
O firmă din Iaşi câştigă procesul cu banca, la Judecătorie, pentru “obligaţia de a face”
Banca este obligată să renegocieze contractele de creditare.

Judecătoria Iaşi a dat câştig de cauză unei companii care s-a judecat cu Banca “Carpatica”, în urma unui diferend privind respectarea şi reconfigurarea clauzelor contractuale. Firma “Iaşisting”, care a contractat un credit de investiţii de la banca în cauză, a solicitat conducerii acesteia să rediscute eşalonările de plată, în acest scop ambele instituţii avansând propuneri de negociere.
Dar în timpul discuţiilor, “Carpatica” a suferit mai multe schimbări la nivel de administrare şi acţionariat – este vorba de cazul “Carabulea” – ceea ce a condus la decizii care, spun reprezentanţii firmei, nu au mai corespuns înţelegerii dintre părţi. Mai mult, noii reprezentanţi ai băncii au cerut executarea înainte de termen a tuturor garanţiilor pentru creditul contractat. “Iaşisting” a replicat prin deschiderea procesului la Judecătorie, solicitând judecătorilor să oblige banca să respecte demersurile începute de vechea administraţie. Procesul a durat aproape doi ani şi s-a finalizat, în primă instanţă cu decizia favorabilă firmei ieşene.
Completul de judecată a hotărât să admită cererea “obligaţiei de a face” înaintată de firmă, obligând banca să suspende orice tip de executare silită şi să reia atât raporturile juridice şi comerciale în baza constractelor iniţiale cât şi demersurile de renegociere. “Decizia instanţei este una bună, atât în cazul nostru cât şi ca principiu de lucru. O afacere ca a grupului nostru de firme, în care sunt implicaţi peste 450 de angajaţi, nu trebuie să stea la mâna unei conduceri de bancă care-şi schimbă deciziile de la o zi la alta. Băncile trebuie să-şi asume calitatea de partener într-un contract, iar scopul trebuie să fie acela ca afacerea să meargă pentru toate părţile. Nu este bine ca un fond de investiţii, care administrează banca, cum a fost în în acest caz, să se comporte ca un cămătar.
În ultima vreme am văzut mai multe afaceri autohtone în care unele bănci s-au comportat aproape cu cruzime. Am încredere în soluţiile care vor fi date în acest caz, precum şi în disponibilitatea conducerii băncii, care s-a schimbat între timp, de a continua colaborarea”, a spus Viorel Blăjuţ, patronul firmei “Iaşisting”. Banca comercială “Carpatica”, a făcut faţă mai multor procese de schimbare în ultimii ani ca urmare a scandalurilor în care a fost implicată după arestatrea fondatorului şi acţionarului Ilie Carabulea. Ilie Carabulea a demisionat din funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al Băncii Carpatica în 2012, imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită.
După o îndelungată tranziţie, banca a revenit în posesia acţionarilor de la Patria Bank. Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea a rămas cu un pachet de 18,46% din acţiuni.
Publicitate și alte recomandări video