Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

România, pe locul trei în Europa ca procent de cezariene. Rata Iaşului este însă cât a ţării aflate detaşat pe primul loc!

O femeie i-a făcut pe medicii de la Cuza să se crucească: a suportat a cincea cezariană

GALERIE
cezariana1
  • cezariana1
- +

„Recordmena“  mai are şapte copii acasă, având cinci naşteri prin cezariană. Medicii sunt îngrijoraţi din cauză că tot mai multe gravide renunţă la naşterea naturală. Ei atrag atenţia că riscul de pierdere a uterului chiar şi după două cezariene este foarte mare

Naşterile prin cezariană par să câştige tot mai mult teren în faţa naşterilor pe cale naturală. Mariana Cora are 36 de ani şi a stabilit un nou record la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi. Femeia a trecut recent prin cea de-a cincea operaţie de cezariană, fără a suferi complicaţii.

Ea este bine, şi a adus pe lume o fetiţă de 3.700 de grame, sănătoasă, iar acasă mai are încă şapte copii.Mama ştia la ce riscuri se supune, însă a ales să le ignore. „Am avut nădejde în bunul Dumnezeu că o să fie totul bine, şi a fost bine până la capăt“, a precizat Mariana Cora.

Mariana Cora, după ce a trecut prin a cincea cezariană

Medicii specialişti spun însă că astfel de cazuri sunt foarte rare şi că, de cele mai multe ori, în cazul femeilor cu mai mult de două operaţii de cezariană riscurile sunt majore. În majoritatea situaţiilor se ajunge la scoaterea uterului. „A face a cincea cezariană bineînţeles că este o minune că organismul acestei femei a rezistat şi nu a fost nevoie de scoaterea uterului după operaţia de cezariană. Cezariana reprezintă un risc pentru naşterea ulterioară. În momentul în care ai două, trei cezariene, riscul de complicaţii este foarte mare. Ideea este că femeile trebuie să înţeleagă că trebuie să nască natural, şi un număr mai mare de două cezariene reprezintă un risc pentru sănătatea lor. În experienţa mea este primul caz în care operez o doamnă care să fie la a cincea cezariană“, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“.

Acesta a mai spus că în ultima vreme sunt tot mai multe cazuri de gravide ce nasc la a treia cezariană. „Din nefericire, am constatat că sunt multe femei care nasc la a treia cezariană, au fost complicaţii şi a fost nevoie de intervenţia medicilor şi scoaterea uterului. Iar asta înseamnă un traumatism major, pierderi mari de sânge, cu deschiderea vezicii urinare, cu interesarea intestinului, deci sunt nişte situaţii medicale care sunt neplăcute“, a adăugat dr. Onofriescu (foto)

Conform statisticilor, la Maternitatea „Cuza Vodă“ aproape jumătate din bebeluşi sunt aduşi pe lume prin intervenţie chirurgicală. La nivel naţional, procentul este de 37%, cifră care ne plasează  pe locul trei în Europa, conform raportului „Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010“. Suntem astfel după Italia, cu o rată de 38%, şi după prima clasată, Cipru, cu 52,2%. Naşterea prin cezariană atinge sau depăşeşte procentul de 30% şi în Germania, Luxemburg, Malta, Polonia sau Elveţia. La polul opus, cu cele mai puţine naşteri prin cezariană se situează Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri