O femeie arsă pe 60% din corp rămâne la Iași, deși clinica nu este complet dotată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O femeie arsă pe 60% din corp rămâne la Iași, deși clinica nu este complet dotată

GALERIE
arsuri
  • arsuri
- +

Spitalele din Bucureşti nu au locuri libere. Ieşeanca de 52 de ani are arsuri pe 60% din suprafaţa corporală după ce i-a explodat în faţă cazanul de ţuică.

În lipsă de locuri în Capitală pentru pacienţii arşi, o femeie cu arsuri pe 60% suprafaţă corporală a rămas internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Victima în vârstă de 52 de ani, din Valea Lupului, a ajuns la spital sâmbătă, în jurul orei 14,30. Femeia s-a rănit grav după ce i-a explodat în faţă cazanul cu ţuică. Pacienta a fost transportată în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de un echipaj de prim ajutor SMURD.

Potrivit urgentiştilor, victima prezenta arsuri de gradul I, II A şi II B pe faţă, abdomen şi torace. Medicii ieşeni au anunţat existenţa cazului la 112 şi au cerut transfer în Capitală, într-o clinică în care pacienta să poată primi îngrijirile cele mai bune. Solicitarea lor nu a fost rezolvată întrucât niciun spital din Bucureşti nu avea paturi libere pentru un pacient cu arsuri. Prin urmare, femeia a rămas sub supravegherea medicilor ieşeni, în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

„Pacienta a ajuns în UPU după o explozie a unui cazan cu ţuică. Victima prezenta o arsură prin flacără de gradul I, IIA şi IIB pe membre pelviene bilateral, abdomen, torace, facies, pavilioane auriculare bilateral. Pacienta prezenta arsuri pe 60% suprafaţa corporală. Colegii mei au sunat la COSU la ora 14.24, dar cum nu sunt locuri pentru pacienţi arşi la Spitalul «Bagdasar - Arseni» şi nici la Spitalul Floreasca, pacienta a rămas în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul «Spitalul Sfântul Spiridon»“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Clinica de chirurgie plastică a spitalului funcţionează în condiţii de provizorat din 2012. Din ianuarie 2017, spitalul are un nou spaţiu destinat clincii, însă pacienţii încă nu sunt îngrijiţi aici din lipsă de dotare medicală. Pentru aparatura necesară, spitalul are nevoie de 15 milioane de lei. Până la deschiderea noii clinici, pacienţii care au nevoie de terapie în clinica de chirurgie plastică sunt internaţi într-un spaţiu improvizat între clinicile ORL, BMF, Cardiologie şi Oftalmologie din spital.

Potrivit unui răspuns pe care „Ziarul de Iaşi“ l-a primit în 2016 de la Ministerul Sănătăţii, amplasamentul actual al clinicii nu respectă mai multe prevederi necesare pentru tratarea bolnavilor din această specialitate: nu are toate spaţiile necesare, în saloane nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat, iar spaţiul destinat bolnavilor arşi este total nepotrivit acestei categorii sensibile.

„Compartimentul de arşi este organizat la etajul 1 al clădirii, fiind compus din cameră asistente, 4 boxe - 3 cu un pat şi una cu 2 paturi - din care doar două prezintă sursă de apă, o baie terapeutică fără sursă de apă sterilă, un grup sanitar comun pentru pacienţi şi personal. Boxele nu respectă suprafaţa/pat“, se arată în răspunsul MS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.