O femeie a fost concediată după ce a fost nevoită să intre în izolare la domiciliu

marți, 15 septembrie 2020, 20:27
2 MIN
 O femeie a fost concediată după ce a fost nevoită să intre în izolare la domiciliu

Situaţiile generate la nivelul raporturilor de muncă sunt dintre cele mai diverse când vine vorba despre Covid 19. O băcăuancă a fost concediată imediat ce a anunţat angajatorul că este contact direct al fiicei sale, confirmată cu Covid 19.

Patronul a susţinut că femeia se afla în perioada de probă, deci contractul s-ar fi putut încheia unilateral. „Imediat ce am aflat de rezultatul pozitiv al fiicei mele, am sunat la DSP care mi-a spus că trebuie să mă carantinez întrucât locuiesc împreună cu ea, ceea ce am şi făcut, m-am izolat alături de soţul meu. Am anunţat angajatorul că în perioada 13-26 august nu voi putea merge la serviciu fiind în izolare, urmând ca după aceste zile să iau de la medicul de familie un certificat doveditor. Pe 27 august m-am prezentat la serviciu, ca să aflu că al meu contract de muncă a fost încheiat în data de 18 august, pe motiv că am lipsit. A fost un şoc mai ales că abia mă angajasem. M-au dat afară ca pe un câine”, ne-a povestit femeia.

Aceasta a depus o plângere şi la ITM Bacău. Din motive de protecţie a datelor personale, ITM Bacău nu a putut divulga dacă angajatorul s-a ales cu vreo sancţiune. Însă, a precizat că potrivit Codului Muncii, „pe perioada concediului medical, contractul individual de muncă nu poate fi încetat chiar dacă persoana în cauză este în perioada de probă. Abia după ce se încheie concediul medical, angajatorul poate înceta contractul conform art.31 alin.3, fără preaviz”, a explicat Dan Buftea, purtător de cuvânt al ITM Bacău. 

Pe de altă parte, la acest moment, potrivit normelor în vigoare, medicii de familie pot elibera concedii medicale cod 07, adică pentru izolare/carantină, într-un termen de maximum 30 de zile de la încheierea perioadei. „Nu se poate identifica nici o culpă a medicului de familie, întrucât legislaţia permite acordarea concediului până în 30 de zile de la ziua următoare finalizării perioadei de carantină care a fost de regulă de 14 zile”, a precizat Dan Stoica, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bacău. 

În acest context, este de aşteptat ca angajatorul să fie sancţionat. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, persoana în cauză are dreptul de a se adresa instanţei de judecată pentru a -şi căuta dreptatea. 

SURSA: ziaruldebacau.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii