă nu ar fi ajuns deloc la spital, ar fi putut surveni o complicație cauzată de toxinele uremice, ducând la stop cardiorespirator și deces.

Pacienta va începe un program de consiliere pentru a controla complicațiile și va primi gratuit suplimente necesare corectării anemiei, medicamente, injecții și suplimente de fier. Astfel, corectarea anemiei îi va îmbunătăți capacitatea de muncă și mobilitatea. De asemenea, va urma o evaluare medicală adaptată vârstei sale care probabil va rezulta cu două ședințe pe săptămână în care va fi adusă la spital și va face dializa.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii