
O femeie de 88 de ani a bătut cu bastonul zece membri ai personalului medical de la Urgențe „Spiridon”

O femeie în vârstă de 88 de ani a agresat fizic aproximativ zece membri ai personalului medical din cadrul UPU Spiridon, printre care un medic primar, un medic rezident, un medic de medicină internă și câțiva asistenți. Medicii menționează că pacienta prezenta probleme de medicină internă, dar și semne clare ale unei afecțiuni psihiatrice, posibil demență vasculară sau era senilă.
„Pacienta a țipat și a agresat fizic personalul medical, lovind inclusiv medicul de gardă cu bastonul. Având în vedere problemele sale medicale, am luat în considerare internarea în secția de medicină internă, însă, din cauza comportamentului agresiv, am solicitat de două ori o evaluare psihiatrică, însă specialiștii au considerat că nu este necesară internarea. În cele din urmă, am contactat familia pentru a gestiona situația”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Femeia este din comuna Vlădeni, județul Iași, și locuiește împreună cu sora sa, care are peste 80 de ani. Medicii au contactat fiica pacientei, care locuiește în Italia, însă aceasta a declarat că nu este interesată de situația mamei. Ulterior, personalul UPU a reușit să ia legătura cu fiul femeii, care locuiește în Constanța. Acesta s-a implicat imediat și a discutat cu o persoană din sat pentru a o putea prelua.
„La persoanele în vârstă nu se poate face o sedare profundă, li se poate administra doar un tratament ușor pentru anxietate. Pacienta avea convingerea că cineva încearcă să-i fure lucrurile, ceea ce indica prezența unor tulburări psihice. I s-a dat telefonul pentru a vorbi cu fiul său, însă a început să-i povestească lucruri care nu erau reale, fiind influențată de stările sale delirante. A fost o situație foarte dificilă”, a precizat medicul
Citește și: Bărbat de 54 de ani transportat la UPU cu hipotermie după ce a băut și a căzut pe stradă
Prof. dr. Diana Cimpoeșu a subliniat importanța sprijinului familial în astfel de situații, menționând că, din păcate, familiile sunt adesea foarte distanțate. Prezența unei persoane apropiate este esențială, deoarece astfel de pacienți se liniștesc, de obicei, atunci când văd pe cineva cunoscut. Un gest simplu, cum ar fi să fie ținuți de mână de o rudă, le oferă mai multă siguranță, indiferent cât de blând și înțelegător ar fi medicul.
Publicitate și alte recomandări video